НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Громадський контроль проти корупції: НАЗК з партнерами почали нову інформаційну кампанію

27.08.2024

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI) запустило загальнонаціональну інформаційну кампанію, присвячену громадському контролю за владою як важливому чиннику запобігання корупції.

У межах кампанії головний акцент зроблено на промоції загальнодержавних та локальних інструментів громадського моніторингу, контролю з боку українців за діями влади та участі у прийнятті рішень. Йдеться про доступ до відкритих даних, проведення громадських слухань, консультацій, подання електронних петицій та запитів тощо.

Дослідження партнерів НАЗК з громадського сектору свідчать, що рівень обізнаності населення про інструменти громадського контролю залишається вкрай низьким, а публічні службовці і громадяни не завжди розуміють користь від їх використання, а також мають недостатню мотивацію для проактивних дій. Тому для ефективного використання створених державою сервісів і процедур важливо підвищити обізнаність громадян про них та спонукати населення користуватися ними через промоцію результативного досвіду громад.

Кампанія передбачає кілька форматів. Наразі в ефірах загальнонаціональних телеканалів транслюються роз’яснювальні анімаційні відеоролики, присвячені опису механізмів громадського контролю на загальнодержавному та місцевому рівнях. В кожному анімованому роз’ясненні є посилання на відеокурс НАЗК, який докладніше пояснює алгоритм дій за кожним інструментом.  

Для зовнішньої соціальної реклами розроблено тематичні віжуали, кожен з яких моделює запит на вирішення певної проблеми в громаді та містить посилання на електронний сервіс, що може бути помічним у такій ситуації - чи то зупинення нелегальної забудови, чи то місцева ініціатива з облаштування громадського місця відпочинку тощо. Нині триває робота над друком матеріалів з подальшим розміщенням соціальної реклами у всіх регіонах країни.

Віжуали та відеоролики об’єднані лейтмотивом «Корупція – не спадок», який підкреслює важливість свідомого вибору громадянами доброчесних практик замість корупційних. “Війна спонукала українців переосмислити багато важливих речей, про які вони раніше не замислювалися. Країна зробила свій ціннісний вибір - шлях до сім’ї вільних демократичних держав, і щодня платить надвисоку ціну за цей вибір. Повернення в радянське минуле з його обмеженнями прав та свобод громадян, культивацією сліпого виконання вказівок корумпованої влади та толерування кумівства, неприпустиме. Ми маємо змінюватися, аби побудувати нову країну, а для цього  потрібна активність небайдужих громадян, які розуміють свої права, використовують їх та вимагають від влади ефективних дій і прозорих рішень”, - пояснила  Олена Конопля, керівниця Управління комунікацій та інформаційної політики НАЗК.




Віжуали та експлейнери кампанії створені креативною агенцією Smart Angel

Фахівці НАЗК також організовують навчальні воркшопи для молоді, поширюють авторські матеріали в медіа, та у співпраці з телеканалами готують сюжети про кращі практики громадського контролю і залученості в громадах.

Важливою складовою кампанії є проведення спільних з громадськими організаціями публічних заходів щодо моніторингу виконання держорганами антикорупційних заходів. Результати таких моніторингів у сфері освіти, медицини та земельних відносин були презентовані спільно з ГО «Разом проти корупції», в оборонній сфері – спільно з ГО «StateWatch».

Цієї осені та наступного року в межах Стратегії комунікацій у сфері запобігання та протидії корупції НАЗК з партнерами реалізують ще кілька інформаційних кампаній для підвищення обізнаності громадян про шляхи повідомлення про корупцію,  популяризацію різноманітних інструментів запобігання корупції тощо.

Останні новини

28.08.2024
18:15
Цивільна конфіскація на 1,9 млн грн: САП заявлено позов за матеріалами НАЗК стосовно заступника начальника Полтавського ОТЦК та СП
09:05
Незаконне збагачення на понад 14 млн грн: за матеріалами НАЗК судитимуть правоохоронця з Дніпропетровщини
27.08.2024
11:26
Громадський контроль проти корупції: НАЗК з партнерами почали нову інформаційну кампанію
22.08.2024
18:50
Повні перевірки: НАЗК виявило недостовірні відомості на майже 23 млн грн у деклараціях двох місцевих депутатів
09:19
Для прозорої відбудови необхідно усунути корупціогенні фактори у відповідному законодавстві: висновки НАЗК
20.08.2024
10:30
Як розповідати про антикорупцію та доброчесність цікаво й зрозуміло: громади вчилися мистецтву ефективних комунікацій
09:00
Зміцнення антикорупційних ініціатив та співпраці з Японією: Голова НАЗК зустрівся з Послом Японії в Україні
19.08.2024
11:43
Майже 170 політичних партій не подали звіти до НАЗК за IІ квартал 2024 року
17.08.2024
14:52
Бахмутська та Покровська громади перемогли в Конкурсі доброчесних практик - 2024
16.08.2024
18:04
Українські громади систематизують свої зусилля з протидії корупції - Форум доброчесності громад
15.08.2024
11:42
Дмитро Калмиков призначений заступником Голови НАЗК
14.08.2024
12:55
Результати перевірки звітів політпартій: у кожному третьому звіті НАЗК виявило порушення
13.08.2024
10:17
У липні до Єдиного порталу повідомлень викривачів підключилися понад 2 тисячі організацій. Як підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів впливає на інформування про корупцію: дані дослідження
12.08.2024
14:19
Анонс НАЗК запрошує долучитися 16 серпня до Форуму доброчесності громад
10:00
НАЗК виявило необґрунтовані активи на понад 19 млн грн у ексголовного екологічного інспектора: ДБР та обласна прокуратура повідомили про підозру
09.08.2024
14:28
Цивільна конфіскація 5,9 млн грн: САП заявила позов стосовно посадовця Державної міграційної служби за матеріалами НАЗК
13:26
НАЗК та АРМА посилюють співпрацю у пошуку прихованих за кордоном активів
07.08.2024
17:39
Понад 376 млн грн порушень виявлено за результатами 78 завершених повних перевірок декларацій у липні
13:39
Антикорупційна експертиза: НАЗК у липні виявило корупціогенні фактори у 9 з 323 перевірених проєктів актів
10:44
Суддю Князєва звільнено з посади за дисциплінарною скаргою НАЗК
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua