НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Постачають "очі" для російських БПЛА: НАЗК внесло китайські компанії Hikvision та Dahua Technology до переліку міжнародних спонсорів війни

05.06.2023
Постачають "очі" для російських БПЛА: НАЗК внесло китайські компанії Hikvision та Dahua Technology до переліку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло двох китайських  виробників і постачальників обладнання для відеоспостереження до переліку міжнародних спонсорів війни. Таке рішення ухвалено через те, що обидві компанії активно працюють в рф, наповнюючи російський бюджет та постачаючи обладнання подвійного призначення, яке може використовуватись у воєнних цілях.

Компанія Hikvision є китайським державним виробником і постачальником обладнання для відеоспостереження для цивільних і військових цілей. Надає широкий спектр продуктів фізичної безпеки, включаючи відеозахист, контроль доступу та системи сигналізації.Hikvision створила одну з найрозгалуженіших маркетингових мереж у галузі, до якої входить 66 дочірніх компаній і відділень по всьому світу. Вони обслуговують різноманітні вертикальні ринки в понад 150 країнах.

Hikvision працює в рф через офiцiйне представництво – ТОВ «Хиквижн». Їх виторг у рф з початком повномасштабної війни у 2022 році зріс на 42%, чистий прибуток збільшився на 1526%, штат компанії був розширений вдвічі.

У 2018 році Конгрес США прийняв закон Джона Маккейна про дозвіл на національну оборону (NDAA, розділ 889 закону), який передбачав заборону використання певних послуг і типів обладнання у сфері телекомунікацій і відеоспостереження. Відтоді федеральним агентствам заборонено купувати обладнання Hikvision, а також вступати в офіційні відносини з компаніями та організаціями, які використовують їхні камери.

У 2021 році Федеральна комісія зі зв’язку (FCC) опублікувала перелік виробників комунікаційного обладнання, яке становить загрозу національній безпеці США. До п’ятірки китайських компаній у переліку увійшла Hikvision.

Майже 90% депутатів Європарламенту проголосували за заборону використання камер Hikvision в офіційних приміщеннях через причетність виробника до репресій проти уйгурів (уйгури один з найдавніших тюркомовних народів Азії).

У 2023 році аналогічну заборону на встановлення державними органами пристроїв Hikvision схвалив уряд Австралії.

Компанія Dahua Technology є другим у світі  виробником систем відеоспостереження за доходами.

Dahua в росії офіційно представляє ТОВ «Дахуа Текнолоджи Рус». Податки, сплачені організацією в бюджет рф за 2021 рік, становлять $1,12 млн за ниніншім курсом. Враховуючи загальну тенденцію і той факт, що з російського ринку пішли західні аналогічні бренди Axis, Hanwha, Panasonic, Motorola, IBM, Milestone, сума податків за 2022 рік, очевидно, зросла.

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Dahua продовжує у цілодобовому режимі працювати над забезпеченням відвантажень продукції до росії. Крім того, за словами представника компанії, курс рубля став більш стабільним і компанія розраховує на продовження та розширення комерційної діяльності на території країни.

За даними  ресурсу Importgenius, ТОВ «Дахуа Текнолоджи Рус» отримує великі партії техніки та обладнання Dahua. У 2022 році компанія продовжувала імпортувати з Китаю обладнання, насамперед, відеокамери. Тривають поставки дронів, тепловізорів  і супутніх компонентів, що підтверджується пропозиціями з офіційного сайту товариства.

Якщо дрони можуть бути використані у військових цілях за допомогою доопрацювання, то тепловізори використовуються і без нього.

Так, у 2022 році в рамках кампанії з обмеження доступу китайських військових виробників до сучасних технологій, Сполучені Штати запровадили контроль експорту мікросхем Dahua. Водночас британський уряд заборонив органам державної влади встановлювати  камери спостереження Dahua.

У 2023 році аналогічну заборону на встановлення державними органами пристроїв Dahua схвалив уряд Австралії.

Федеральна комісія зі зв’язку США (АСС) включила Dahua Technology до переліку компаній, продукція яких становить загрозу національній безпеці.

Отже, Dahua забезпечує росію товарами критичного призначення, які дозволяють функціонувати галузі ВПК рф, тим самим сприяючи продовженню війни.

Таким чином, завдяки роботі обох цих компаній на ринку держави-терориста, рф у вільному доступі має дрони, тепловізори, камери спостереження, які можуть бути використані на БПЛА, протидронні рушниці та інші засоби для продовження війни проти України. Це доводить пряме фінансування війни китайськими компаніями Hikvision та Dahua Technology.

Останні новини

07.05.2024
11:28
Повна перевірка декларацій міського голови Очакова: НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та недостовірних відомостей
10:32
Конфлікт інтересів: протоколи та приписи НАЗК у квітні 
06.05.2024
12:20
Антикорекспертиза та законодавчі ініціативи: НАЗК і народні депутати визначили пріоритетні напрями співпраці
11:26
Недостовірні відомості на понад 55,8 млн грн виявлено за результатами 51 повної перевірки декларацій
03.05.2024
09:25
Здійснено моніторинг 392 нормативно-правових актів, виявлено корупційні ризики у п’яти з них: результати антикорупційної експертизи НАЗК за квітень
02.05.2024
14:20
Нардепу повідомили про підозру за незаконне збагачення на понад 11 млн грн
01.05.2024
17:11
Повна перевірка декларації: звірка з реєстрами та встановлення достовірності даних
30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
17:27
НАЗК виявило необґрунтовані активи на майже 33 млн грн у колишнього високопосадовця СБУ
26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
16:56
НАЗК готове надати максимальну допомогу в розробці чітких критеріїв доброчесності суддів
16:05
В Україні уже 15 Хабів доброчесності за підтримки НАЗК: відкрито ще один на Рівненщині 
23.04.2024
15:52
НАЗК у співпраці з ДБР виявило ознаки незаконного збагачення у посадовця Нацполіції на понад 14 млн грн
09:56
Від формування культури викривання до співпраці з викривачами: НАЗК провело навчання для уповноважених осіб ДПСУ
22.04.2024
18:02
Микола Корнелюк призначений заступником Голови НАЗК
19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
11:01
НАЗК сприяє місцевій владі Івано-Франківщини в мінімізації корупційних ризиків та розбудові доброчесності
18.04.2024
10:28
Новий функціонал ІСМ ДАП: де шукати статистичні дані про антикорупційну політику 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua