НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

7 місяців війни: результати НАЗК

24.09.2022
7 місяців війни: результати НАЗК

 7 місяців війни: результати НАЗК 

213 днів жорстокої війни наші захисники протистоять ворогу, виборюючи свободу та можливість жити у вільній європейській державі.

Поки наші військові поступово звільняють окуповані українські території, НАЗК фокусує свою роботу на проектах, які наближають нашу перемогу. Зокрема, працює над Державною антикорупційною програмою, розширює санкційні списки, шукає зрадників та іноземців у російських компаніях, виявляє корупційні ризики у стратегічних галузях. 

Також НАЗК концентрує увагу на формування звички доброчесності та нульової толерантності до корупції, аби це стало нормою не лише для посадовців, а й усіх громадян. 

Розповідаємо про основні результати роботи НАЗК за 7 місяців:

 Запобігання корупції 

  • Проведено 1966 моніторингів корупційних ризиків у проектах законів та актів Уряду, 39 антикорупційних експертиз цих проектів.
  • 12 корупційних ризиків виявлено у процесах вступної кампанії до закладів вищої освіти у 2022 році, запропоновано ЗВО близько 30 заходів впливу на корупційні ризики, проведено конференцію «Вступна кампанія 2022: ефективність роботи уповноважених».
  •  Перезапущено оновлений Антикорупційний портал з розширеним функціоналом. 
  • 19 операційних і корупційних ризиків ідентифіковано у державній системі гуманітарної допомоги, рекомендації для їх усунення передані відповідним державним органам.
  • 35 корупційних ризиків виявлено у основних процесах в управлінні загальною середньою та дошкільною освітою.
 Антикорупційна політика

  •  20 червня Верховна Рада ухвалила Антикорупційну стратегію до 2025 року. Наразі НАЗК розробляє проект Державної антикорупційної програми з виконання Антикорупційної стратегії на 2023–2025 роки (ДАП). Саме програма має стати стати якісним інструментом впровадження антикорупційної політики, розбудови України як європейської держави, прозорої повоєнної відбудови й формування доброчесного суспільства. 
  • Проведено перше громадське обговорення ДАП, присвячене третьому розділу програми «Забезпечення невідворотності відповідальності за корупцію», за участі експертів і представників громадських організацій. НАЗК планує провести щонайменше 10 обговорень ДАП. 
  • Розроблено Концепцію створення інформаційної системи моніторингу реалізації державної антикорупційної політики. 
Забезпечення нульової толерантності до корупції

  • Стартував пілотний  проект «Прозора школа». Його  мета – якісна трансформація шкільного середовища України через  впровадження ефективного навчання з доброчесності та антикорупції для учнів  і педагогів. Для участі в проекті обрано 16 навчальних закладів із 135  шкіл з усієї України.
  • Запущено навчальну платформу NAZK.Study.gov.ua (https://study.nazk.gov.ua/), де зібрані найкращі безкоштовні онлайн-курси з антикорупції та доброчесності. Крім того, запущено два нові онлайн-курси «Основи антикорупції для всіх і кожного» та базовий курс для студентів «YOUніверситет».
  • Проведено курс підвищення кваліфікації для освітян на тему доброчесності та антикорупції (спільно з EdCamp Україна).
  • У рамках проекту «Ukraine NOW. Візія майбутнього» (https://vision.nazk.gov.ua) опубліковано 25 відеоінтерв'ю та 7 стрімів з лідерами громадської думки, які переглянули понад 220 тис. людей. 
  •  Випущено 7 серій мультфільму «Доброчесність онлайн» спільно з Центром протидії дезінформації при РНБО України. Їх переглянули понад 50 тис. людей. 
Конфлікт інтересів та пошук колаборантів 

  •  Складено 28 адмінпротоколів через конфлікт інтересів стосовно високопосадовців. Серед них – 3 народних депутати України, заступник міністра, прокурор, 3 міських голів, 9 голів районних рад, 11 державних службовців.
  • Надано 478 персональних роз'яснень про врегулювання конфлікту інтересів.
  •  Виявлено 2464 факти можливої колабораційної діяльності, які передано до СБУ.
  • Надіслано 115 повідомлень про ознаки вчинення кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки.
  •  Внесено 14 приписів через конфлікт інтересів. 
  • Розглянуто 295 повідомлень про корупцію, інших порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції». 
  • Затверджено 3 обґрунтовані висновки про виявлення ознак корупційних правопорушень на суму понад 5,8 млн грн. 
  •  Затверджено 18 обґрунтованих висновків про виявлення ознак правопорушень, пов'язаних з корупцією.
Фінансовий контроль

  • Відновлено роботу з проведення моніторингу способу життя, розпочато моніторинг щодо 78 декларантів.
  •  Складено адмінпротоколи щодо 3 народних депутатів України через зазначення недостовірних відомостей у декларації на загальну суму понад  2,5 млн грн.
Звітування політичних партій 

  • Відтепер фінансові звіти політичних партій та кандидатів під час виборів будуть доступними для ознайомлення кожному українцю через портал POLITDATA. Це питання врегульовано Постановою ЦВК № 90 від 12.08.2022. 
Санкції та пошук іноземців у керівних органах російських компаній, іноземних компаній, які продовжують працювати в росії та фінансувати війну

  • Разом з МЗС створено портал «Війна&санкції» – головну базу даних про санкції, накладені через напад росії на Україну: https://sanctions.nazk.gov.ua/ та  визначено кандидатами для накладення міжнародних санкцій понад 19,3 тис. фізичних та 4,1 тис. юридичних осіб, які причетні до агресії проти України. Відповідні пропозиції НАЗК надіслало до Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine, Офіс Генерального прокурора, Служба безпеки України, а також дипломатам в США, ЄС, Великій Британії, Канаді та інших країнах санкційної коаліції.
  • Нагадаємо, що роль НАЗК у ідентифікації кандидатів на санкції передбачена в Дорожній карті індивідуальних санкцій, розробленій Міжнародною групою з питання санкцій проти росії (https://bit.ly/3PRPmsm).
  • Опрацьовано 500 російських компаній, у складі керівних органів яких (СЕО, наглядові ради) виявлено понад 450 іноземців з 50 країн (найбільше з Німеччини, США, Великобританії, Франції, Італії, Австрії). Станом на 24.09.2022 у них досі працює 213 іноземців. З початку роботи над проектом НАЗК направило 390 попереджувальних листів: 305 – на кадрові агентства; 59 – на інші місця роботи іноземців (крім російських компаній); 26 – на професійні організації, спілки, а також асоціації директорів. 
Гуманітарна допомога 

  • Працівники НАЗК об’єдналися з представниками бізнесу та створили Штаб гуманітарної допомоги при НАЗК (Штаб UA).
  • Штаб вже доставив допомоги на понад 95 млн грн. Команда волонтерів доставляла гуманітарну допомогу в Київ, Харків, Суми, Чернігів, Кривий Ріг, Краматорськ, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Миколаїв.
  • Штаб UA регулярно надає допомогу захисникам у найгарячіших точках, які працюють на Донецькому, Дніпропетровському, Запорізькому, Луганському, Херсонському, Харківському, Сумському напрямках.
Дізнайтеся більше про результати роботи НАЗК за 7 місяців війни в інфографіці. 

Наближаємо перемогу разом! 

7 місяців війни: результати НАЗК
7 місяців війни: результати НАЗК

Останні новини

29.03.2024
09:07
Україна та ОЕСР розпочинають роботу над Оглядом з питань доброчесності та боротьби з корупцією
28.03.2024
17:28
Впровадження рекомендацій НАЗК сприяє розбудові культури доброчесності в оборонно-промисловому комплексі 
16:52
Анонс НАЗК запрошує до громадського обговорення законопроекту про удосконалення антикорупційних обмежень щодо сумісництва та суміщення 
14:40
Необґрунтовані активи на понад 8,6 млн грн. За матеріалами НАЗК справу посадовця Київської митниці передано до суду
27.03.2024
18:59
Посилення співпраці з ЄС на різних треках: Голова НАЗК провів зустрічі з представниками Єврокомісії
15:51
Розвиток інституту викривання: як законодавчо врегулювати статус викривача у кримінальному процесі? 
26.03.2024
18:51
Україна стане першою країною не членом ОЕСР, яка долучиться до ініціативи «Індикатори публічної доброчесності»
25.03.2024
17:33
НАЗК нагадує про завершення кампанії звітування для парламентських партій за 2020–2023 роки та інших партій за IV квартал 2023 року 
13:03
Розбудова інституту викривання, оцінка корупційних ризиків та просвітницька робота - пріоритети співпраці НАЗК з Управлінням ООН з наркотиків та злочинності 
10:00
НАЗК братиме участь у розробці рекомендацій щодо покращення системи оборонних закупівель в межах робочої групи України та НАТО
22.03.2024
19:50
НАЗК передає МРГ з санкційної політики інформацію з реєстру “Міжнародні спонсори війни”, інші реєстри потребують унормування - позиція НАЗК
18:01
Голова НАЗК обговорив з членами Громадської ради подальші кроки у розбудові незалежної антикорупційної інституції 
12:47
НАЗК та IFES в Україні продовжать співпрацю у сфері протидії політичній корупції
11:26
НАЗК запрошує до обговорення звіту про судову практику притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію 
21.03.2024
19:20
До уваги користувачів навчальної платформи НАЗК! 
18:19
Показники сприйняття і досвіду корупції дещо покращилися у порівнянні з довоєнним рівнем: НАЗК презентувало дослідження за 2023 рік 
16:38
НАЗК та Антикорупційна ініціатива ЄС планують розширити співпрацю
13:36
НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього співробітника Нацполіції на понад 12 млн грн
12:33
НАЗК починає співпрацю з новим американсько-британським антикорупційним проектом Pro-Integrity
12:11
НАЗК і ДБР виявили ознаки незаконного збагачення у посадовця ЗСУ на майже 58 млн грн
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua