НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

У разі питань щодо заповнення декларацій чи конфлікту інтересів публічні службовці насамперед мають звертатися до АК-уповноважених за місцем роботи

02.10.2024

До Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) регулярно надходить велика кількість питань, пов’язаних з фінансовим контролем (декларуванням), наявністю чи відсутністю конфлікту інтересів та шляхів його врегулювання. Стрімке зростання кількості питань щодо декларування спостерігається в період щорічної кампанії декларування. Наприклад, протягом перших трьох місяців 2024 року лише на гарячу лінію НАЗК надійшло понад 63 тисячі дзвінків. Це значно перевищує спроможність Національного агентства в опрацюванні звернень.

Нагадуємо, що надання методичної та консультаційної допомоги з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції, консультаційної допомоги в заповненні декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, здійснення заходів з виявлення конфлікту інтересів, сприяння його врегулюванню є основними завданнями уповноваженого підрозділу (уповноваженої особи) з питань запобігання та виявлення корупції. Це визначено у п. 2 розділу ІІ Типового положення про уповноважений підрозділ (уповноважену особу) з питань запобігання та виявлення корупції, затвердженого наказом Національного агентства від 27.05.2021 № 277/21 (далі – Типове положення).

Водночас, за результатами опитування, проведеного Контакт-центром Національного агентства у червні-серпні 2024 року, понад 65% усіх осіб, які мали запитання, відповіді на які може надати уповноважена особа, до уповноваженої особи не звертались. 

Основною причиною більшість респондентів вказали зручність отримання телефонної консультації в НАЗК. Водночас у період щорічної кампанії декларування очікування консультації фахівцями Національного агентства може тривати понад 15 хвилин, а у випадку використання всіх телефонних ліній з’єднання може не відбутися взагалі.

З огляду на високе навантаження структурних підрозділів Національного агентства, які задіяні в процесах опрацювання звернень різними каналами зв’язку та для економії часу і покращення комунікації з уповноваженим підрозділом з питань запобігання та виявлення корупції, у разі виникнення запитань, пов’язаних з декларуванням, конфліктом інтересів, та інших запитань, надання відповідей на які належить до компетенції уповноваженої особи, НАЗК наполягає на необхідності звернутися по відповідну консультацію до уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції в організації. Якщо питання не буде вирішено, уповноважена особа організації адресує його уповноваженій особі органу, до сфери управління якого належить організація, відповідно до п.п. 4 п. 2 розділу ІІ Типового положення, а у разі відсутності такої особи - особисто звертається до Контакт-центру Національного агентства.

Для оптимізації процесу надання консультацій Контакт-центр Національного агентства надаватиме методичну та консультаційну допомогу з питань декларування та конфлікту інтересів після обов’язкової  консультації з уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції. Під час дзвінка така особа має бути готова надати додаткову інформацію, що підтвердить  обізнаність уповноваженого щодо порушеного питання.

Зі свого боку, уповноваженим підрозділам (уповноваженим особам) з питань запобігання та виявлення корупції Національне агентство рекомендує створити умови, за яких отримати консультацію щодо декларування співробітнику установи буде зручно. Уповноважені також мають більш активно сприяти поширенню загальнодоступної інформації  з питань декларування та допомагати працівникам установи в окремих випадках заповнення документів.

За такого алгоритму дій для отримання консультативної допомоги робота уповноважених осіб та співробітників контакт-центру НАЗК стане більш ефективною. Адже взаємодія в такий спосіб дасть можливість співробітникам контакт-центру та фахівцям інших підрозділів НАЗК зосередитись на консультуванні саме представників уповноважених підрозділів та осіб, які не мають в установах визначених уповноважених з питань запобігання корупції.

 

Нагадуємо, що на офіційному вебсайті Національного агентства наявний розділ «Антикорупційним уповноваженим», наповнений методичними матеріалами, які спрямовані на полегшення роботи уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції та можуть бути використані у роботі.

Останні новини

02.10.2024
18:02
НАЗК щотижня публікуватиме дайджест ключових новин з антикорупційної тематики
17:43
Уряд затвердив Правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання, розроблені НАЗК
14:40
У разі питань щодо заповнення декларацій чи конфлікту інтересів публічні службовці насамперед мають звертатися до АК-уповноважених за місцем роботи
09:50
НАЗК оголошує добір на 4 нові вакансії
30.09.2024
10:07
НАЗК закликає бізнес до розбудови доброчесності
26.09.2024
12:54
НАТО підтримує розпочаті НАЗК проєкти щодо розбудови доброчесності в секторі безпеки і оборони
09:17
Стратегічною відповіддю на корупцію має бути доброчесність: команда НАЗК провела навчальні заходи на Харківщині
25.09.2024
14:29
НАЗК оцінило ефективність роботи антикорупційних уповноважених в ще трьох інституціях
24.09.2024
18:02
Представники НАЗК розповіли про найдієвіші превентивні антикорупційні інструменти на Харківському міжнародному юридичному форумі
10:34
Відбудова, фортифікації та закупівлі: заступник Голови НАЗК розповів про найбільш вразливі до корупції сфери на Харківщині
20.09.2024
14:57
Цивільна конфіскація: активи на майже 7 млн грн керівника регіонального сервісного центру МВС стягнуто в дохід держави
12:53
ОЕСР відзначила високий рівень досягнень України у виконанні Індикаторів публічної доброчесності
19.09.2024
16:32
Необґрунтований актив на понад 2,4 млн грн: за матеріалами НАЗК у сім'ї високопосадовців Нацполіції можуть конфіскувати квартиру
10:51
Представники НАЗК в межах перемовин про вступ доповіли про наближення українського антикорупційного законодавства до права ЄС
18.09.2024
16:45
НАЗК виявило у ексомбудсменки ознаки незаконного збагачення та недостовірного декларування на понад 42 млн грн
17.09.2024
15:26
За матеріалами НАЗК суд конфіскував у посадовця митниці будинок і шість земельних ділянок на 8,6 млн грн
13.09.2024
09:21
Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто та за яких умов має його подавати?
11.09.2024
11:21
Виявляти сховані за кордоном активи стане простіше: НАЗК приєдналось до мережевої платформи Європолу SIENA
10.09.2024
15:36
Порушень на 761,6 млн грн виявлено за результатами 94 завершених повних перевірок декларацій у серпні
11:20
Понад 40% повідомлень про корупцію та боротьбу з нею є дезінформацією - результати моніторингу соцмереж у серпні
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua