НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК застерігає від можливого повернення корупційних практик у сфері дипломування моряків

НАЗК застерігає від можливого повернення корупційних практик у сфері дипломування моряків

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) попереджає про небезпеку повернення корупційних практик у процес дипломування моряків в Україні через рішення Київського окружного адміністративного суду (КОАС).

2 червня КОАС прийняв ухвалу у справі за позовом колишнього члена Державної кваліфікаційної інспекції з питань підготовки та дипломування моряків. Він вимагає в судовому порядку визнати протиправною та нечинною Постанову Кабінету Міністрів України №1499 від 30 грудня 2022 року, якою передбачена ліквідація згаданої інспекції. Саме ця інспекція, яка була в підпорядкуванні  Адміністрації судноплавства, видавала дипломи морякам до 30 грудня. Після цього виконання функцій з підготовки та дипломування моряків були передані напряму Адміністрації судноплавства. 

На період розгляду справи суд призупинив дію згаданої Постанови, чим заборонив Адміністрації судноплавства надавати послуги у цій сфері. Це рішення зупиняє новий прозорий процес видачі документів, яким за пів року вже скористалось понад  2000 моряків, та відновлює корупційні практики у цій сфері.

Крім того, внаслідок цієї ухвали суду не поновлено й дію попередніх нормативно-правових актів, які регулювали процес підготовки і дипломування моряків.

Україна посідає 6-те місце у світі за кількістю працюючих моряків. Проте наразі процес дипломування моряків повністю зупинено. Це загрожує не тільки втратою десятків тисяч робочих місць, а й знищенням цієї сфери в Україні загалом. Українські курсанти та моряки будуть змушені користуватися послугами з атестації та дипломування в інших країнах або не отримають документи загалом. 

Зазначимо, за оцінкою СБУ, корупційні схеми у сфері дипломування і підготовки моряків в Україні сягали 150 млн дол. США. Протидія реформам у цій сфері призвела до низки позовів з метою сканування урядової Постанови №1499. Водночас саме ця постанова започаткувала прозорий процес атестації моряків.  Він, зокрема, передбачає впровадження окремого модулю на порталі “Дія”, де моряки матимуть можливість подати заявку на отримання документів, верифікації даних тощо. 

Довідково

На початку 2022 року НАЗК почало працювати над мінімізацією корупційних ризиків в сфері підготовки та дипломування моряків. У вересні минулого року був підписаний спільний план дій з мінімізації корупційних ризиків, в результаті чого 30 грудня 2022 року і була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України № 1499 «Деякі питання присвоєння звань особам командного складу морських суден», про що повідомляло Національне агентство. Цією Постановою було скасовано низку старих корупційних нормативно-правових актів та створено нову прозору процедуру підготовки та дипломування моряків.

З дослідженням «Корупційні ризики у сфері підготовки та дипломування моряків України» можна ознайомитися за посиланням.

Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua