НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

“Україна - лідер у світі з прозорості даних та розробки антикорупційних ІТ-рішень” — Голова НАЗК під час Конференції країн-членів Конвенції ООН проти корупції

14.12.2021
“Україна - лідер у світі з прозорості даних та розробки антикорупційних ІТ-рішень” — Голова НАЗК під час Конференції країн-членів Конвенції ООН проти корупції

14 грудня 2021 року Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков виступив у якості голови української делегації із промовою на 9-й сесії Конференції держав — учасниць Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти корупції, що проходить цього тижня у Єгипті.

«Минуло сім років від початку антикорупційної реформи в Україні. Незважаючи на всі виклики зовні та всередині країни, за ці сім років Україна показала своє прагнення протидіяти корупції та послідовність у виконанні Конвенції ООН проти корупції», — зазначив Олександр Новіков під час виступу.

Він підкреслив, що Україна вже стала одним зі світових лідерів з прозорості даних та розробки інноваційних ІТ-рішень із запобігання та протидії корупції.

«Минулого тижня Україна посіла 6-е місце в європейському рейтингу відкритих даних Open Data Maturity. Ми стали першими в світі, хто повністю впровадив електронні паспорти на шляху до повної цифровізації державних послуг. Ми вже запровадили найкращі антикорупційні діджитал інструменти. У нас найширший та найсучасніший Реєстр декларацій, якому немає аналогів у світі, та найкращий Реєстр фінансових звітів політичних партій», — додав Голова НАЗК.

Він нагадав, що стратегічно важливим є вдосконалення антикорупційного законодавства та прийняття в Україні Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки. 

«Наш наступний крок – зробити так, щоб корупція стала неможливою в усіх ключових сферах. З цією метою минулого року наше Агентство залучило представників громадянського суспільства, міжнародних організацій та бізнесу до розробки Антикорупційної стратегії. Стратегія забезпечить чіткі орієнтири для судової реформи, покращення умов для ведення бізнесу та знищення корупції на всіх рівнях, починаючи від державних органів до органів місцевого самоврядування та місцевих рад», — додав Голова НАЗК.

На завершення Олександр Новіков запропонував об’єднати зусилля усіх країн-членів Конвенції ООН проти корупції для обміну кращими практиками розроблення та розвитку антикорупційних ІТ-рішень.

«Корупція немає кордонів. Ми зобов’язанні дотримуватися принципів Конвенції ООН проти корупції та маємо тісно співпрацювати. Саме тому ми пропонуємо сформувати провідну платформу для обміну досвідом впровадження антикорупційних ІТ-інструментів. Україна відкрита для світу. І ми готові поділитися з іншими країнами як досвідом, так і технічними рішеннями щодо наших ІТ-продуктів», — підкреслив Олександр Новіков.

З повним текстом промови Голови НАЗК можна ознайомитися нижче.

 

Пані та панове, колеги та друзі.

Я дуже радий бути сьогодні тут та представляти свою країну на цій Конференції.

Минуло сім років від початку антикорупційної реформи в Україні. Сім років відтоді, як корумпований президент Янукович втік з нашої країни. Сім років від початку російської агресії проти України.

Незважаючи на всі виклики, за ці сім років Україна показала своє прагнення протидіяти корупції та послідовність у виконанні Конвенції ООН проти корупції.

Протягом цього часу ми посіли одну з лідерських позицій у розробці ІТ-інструментів для запобігання корупції.

Ми стали першою країною, яка запровадила електронні паспорти на шляху до повної цифровізації державних послуг. Це спростить бюрократичну систему, мінімізує ризики хабарництва та зробить можливим посилений моніторинг державних службовців.

Завдяки всьому цьому, минулого тижня Україна посіла 6-е місце в європейському рейтингу відкритих даних Open Data Maturity, підтвердивши статус «тренд-сеттера» у сфері відкритих даних. 

Як говориться в нещодавно прийнятій Стратегії США проти корупції, наша електронна система закупівель PROZORRO допомогла Україні заощадити майже 6 мільярдів доларів державних коштів, у тому числі шляхом скасування незаконних тендерів.

Крім того, Україна стала першою країною, яка приєдналася до Глобального реєстру бенефіціарних власників, розробивши найсучаснішу систему розкриття фінансової інформації.

На сьогодні Національне агентство з питань запобігання корупції, яке я очолюю, має найбільшу в світі базу великих даних про активи публічних службовців, якою є Реєстр електронних декларацій, який було розроблено за підтримки ПРООН.

Реєстр не має аналогів у світі. Щороку, близько 1 млн посадовців подають декларації до електронного реєстру. Так, кожен із цих документів є загальнодоступним. Кожен із них також перевіряється автоматично, показуючи, чи вказав чиновник правдиву інформацію про свої доходи.

НАЗК представляє одну з найдосконаліших систем антикорупційних органів у світі.

Розроблені з суворим дотриманням Конвенції ООН проти корупції, сьогодні наші антикорупційні інституції показують безпрецедентний результат.

Національне антикорупційне бюро України, створене сім років тому для боротьби з корупційними кримінальними правопорушеннями, вчиненими вищими посадовими особами, сьогодні співпрацює з понад 80 партнерами по всьому світу.

За цей час НАБУ викрило понад 1000 посадовців у зловживанні владними ресурсами. Поміж них – 6 міністрів, 11 керівників центральних органів виконавчої влади, 20 народних депутатів, 67 суддів.

Бюро забезпечило повернення до державного бюджету понад 120 мільйонів доларів викрадених активів. Запобігло крадіжці понад 80 млн дол.

У свою чергу Вищий антикорупційний суд України вже ухвалив 49 вироків і засудив 58 корупціонерів, незважаючи на те, що він був створений лише два роки тому.

З огляду на це, Україна підходить до затвердження Антикорупційної стратегії. Розроблена у тісній співпраці з громадянським суспільством та міжнародними експертами, Стратегія забезпечить чіткі орієнтири антикорупційної діяльності на всіх рівнях – починаючи від державних органів до органів місцевого самоврядування та місцевих рад.

Корупція не має кордонів. Ми зобов’язанні дотримуватися принципів Конвенції ООН проти корупції та маємо тісно співпрацювати, щоб якісно виконувати наші зобов’язання.

Саме тому ми пропонуємо сформувати провідну платформу для обміну досвідом впровадження антикорупційних ІТ-інструментів. 

Україна відкрита для світу. І ми готові поділитися з іншими країнами як досвідом, так і технічними рішеннями щодо наших ІТ-продуктів

Ми вітаємо визнання корупції як загрози як національній, так і глобальній безпеці, та закликаємо всі країни об’єднати зусилля у запобіганні стратегічній корупції та зловживанню глобальною фінансовою системою для відмивання корупційних доходів. У зв’язку з цим ми всі потребуємо посилених заходів для моніторингу грошових потоків та повернення активів, пов’язаних з корупцією, та боротьби з діяльністю, яка сприяє стратегічній корупції.

Ми готові робити більше. Ми впевнені, що разом ми зможемо досягти однієї з головних цілей – побудувати справедливі, процвітаючі та цифрові суспільства.

Дякую.

 

“Україна - лідер у світі з прозорості даних та розробки антикорупційних ІТ-рішень” — Голова НАЗК під час Конференції країн-членів Конвенції ООН проти корупції
“Україна - лідер у світі з прозорості даних та розробки антикорупційних ІТ-рішень” — Голова НАЗК під час Конференції країн-членів Конвенції ООН проти корупції

Останні новини

18.04.2024
10:28
Новий функціонал ІСМ ДАП: де шукати статистичні дані про антикорупційну політику 
09:09
Тема корупції – у фокусі інформаційних операцій кремля проти України: результати дослідження дезінформаційних наративів 
09:05
Анонс НАЗК запрошує громадян надати пропозиції до проекту постанови «Про деякі питання створення та функціонування Реєстру прозорості»
17.04.2024
09:30
Українські підприємці переважно не толерують корупцію та позитивно ставляться до викривачів - дані соцдослідження 
16.04.2024
15:45
Конфлікт інтересів: за матеріалами НАЗК мера Кам’янця-Подільського визнано винним
14:29
Що відбувається з вашою декларацією після її подання?
15.04.2024
10:11
Виконання Державної антикорупційної програми за рік: в НАЗК презентовано результати громадського моніторингу 
11.04.2024
17:09
Голова НАЗК та парламентський комітет з антикорупційної політики обговорили виклики та пріоритети у сфері запобігання корупції 
10.04.2024
14:20
Анонс НАЗК і громадськість презентують результати виконання антикорупційних заходів
05.04.2024
09:17
НАЗК у березні розпочало 92 повні перевірки декларацій 
04.04.2024
14:48
Понад 220 політичних партій не подали звіти до НАЗК 
10:25
Конфлікт інтересів: березневі протоколи та судові рішення за матеріалами НАЗК
02.04.2024
12:12
Міноборони та Державний оператор тилу співпрацюватимуть з НАЗК для удосконалення системи оборонних закупівель
10:53
Здійснено моніторинг 376 нормативно-правових актів, виявлено корупційні ризики у п’яти з них: результати антикорупційної експертизи НАЗК за березень
01.04.2024
12:00
Майже 700 тисяч декларацій подано за звітний період 2023 року 
29.03.2024
13:07
Контакт-центр НАЗК працюватиме у ці вихідні: завершується кампанія декларування - 2023 
09:07
Україна та ОЕСР розпочинають роботу над Оглядом з питань доброчесності та боротьби з корупцією
28.03.2024
17:28
Впровадження рекомендацій НАЗК сприяє розбудові культури доброчесності в оборонно-промисловому комплексі 
16:52
Анонс НАЗК запрошує до громадського обговорення законопроекту про удосконалення антикорупційних обмежень щодо сумісництва та суміщення 
14:40
Необґрунтовані активи на понад 8,6 млн грн. За матеріалами НАЗК справу посадовця Київської митниці передано до суду
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua