НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Повернення активів на підтримку України: НАЗК посилює співпрацю зі швейцарськими інституціями

07.03.2024

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) України та Базельський інститут управління (Швейцарія) домовилися про співпрацю у сфері розшуку та повернення активів, незаконно виведених з України. Домовленість була досягнута під час робочого візиту заступника голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Артема Ситника до Швейцарії.

Базельський інститут управління є незалежною неприбутковою організацією, що займається боротьбою з корупцією та вдосконаленням управління в усьому світі. Міжнародний центр Базельського інституту з повернення активів відомий тим, що надає підтримку урядам у розслідуванні та судовому переслідуванні фінансових злочинів і поверненні незаконних активів.

Гретта Феннер, керуючий директор, зазначила, що Інститут плідно співпрацює з Україною, зокрема з Національним антикорупційним бюро (НАБУ), Генеральною прокуратурою, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП), Державним бюро розслідувань, Міністерством інфраструктури та Укрзалізницею, надаючи експертну та технічну підтримку. Вона сподівається на продовження цієї тісної співпраці з НАЗК.

НАЗК часто стикається з викликами, пов'язаними з корупційними справами, які мають міжнародний характер. Наприклад, під час перевірки декларацій державних службовців або моніторингу їхнього способу життя часто доводиться встановлювати місцезнаходження незаконно набутих активів, виведених за кордон. Докази з інших країн необхідні для того, щоб лягти в основу кримінальних проваджень, які подаються до Вищого антикорупційного суду України.

Це постійні виклики, оскільки корупціонери з України часто намагаються вивести гроші з України або придбати нерухомість в Іспанії, Австрії, Хорватії, Італії тощо. Артем Ситник навів приклади найгучніших справ, серед яких справа воєнкома Борисова та інші.

НАЗК та Базельський інститут управління планують найближчим часом закріпити свої відносини меморандумом про співпрацю та розпочати спільну роботу, використовуючи можливості Інституту. Це включає використання нових цифрових інструментів та навчання співробітників НАЗК, які беруть участь у розслідуванні та побудові справ щодо набуття необґрунтованих активів. Багато електронних курсів Базельського інституту з розшуку активів та міжнародного співробітництва вже доступні українською мовою.

Артем Ситник зазначив: "Встановлення фактів незаконного збагачення чиновників та притягнення їх до відповідальності - це саме те, чого очікує українське суспільство. Ми маємо докласти максимум зусиль, щоб винні не мали змоги зберегти свої незаконно отримані активи, і на цьому шляху ми потребуємо підтримки наших партнерів".  

Серед іншого, команда Базельського інституту цікавилася тим, як НАЗК наразі організовує систему декларування та як перевіряє декларації. Команда висловила готовність підтримувати роботу агентства.

У межах робочого візиту до Швейцарії Артем Ситник також взяв участь у зустрічі з керівником управління процвітання та сталого розвитку Федерального департаменту закордонних справ Швейцарської Конфедерації FDFA Александрою Бауманн та командою департаменту, швейцарськими парламентарями, послами, представниками Швейцарського агентства розвитку та співробітництва, Директорату міжнародного публічного права FDFA тощо. Учасників цікавило, як Україна запобігає та бореться з корупцією. Це питання є надзвичайно важливим для міжнародних партнерів під час переговорів щодо подальших кроків з підтримки України.

Артем Ситник поінформував партнерів про прогрес України в антикорупційній боротьбі, навівши приклади законодавчих змін, конкретні випадки гучних затримань топ-чиновників, дані соціологічних досліджень, а також прогрес України в рейтингу Transparency International.  

Посол України в Швейцарії та Князівстві Ліхтенштейн Ірина Венедіктова підкреслила важливість посилення інституційної спроможності антикорупційної інфраструктури та української влади в цілому, а також зазначила, що наразі пріоритетом є зміцнення судової системи для забезпечення справедливого правосуддя для корупціонерів.

Партнери зацікавлені у прозорості процесу відновлення та наголосили на необхідності просування та використання платформи DREAM. Це цифрова екосистема для підзвітного управління відновленням, яка збирає, впорядковує та публікує відкриті дані на всіх етапах проектів відновлення та довела свою ефективність.

Учасників зустрічі також цікавило питання запровадження в Україні інституту викривачів корупції (портал викривачів: https://whistleblowers.nazk.gov.ua) та максимального залучення громадянського суспільства до моніторингу прозорості використання коштів на відновлення та інших важливих процесів.

Також була порушена тема співпраці громадського сектору з антикорупційними органами.  І при НАБУ, і при НАЗК діють громадські ради, які беруть активну участь у відборі працівників на керівні посади та інших важливих рішеннях. Партнери торкнулися теми можливих корупційних ризиків, пов'язаних з компенсацією збитків, завданих росією. Артем Ситник відповів, що за цей процес відповідає Міністерство економіки України, але НАЗК здійснюватиме моніторинг та дослідження ризиків у цій сфері.

Підсумовуючи поточний стан справ, Гретта Феннер зазначила, що прогрес України у боротьбі з корупцією за останні 10 років, безумовно, є значним, але ще багато чого треба зробити. Ось чому так важливо, щоб ті, хто перебуває на передовій боротьби з корупцією в Україні, підтримували зв'язок з міжнародними партнерами, які прагнуть підтримати їхню боротьбу

Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua