НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Команда НАЗК досягла більшості критеріїв ефективності за всіма об’єктами оцінювання – звіт оціночної комісії 

26.07.2023
Команда НАЗК досягла більшості критеріїв ефективності за всіма об’єктами оцінювання – звіт оціночної комісії 

Комісія з проведення незалежної оцінки діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції за 2020-2021 роки за результатами комплексного аналізу констатувала, що НАЗК досягло абсолютної більшості критеріїв ефективності.

За результатами незалежного аудиту Комісія у складі міжнародних експертів у сфері запобігання та протидії корупції визнала, що діяльність Національного агентства у 2020 - 2021 роках була ефективною, зокрема, констатувавши факт досягнення НАЗК абсолютної більшості критеріїв, за якими відбувалася оцінка. 

Загалом незалежна Комісія оцінювала роботу НАЗК за дев’ятьма критеріями, серед яких:

  • незалежність Національного агентства;
  • формування, координація та моніторинг державної антикорупційної політики;
  • оцінка корупційних ризиків та антикорупційні програми;
  • запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;
  • перевірка декларацій майнового стану і моніторинг способу життя;
  • контроль фінансування політичних партій тощо.
Серед іншого, у звіті відзначено проактивну участь НАЗК в процесах управління корупційними ризиками в державних установах та підготовці для них антикорупційних програм. Також НАЗК дослідило найбільш вразливі до корупції сфери та оцінило корупційні ризики в багатьох законопроектах, залучивши до консультацій усі заінтересовані сторони.

Комісія з оцінювання також встановила, що НАЗК ефективно виконувало свої зобов’язання в сфері дотримання вимог законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, а також впорядкувало процедури перевірки декларацій, спростивши процес їх подання. Крім того, покращено доступ до державних даних та їх використання під час перевірки декларацій.

Комісія з оцінювання визнала прогрес, якого досягло НАЗК у контролі фінансування політичних партій, об’єктивно перевіривши в межах своєї компетенції відповідність їхньої діяльності вимогам законодавства.

У звіті відзначені значні успіхи, досягнуті НАЗК у виконанні положень Закону «Про запобігання корупції», що встановлюють права викривачів, вимоги щодо забезпечення конфіденційності та порядок повідомлення про корупційні правопорушення. Також НАЗК ретельно відстежувало розробку та впровадження законодавства про викривачів, розробивши рекомендації щодо його покращення.

Загалом взаємодія Національного агентства із законодавчою гілкою влади Комісією визнана плідною – у всіх випадках, коли законодавчі зміни стосувалися компетенції чи повноважень НАЗК, воно брало активну участь у консультаціях щодо врегулювання тих чи інших аспектів його функцій.

Водночас, в частині критеріїв впродовж оцінюваного періоду не вдалося отримати бажаного прогресу через низку об’єктивних факторів та вплив зовнішніх суб’єктів. Зокрема, у звіті Комісії зазначено, що попри те, що НАЗК розробило та вчасно подало проект Антикорупційної стратегії на 2021–2025 роки, Верховна Рада ухвалила її лише після закінчення періоду оцінювання в рамках цього звіту (а саме – в червні 2022 р.). Комісія відзначає, що НАЗК під час розробки проекту стратегії та плану дій забезпечило інклюзивний процес з залученням різних сторін, що є значним досягненням.

Паралельно з висновками Комісія надала низку рекомендацій та пропозицій для подальшого підвищення результативності роботи НАЗК. Найближчим часом Національне агентство детально проаналізує звіт Комісії та розробить План реалізації рекомендацій, які дозволять підвищити ефективність його діяльності.

Коментуючи результати комплексного аудиту, Голова НАЗК Олександр Новіков зазначив, що очолюваному ним відомству вдалося досягти більшості критеріїв ефективності, за якими Комісія проводила аудит. 

«Аудит є важливим кроком у забезпеченні прозорості та ефективності роботи Національного агентства та сприятиме його подальшому розвитку. Ми вдячні за досить високу оцінку своєї праці, досягнуту нами в складних умовах, а також за ті з рекомендацій, які допоможуть нам посилити свою роль в запобіганні та боротьбі з нашим найбільшим внутрішнім ворогом – корупцією. Національне агентство сподівається на подальшу плідну співпрацю у зміцненні спроможності, незалежності і ефективності НАЗК та в найкоротші терміни затвердить план реалізації тих рекомендацій Комісії, які націлені на побудову в Україні доброчесної влади та справедливого суспільства», - заявив Олександр Новіков.

Відзначимо, що Національне агентство стало першим органом влади в Україні, в якому була проведена незалежна оцінка міжнародних експертів. НАЗК висловлює вдячність членам Комісії за професійний та комплексний підхід до вивчення діяльності за всіма об’єктами оцінки.

Довідка: Комісія з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК складається з трьох міжнародних експертів, призначених Урядом за поданням міжнародних донорів, які надавали технічну допомогу Україні у сфері боротьби з корупцією: Джозеф Ґанґлофф (США), Діана Курпнєце (Латвія) і Лаура Стефан (Румунія).

Проведення такої оцінки передбачено Законом України «Про запобігання корупції». Комісія з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції розпочала роботу 24 січня 2022 року, після двох років перебування Голови НАЗК на посаді. 

Більш детально із оцінкою та рекомендаціями Комісії можна ознайомитися у Звіті оцінки ефективності діяльності Національного агентства

Останні новини

09.05.2024
10:32
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні проекту Порядку проведення логічного та арифметичного контролю декларацій 
08.05.2024
15:48
Доброчесне лобіювання, співпрацю та декларування обговорив Голова НАЗК з представниками Американської торговельної палати
11:01
Голів та членів лікарсько-консультативних комісій виключено з переліку декларантів: закон набув чинності
07.05.2024
11:28
Повна перевірка декларацій міського голови Очакова: НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та недостовірних відомостей
10:32
Конфлікт інтересів: протоколи та приписи НАЗК у квітні 
06.05.2024
12:20
Антикорекспертиза та законодавчі ініціативи: НАЗК і народні депутати визначили пріоритетні напрями співпраці
11:26
Недостовірні відомості на понад 55,8 млн грн виявлено за результатами 51 повної перевірки декларацій
03.05.2024
09:25
Здійснено моніторинг 392 нормативно-правових актів, виявлено корупційні ризики у п’яти з них: результати антикорупційної експертизи НАЗК за квітень
02.05.2024
14:20
Нардепу повідомили про підозру за незаконне збагачення на понад 11 млн грн
01.05.2024
17:11
Повна перевірка декларації: звірка з реєстрами та встановлення достовірності даних
30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
17:27
НАЗК виявило необґрунтовані активи на майже 33 млн грн у колишнього високопосадовця СБУ
26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
16:56
НАЗК готове надати максимальну допомогу в розробці чітких критеріїв доброчесності суддів
16:05
В Україні уже 15 Хабів доброчесності за підтримки НАЗК: відкрито ще один на Рівненщині 
23.04.2024
15:52
НАЗК у співпраці з ДБР виявило ознаки незаконного збагачення у посадовця Нацполіції на понад 14 млн грн
09:56
Від формування культури викривання до співпраці з викривачами: НАЗК провело навчання для уповноважених осіб ДПСУ
22.04.2024
18:02
Микола Корнелюк призначений заступником Голови НАЗК
19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua