НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Україна посилює співпрацю з ОЕСР щодо реалізації Стамбульського антикорупційного плану та боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях

16.11.2022
Україна посилює співпрацю з ОЕСР щодо реалізації Стамбульського антикорупційного плану та боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях

За останні 8 років Україна створила ефективну антикорупційну систему. У своїй сумнозвісній передвоєнній промові путін перерахував усі антикорупційні органи в Україні: Національне агентство з питань запобігання корупції, Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Вищий антикорупційний суд. Наш успіх лякає росію – не прозору, корумповану державу. Наші антикорупційні органи зараз працюють як один злагоджений механізм, і ми керуємось спільною метою — побудова європейської та демократичної України без корупції. Про це заявив Голова НАЗК Олександр Новіков під час зустрічі високого рівня Антикорупційної мережі Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР/OECD) для країн Східної Європи та Центральної Азії (ACN), в якій взяли участь і очільники антикорупційних і правоохоронних органів країн-учасниць мережі.

«Боротьба з корупцією є одним із головних напрямів державної політики України та одним із пріоритетів нашої довготривалої співпраці з ОЕСР. Україна активно співпрацює з Антикорупційною мережею і планує тільки посилювати цю співпрацю. Участь у цій ініціативі допомогла нам реформувати антикорупційну законодавчу та інституційну системи відповідно до науково обґрунтованих міжнародних стандартів і найкращих практик», — зазначив Олександр Новіков.

Одним із важливих напрямків співпраці України та ACN є виконання рекомендацій, отриманих в рамках регулярного моніторингу виконання Стамбульського плану дій з боротьби проти корупції. Україна протягом останніх двох років активно залучалась до розробки методології оцінювання нового, 5-го, раунду моніторингу.

Під час зустрічі високого рівня заступниця Генерального секретаря ОЕСР Керрі-Анн Джонс відзначила у вступному слові стійкість України у протидії невиправданій і неспровокованій повномасштабній агресії росії, а також наголосила, що Україна бореться нині не лише за власну незалежність, а й за свободу та безпеку усього демократичного світу. Важливою складовою цієї боротьби є ефективна антикорупційна політика, забезпечення доброчесності бізнесу і державного сектору, підкреслила пані Джонс і висловила захопленням активною позицією України у цих питаннях. Девід Куллен, заступник директора Генерального директорату з питань сусідства і розширення Європейської Комісії, зазначив, що попри вимушену необхідність захищати себе зі зброєю, Україна продовжує ефективно інтегруватися у міжнародні структури, свідченням чого є набуття статусу кандидата на членство в ЄС та визнана перспектива майбутнього членства в ОЕСР.

Голова НАЗК наголосив на важливості приєднання України до Робочої групи ОЕСР з питань боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях, над чим вже активно працює національна робоча група  (Указ Президента України № 539/2022) під керівництвом Андрія Єрмака).

Він нагадав, що під час Конференції з відновлення України (URC 2022) у Лугано (Швейцарія) Прем’єр-міністр України подав Генеральному секретарю ОЕСР заявку на членство України в ОЕСР.

«Наш запит на приєднання до Робочої групи ОЕСР з питань боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях є конкретним кроком на шляху до членства в ОЕСР. Ми впевнені, що взаємодія з ОЕСР у рамках Робочої групи стане чудовим доповненням до нашої вже існуючої співпраці з ОЕСР/ACN. Це сприятиме зниженню корупційних ризиків у процесах відновлення України, покращенню бізнес-клімату, визнанню України більш безпечною країною для інвестицій іноземних компаній, які виходять на українській ринок», — підкреслив Голова НАЗК.

Він додав, що, не дивлячись на війну, яку розпочала росія, Україна продовжує виконувати свої зобов'язання перед суспільством та міжнародними партнерами в щодо боротьби з корупцією.

«Україна довела, що є невід’ємною частиною демократичного світу. Попри війну та бажання росії знищити нашу країну та демократію, Україна продовжує свою антикорупційну роботу, роблячи нові та завершуючи розпочаті кроки. Так, Парламент України, попри війну, ухвалив Антикорупційну стратегію до 2025 року. Це важливий крок на нашому шляху до вступу в ЄС, НАТО та ОЕСР», — зазначив Голова НАЗК.

Очільник НАЗК також нагадав про важливість призначення керівника САП та успішного проведення конкурсу на посаду директора НАБУ для продовження реалізації антикорупційних ініціатив в Україні. 

«Нещодавно, після тривалого процесу, Україна нарешті призначила нового керівника САП, що було одним з ключових вимог для отримання статуса кандидата на членство в ЄС. Він одразу ж почав показувати результати, переглянувши деякі попередні справи та передавши результати розслідувань до Вищого антикорупційного суду. Сьогодні оголошено конкурс з  відбору нового директора НАБУ і сподіваємось незабаром почути новини щодо наступних кроків. Усе це свідчення постійних зусиль України  щодо зміцнення антикорупційної системи України. Ми не здамося і будемо боротися до перемоги як на передовій, так і на антикорупційному фронті », — сказав Олександр Новіков.

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) об’єднує 37 найрозвиненіших країн світу. Метою діяльності ОЕСР є створення найкращих рішень для державної політики, яка сприятиме економічному процвітанню, рівним можливостям і добробуту для всіх. Варто зауважити, що ОЕСР вже не є суто економічною організацією, а її експертиза та діяльність охоплюють також питання регіонального розвитку, охорони здоров’я, освіти, захисту навколишнього середовища, антикорупції тощо.

Стамбульський план дій з боротьби проти корупції є програмою взаємних експертних оглядів країнами ACN. Його методологія випливає з методів роботи Робочої групи ОЕСР з питань боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях, але його змістовний обсяг є ширшим і охоплює низку політичних, превентивних та правоохоронних заходів проти корупції, які мають відношення до регіону. У виконанні Стамбульського плані дій беруть участь десять країн ACN: Вірменія, Азербайджан, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Монголія, Таджикистан, Україна та Узбекистан. План дій був започаткований у 2003 році на зустрічі ACN у Стамбулі; передбачає регулярний моніторинг антикорупційних реформ у країнах.

[metaslider id=75109]

Україна посилює співпрацю з ОЕСР щодо реалізації Стамбульського антикорупційного плану та боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях

Останні новини

28.03.2024
16:52
Анонс НАЗК запрошує до громадського обговорення законопроекту про удосконалення антикорупційних обмежень щодо сумісництва та суміщення 
26.03.2024
18:51
Україна стане першою країною не членом ОЕСР, яка долучиться до ініціативи «Індикатори публічної доброчесності»
18.03.2024
18:25
ОЕСР позитивно оцінила роботу системи антикорупційних органів України: звіт
12.03.2024
14:51
Ринок лобістських послуг в Україні відкрито: президент підписав закон
30.01.2024
10:51
Індекс сприйняття корупції-2023: Україна покращила свій показник на 3 бали
19.01.2024
13:05
Чотири роки НАЗК 2.0.: стратегічний аналіз корупційних ризиків 
12.01.2024
10:00
Чотири роки НАЗК 2.0: Антикорупційна стратегія, Державна антикорупційна програма та моніторинг її виконання 
27.12.2023
12:06
НАЗК запропонувало заходи мінімізації корупційних ризиків у ВЛК 
26.12.2023
09:54
НАЗК запропонувало можливі шляхи мінімізації корупційних ризиків у блокуванні податкових накладних
20.12.2023
09:50
Ефективне формування політики доброчесності: НАЗК презентувало дослідження роботи антикорупційних уповноважених
07.12.2023
19:30
НАЗК дослідило корупційні ризики у блокуванні податкових накладних та ініціювало обговорення шляхів їх усунення
06.12.2023
10:04
НАЗК презентувало перші результати виконання Державної антикорупційної програми
09:45
НАЗК та антикорупційна інституція Мексики запроваджують обмін найкращими практиками роботи
01.12.2023
15:00
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні проекту змін до Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки
06.11.2023
15:36
НАЗК запрошує до участі у громадському обговоренні законопроектів про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні
24.10.2023
12:47
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні законопроекту про вдосконалення правової регламентації заборон і обмежень щодо одержання подарунків
20.09.2023
09:51
НАЗК вкотре звертається до Уряду з пропозицією затвердити план заходів щодо усунення корупції при перетині кордону
19.09.2023
18:25
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні законопроекту щодо розробки антикорупційних стандартів для юридичних осіб приватного права
15.09.2023
22:01
Публічний АРІ тепер доступний в Єдиному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення
08.09.2023
10:07
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні законопроектів щодо правового статусу антикорупційних уповноважених і забезпечення невідворотності відповідальності за корупцію
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua