НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Мистецтво застосування санкцій: НАЗК разом з МКІП розпочинають роботу в межах Art Sanct Task Force

02.02.2023
Мистецтво застосування санкцій: НАЗК разом з МКІП розпочинають роботу в межах Art Sanct Task Force

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики (МКІП) розпочинають спільну роботу в межах робочої групи Art Sanct Task Force. Мета групи - відстежувати порушення санкцій у світових операціях на ринку мистецтва та запобігати незаконній торгівлі предметами мистецтва та старовини, що були викрадені окупантами в Україні під час війни.

За даними ЮНЕСКО, в Україні вже пошкоджено понад 230 культурних об'єктів,  багато з них було пограбовано рашистами. За даними України, станом на 01 лютого 2023 пошкоджено або зруйновано понад 1500 об‘єктів культурної спадщини та культурної інфраструктури. На жаль, все частіше можна спостерігати, як важливі археологічні знахідки, книги, предмети народного та образотворчого мистецтва з України виставляються на продаж на різноманітних аукціонах та в галереях по всьому світу.

Чим займатиметься Робоча група Art Sanct?

Art Sanct Task Force має дві основні задачі:

  • виявлення викрадених під час війни в Україні мистецьких предметів та недопущення їх вільного обігу у світі;
  • пошук мистецьких активів підсанкційних росіян з метою подальшої заморозки цих активів  та  їх конфіскації. 
«У співпраці з українськими та світовими  представниками арт-ринку, міжнародними експертами, зокрема членами Art Sanct Task Force та Стенфордською міжнародною робочою групою з російських санкцій, ми плануємо повністю змінити підхід до санкцій в мистецькій сфері. НАЗК має досвід створення інноваційних IT-продуктів. Відсутність єдиної бази викрадених під час війни українських предметів мистецтва сприяє їх незаконному обігу. Ми плануємо створити спеціальну базу даних предметів мистецтва, викрадених з українських приватних і державних колекцій, з метою їх ідентифікації та повернення в Україну. Окремо буде вестися робота з недопущення обходу санкцій, тобто пошуку мистецьких активів підсанкційних росіян, подальшої  заморозки цих активів, конфіскації та, у майбутньому, передачі Україні. Ми плануємо об’єднати ці об’єкти в рамках однієї бази, що спростить доброчесним учасникам арт-ринку проведення “санкційних” перевірок та ускладнить для російських олігархів продаж таких активів», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков 

«Росія систематично порушує закони війни та вчиняє злочини проти культурної спадщини. Окупанти по собі залишають пограбовані та зруйновані музеї, заміновані бібліотеки, зруйновані пам’ятки. І хоча країна-агресорка зовсім зневажає міжнародне право, попри те, що є членом ЮНЕСКО та підписантом низки міжнародних договорів, зокрема, Конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, — відповідати росії доведеться за всі без винятку воєнні злочини проти України. Наразі ми проводимо роботу з ідентифікації всього, що було викрадено росіянами в Україні, та знаходимось в контакті з міжнародними і українськими правоохоронними органами та профільними організаціями, щоб запобігти міжнародному трафіку викрадених предметів мистецтва й притягнути росію до відповідальності. Для цього ми маємо систематизувати цю роботу. З цією метою й розпочинаємо тісну співпрацю з Національним агентством з питань запобігання корупції у межах робочої групи Art Sanct Task Force», - підкреслив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну НАЗК, як найбільший аналітичний орган в Україні, разом з Міністерством закордонних справ України (МЗС), Службою безпеки України (СБУ), Міністерством юстиції України та іншими інституціями почало роботу над  формуванням санкційних списків росіян, причетних до розв’язання війни проти нашої держави.

Роль НАЗК у санкційній політиці передбачена в Дорожній карті індивідуальних санкцій, розробленій Стенфордською міжнародною робочою групою з російських санкцій.

Будь ласка, зв’яжіться з нами електронною поштою artsanct@moca.org.ua, якщо у вас виникнуть додаткові запитання чи пропозиції.

Якщо ви хочете допомогти з цією ініціативою, надішліть нам свої пропозиції чи запитання, заповнивши опитування: https://forms.gle/FYWyxbDRM8uTLi6L6.

Ілюстрація: Колаж Макса Никифоріва

Колаж створено на основі фрагментів зображень: 

- твору Клода Моне “Le Bassin aux Nympheas” (1919), що за інформацією ЗМІ придбаний за 40.9 мільйонів фунтів Andrey Melnichenko, на якого накладені санкції у зв’язку із війною РФ проти України (зображення christies.com);

- будівлі Маріупольського краєзнавчого музею/ художнього музею імені Куїнджі, зруйнованої у березні 2022 (зображення Reuters, radiosvoboda.org)

[pdf-embedder url="https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2023/02/NACP_Art-Sanct-Task-Force.pdf" title="NACP_Art Sanct Task Force"]

Мистецтво застосування санкцій: НАЗК разом з МКІП розпочинають роботу в межах Art Sanct Task Force
Мистецтво застосування санкцій: НАЗК разом з МКІП розпочинають роботу в межах Art Sanct Task Force

Останні новини

19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
11:01
НАЗК сприяє місцевій владі Івано-Франківщини в мінімізації корупційних ризиків та розбудові доброчесності
18.04.2024
10:28
Новий функціонал ІСМ ДАП: де шукати статистичні дані про антикорупційну політику 
09:09
Тема корупції – у фокусі інформаційних операцій кремля проти України: результати дослідження дезінформаційних наративів 
09:05
Анонс НАЗК запрошує громадян надати пропозиції до проекту постанови «Про деякі питання створення та функціонування Реєстру прозорості»
17.04.2024
09:30
Українські підприємці переважно не толерують корупцію та позитивно ставляться до викривачів - дані соцдослідження 
16.04.2024
15:45
Конфлікт інтересів: за матеріалами НАЗК мера Кам’янця-Подільського визнано винним
14:29
Що відбувається з вашою декларацією після її подання?
15.04.2024
10:11
Виконання Державної антикорупційної програми за рік: в НАЗК презентовано результати громадського моніторингу 
11.04.2024
17:09
Голова НАЗК та парламентський комітет з антикорупційної політики обговорили виклики та пріоритети у сфері запобігання корупції 
10.04.2024
14:20
Анонс НАЗК і громадськість презентують результати виконання антикорупційних заходів
05.04.2024
09:17
НАЗК у березні розпочало 92 повні перевірки декларацій 
04.04.2024
14:48
Понад 220 політичних партій не подали звіти до НАЗК 
10:25
Конфлікт інтересів: березневі протоколи та судові рішення за матеріалами НАЗК
02.04.2024
12:12
Міноборони та Державний оператор тилу співпрацюватимуть з НАЗК для удосконалення системи оборонних закупівель
10:53
Здійснено моніторинг 376 нормативно-правових актів, виявлено корупційні ризики у п’яти з них: результати антикорупційної експертизи НАЗК за березень
01.04.2024
12:00
Майже 700 тисяч декларацій подано за звітний період 2023 року 
29.03.2024
13:07
Контакт-центр НАЗК працюватиме у ці вихідні: завершується кампанія декларування - 2023 
09:07
Україна та ОЕСР розпочинають роботу над Оглядом з питань доброчесності та боротьби з корупцією
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua