НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Бахмутська та Покровська громади перемогли в Конкурсі доброчесних практик - 2024

17.08.2024

Бахмутська міська територіальна громада Донецької області та Покровська селищна громада Дніпропетровської області стали переможцями конкурсу доброчесних практик - 2024. Голосування та відзначення переможців відбулось в межах Форуму доброчесності громад, проведеного Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) за підтримки Програми «U-LEAD with Europe» та у партнерстві з RMTeam International.

Проєкти громад набрали 38 і 35 голосів відповідно серед 114 учасників конкурсу. Цікаво, що оцінка експертів та представників інших громад, які брали участь в голосуванні, збіглися.

Так, Бахмутська міська територіальна громада завоювала голоси учасників оцінювання завдяки проєкту з заснування та налагодження роботи осередків підтримки бахмутян “З Бахмутом в серці”. Жителі зруйнованого російськими окупантами міста, які нині живуть в різних куточках України, отримують від релокованої міськради регулярну допомогу у вигляді продуктів харчування, засобів гігієни, фінансової підтримки. В населених пунктах, де проживає найбільша кількість бахмутян, проводяться різноманітні  тренінги для дітей та дорослих, а профільні спеціалісти допомагають вирішити нагальні проблеми, які постають перед внутрішньо переміщеними особами. Розділена через війну, але об’єднана любов'ю до свого міста громада навіть проводить власні святкові заходи, підтримує контакти завдяки власним медіа та паблікам і готова приділити увагу кожному земляку.

Перш ніж відкрити осередок в тому чи іншому місті, налагоджується співпраця з органами місцевого самоврядування. Місцева влада надає приміщення, інформацію щодо кількості ВПО у приймаючий громаді та підтримує ініціативу. Далі відбувається пошук партнерів серед міжнародних донорів, благодійних фондів, громадських організацій, бізнесу, залучаються спеціалісти Бахмутської міської ради для надання консультацій та проведення тренінгів. 

Покровська селищна громада з Дніпропетровщини досягла позитивних результатів, що відчутно змінили життя її мешканців, завдяки успішній реалізації проєкту «Реабілітація та соціальна інтеграція внутрішньо переміщених осіб у Покровській громаді». Її впровадження суттєво покращило якість надання соціальних та комунальних послуг, передусім – в сфері охорони здоров’я. В громаді оперативно визначають потреби кожного окремого пацієнта, з'явилася можливість пройти комплексні медичні обстеження, психологічну реабілітацію, діагностувати захворювання і отримати належне лікування. Медична сфера громади отримала змогу закупити нове обладнання, а також надавати реабілітаційні послуги пораненим військовим та тим, хто постраждав від російської збройної агресії.

Проєкт починався зі створення робочої групи для медіації співпраці між виконавчою владою громади, медпрацівниками, громадськістю, ВПО, сім’ями, які потрапили в складні життєві обставини, інвалідами, населенням, що постраждало внаслідок бойових дій. Потім було проведено тренінги для працівників діагностичного центру КНП «Покровська лікарня» щодо взаємодії з пацієнтами, які зазнали мінно-вибухових травм, підготовлено приміщення реабілітаційного простору до прийому отримувачів послуг, закуплене і встановлено обладнання, інвентар тощо. 

“Ця перемога - визнання характеру і сили волі двох незламних громад. Ті результати, які продемонстрували переможці конкурсу, мають надихати всі інші громади країни. Конкурс показує, як впровадження доброчесних практик може якісно змінити життя людей. Важливо, аби вся робота в межах проєктів виконувалася з дотриманням стандартів прозорості та підзвітності. НАЗК сприяє поширенню таких ініціатив. Ми бачимо позитивну динаміку. Наприклад, за два роки існування Форуму кількість підписантів Декларації доброчесності зросла вдвічі. Це свідчить про те, що місцева влада усвідомлює необхідність переходу від антикорупційної риторики до впровадження реальних антикорупційних інструментів та промоції доброчесності власним прикладом», – зазначив під час нагородження Голова НАЗК Віктор Павлущик.

Довідково

Форум доброчесності громад проходить вже вдруге. Він є унікальною платформою, створеною НАЗК для координації дій з розбудови доброчесності в громадах. Захід має на меті стимулювати керівників органів місцевого самоврядування і місцеві громади до впровадження доброчесних практик на місцевому рівні та застосування сучасних антикорупційних інструментів. Запис трансляції форуму - за посиланням.

Форум було реалізовано у рамках проєкту "Будинок доброчесності", що започатковано із метою допомоги публічній службі та органам місцевого самоврядування у  стійкому розвитку, заснованому на принципах та міжнародних стандартах доброчесності. У фокусі - відновлення та реконструкція, а також інші обрані тематики.

Проєкт "Будинок Доброчесності" виконується компанією RMTeam International за підтримки Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії в рамках Програми «U-LEAD з Європою». U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, розширює можливості громад та пропонує громадам реальні інструменти з впровадження доброчесних практик.


Останні новини

19.08.2024
11:43
Майже 170 політичних партій не подали звіти до НАЗК за IІ квартал 2024 року
17.08.2024
14:52
Бахмутська та Покровська громади перемогли в Конкурсі доброчесних практик - 2024
16.08.2024
18:04
Українські громади систематизують свої зусилля з протидії корупції - Форум доброчесності громад
15.08.2024
11:42
Дмитро Калмиков призначений заступником Голови НАЗК
14.08.2024
12:55
Результати перевірки звітів політпартій: у кожному третьому звіті НАЗК виявило порушення
13.08.2024
10:17
У липні до Єдиного порталу повідомлень викривачів підключилися понад 2 тисячі організацій. Як підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів впливає на інформування про корупцію: дані дослідження
12.08.2024
14:19
Анонс НАЗК запрошує долучитися 16 серпня до Форуму доброчесності громад
10:00
НАЗК виявило необґрунтовані активи на понад 19 млн грн у ексголовного екологічного інспектора: ДБР та обласна прокуратура повідомили про підозру
09.08.2024
14:28
Цивільна конфіскація 5,9 млн грн: САП заявила позов стосовно посадовця Державної міграційної служби за матеріалами НАЗК
13:26
НАЗК та АРМА посилюють співпрацю у пошуку прихованих за кордоном активів
07.08.2024
17:39
Понад 376 млн грн порушень виявлено за результатами 78 завершених повних перевірок декларацій у липні
13:39
Антикорупційна експертиза: НАЗК у липні виявило корупціогенні фактори у 9 з 323 перевірених проєктів актів
10:44
Суддю Князєва звільнено з посади за дисциплінарною скаргою НАЗК
06.08.2024
15:38
НАЗК розробляє проєкт підтримки та працевлаштування ветеранів війни та членів їхніх сімей
05.08.2024
18:04
Конфлікт інтересів: протоколи та рішення судів, ухвалені за матеріалами НАЗК в липні
02.08.2024
14:08
НАЗК нагадує про завершення кампанії звітування для політичних партій за II квартал 2024 року
10:26
Повні перевірки декларацій: приховати активи в криптовалюті або штучно їх збільшити не вийде
01.08.2024
10:42
Несвоєчасне подання декларацій та повідомлень про суттєві зміни: НАЗК склало шість адмінпротоколів стосовно суддів
31.07.2024
13:00
Запрошуємо ІТ-компанії до участі в торгах із закупівлі послуг зі створення «Реєстру прозорості»
30.07.2024
17:59
31 липня доступ до Реєстру декларацій буде обмежено
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua