НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК провело аналіз діяльності 86-ти державних органів щодо запобігання та виявлення корупції

10.05.2019
НАЗК провело аналіз діяльності 86-ти державних органів щодо запобігання та виявлення корупції

Національне агентство з питань запобігання корупції здійснило аналіз ефективності діяльності уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції в 86-ти міністерствах та інших державних органах у 2018 році. За результатами проведеної роботи були виявлені недоліки та надані рекомендації для їх усунення.

Зокрема, встановлено, що в деяких державних органах порушені вимоги законодавства щодо створення відповідних підрозділів – їх функції поєднані з іншими, передбаченими в органі, наприклад із функцією управління персоналом чи проведення люстрації.

Крім того, в 7-ми державних органах не розроблені плани роботи щодо запобігання корупції, а 5 не розробили та не подали на погодження до Національного агентства антикорупційні програми.

Не завжди уповноважені особи повідомляють Національне агентство про неподання чи несвоєчасне подання декларацій своїми колегами та не завжди належним чином перевіряють виконання кандидатами на посаду вимог закону щодо передачі в управління корпоративних прав.

Разом з тим за результатами аналізу виявлено і низку позитивних тенденцій в організації роботи уповноважених підрозділів.

Так, встановлено, що відповідні підрозділи міністерств провели 814 навчань з питань запобігання та виявлення корупції для співробітників своїх центральних апаратів, що в 4 рази більше, ніж у 2017 році. Щодо інших державних органів такий показник виріс у 5,5 разів.

Також за минулий рік уповноважені підрозділи провели 1132 службові розслідування щодо виявлення причин та умов, які призвели до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, що втричі більше, ніж у 2017 році.

За наданою державними органами інформацією встановлено, що за такі правопорушення протягом 2018 року притягнуто до відповідальності 1117 осіб:

132 – до кримінальної;

404 – до адміністративної;

581 – до дисциплінарної.

Національне агентство для ефективної роботи з питань запобігання та виявлення корупції в державних органах та формування єдиного підходу до розуміння і дотримання вимог антикорупційного законодавства рекомендує уповноваженим підрозділам враховувати у своїй роботі затверджені Національним агентством рекомендації (Запобігання та виявлення корупції/ Уповноважені підрозділи (особи) з питань запобігання та виявлення корупції/ Перелік НПА, методичних рекомендацій для використання у роботі уповноважених підрозділів (осіб), розміщенні на офіційному сайті органу).

Також нагадуємо, що на платформі масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus»  розміщено безкоштовні онлайн-курси «Антикорупційні програми органів влади», «Конфлікт інтересів: треба знати!», «Декларуй ДоброЧесно!» та оновлений поглиблений курс «Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики».

Повний текст щодо проведеного Національним агентством  аналізу ефективності діяльності уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції у міністерствах та інших державних органах.

НАЗК провело аналіз діяльності 86-ти державних органів щодо запобігання та виявлення корупції

Останні новини

28.03.2024
17:28
Впровадження рекомендацій НАЗК сприяє розбудові культури доброчесності в оборонно-промисловому комплексі 
16:52
Анонс НАЗК запрошує до громадського обговорення законопроекту про удосконалення антикорупційних обмежень щодо сумісництва та суміщення 
14:40
Необґрунтовані активи на понад 8,6 млн грн. За матеріалами НАЗК справу посадовця Київської митниці передано до суду
27.03.2024
18:59
Посилення співпраці з ЄС на різних треках: Голова НАЗК провів зустрічі з представниками Єврокомісії
15:51
Розвиток інституту викривання: як законодавчо врегулювати статус викривача у кримінальному процесі? 
26.03.2024
18:51
Україна стане першою країною не членом ОЕСР, яка долучиться до ініціативи «Індикатори публічної доброчесності»
25.03.2024
17:33
НАЗК нагадує про завершення кампанії звітування для парламентських партій за 2020–2023 роки та інших партій за IV квартал 2023 року 
13:03
Розбудова інституту викривання, оцінка корупційних ризиків та просвітницька робота - пріоритети співпраці НАЗК з Управлінням ООН з наркотиків та злочинності 
10:00
НАЗК братиме участь у розробці рекомендацій щодо покращення системи оборонних закупівель в межах робочої групи України та НАТО
22.03.2024
19:50
НАЗК передає МРГ з санкційної політики інформацію з реєстру “Міжнародні спонсори війни”, інші реєстри потребують унормування - позиція НАЗК
18:01
Голова НАЗК обговорив з членами Громадської ради подальші кроки у розбудові незалежної антикорупційної інституції 
12:47
НАЗК та IFES в Україні продовжать співпрацю у сфері протидії політичній корупції
11:26
НАЗК запрошує до обговорення звіту про судову практику притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію 
21.03.2024
19:20
До уваги користувачів навчальної платформи НАЗК! 
18:19
Показники сприйняття і досвіду корупції дещо покращилися у порівнянні з довоєнним рівнем: НАЗК презентувало дослідження за 2023 рік 
16:38
НАЗК та Антикорупційна ініціатива ЄС планують розширити співпрацю
13:36
НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього співробітника Нацполіції на понад 12 млн грн
12:33
НАЗК починає співпрацю з новим американсько-британським антикорупційним проектом Pro-Integrity
12:11
НАЗК і ДБР виявили ознаки незаконного збагачення у посадовця ЗСУ на майже 58 млн грн
09:27
Правила декларування підприємницької діяльності як ФОП
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua