НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики

18.01.2022
Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики

17 січня відбулося друге засідання Секторальної робочої групи з питань міжнародної технічної допомоги у сфері антикорупційної політики.

Зустріч пройшла під головуванням заступника Голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Івана Преснякова та керівника сектору з питань верховенства права та боротьби з корупцією при Представництві ЄС в Україні Манфредаса Лімантаса.

У зустрічі взяли участь представники антикорупційних органів, міжнародних партнерів з розвитку та громадськості. Поміж головних тем зустрічі: статус проекту Антикорупційної стратегії, незалежний аудит ефективності роботи НАЗК за два роки, створення Порталу повідомлень про корупцію та розвиток інституту викривання в Україні, а також затримка у відборі Голови Спеціальної антикорупційної прокуратури та її вплив на роботу Національного антикорупційного бюро України.

Заступник Голови НАЗК Іван Пресняков презентував результати самооцінки в межах аудиту ефективності НАЗК за два роки, передбаченого Законом «Про запобігання корупції». Звіт буде опубліковано публічно на сайті НАЗК найближчим часом. 

[metaslider id=68505]

«За результатами оцінки, НАЗК загалом виконало 230 з 237 критеріїв ефективності. Це гарний результат. Однак головний невиконаний критерій –  прийняття Верховною Радою Антикорупційної стратегії. Парламент досі не ухвалив Стратегію у другому читанні, що негативно відбилось на оцінці ефективності роботи НАЗК», – наголосив Іван Пресняков. 

Керівник сектору з питань верховенства права та боротьби з корупцією при Представництві ЄС в Україні Манфредас Лімантас відзначив позитивні напрацювання у сфері протидії та боротьби з корупцією у 2021 році, а також наголосив на необхідності їх комунікації з суспільством.

«Прийняття Антикорупційної стратегії значно посилить боротьбу України з корупцією та фокус антикорупційних зусиль. Сподіваємося, що найближчим часом Верховна Рада ухвалить цю стратегію у другому читанні», – відзначив Манфредас Лімантас.

Аллан Паг Крістенсен, керівник Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу (EUACI), оцінив НАЗК як ініціативного та добре функціонуючого органу, який співпрацює з широким колом зацікавлених сторін, включаючи громадськість та міжнародних партнерів.

«Така зустріч демонструє, наскільки далеко просунулося НАЗК після перезавантаження два роки тому. Ви зробили власну самооцінку ефективності НАЗК, щоб підготуватися до зовнішнього оцінювання. Я вважаю, що така самооцінка показує інституцію, яка є проактивною, впевненою в собі – це також те, що ми відчуваємо у щоденній роботі з колегами з НАЗК», – додав керівник EUACI. 

У свою чергу, Сергій Деркач, керівник Департаменту запобігання та виявлення

корупції НАЗК, розповів про напрацювання та подальші кроки у контексті захисту прав викривачів, які здійснює НАЗК, а також про створення Порталу повідомлень про корупцію, запуск якого планується у 2022 році. 

«НАЗК докладає значних зусиль для популяризації інституту викривачів та забезпечення його ефективної роботи. Наразі ми активно працюємо над порталом повідомлень про корупцію – зручним та зрозумілим інструментом,  який полегшить процес повідомлення про корупцію та забезпечить його конфіденційність», – наголосив Сергій Деркач.

Ека Ткешелашвілі,  директорка проєкту USAID «ВзаємоДія (SACCI)», підкреслила, що створення Порталу повідомлень про корупцію – необхідний інструмент для подальшого розвитку культури викривання в Україні. 

«Особливу увагу варто приділити популяризації інституту викривачів, який уже довів свою ефективність у ряді країн. Громадяни мають знати, що можуть зробити свій внесок у позитивний результат усієї країни. Тому Портал повідомлень про корупцію – це дуже важливий інструмент», – зазначила Ека Ткешелашвілі.

Під час зустрічі сторони домовилися, що наступні засідання СРГ будуть організовані щоквартально для забезпечення майданчику для обговорення головних викликів та планів у сфери антикорупційної діяльності.

Захід відбувся за підтримки Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу (EUACI).

Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики
Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики
Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики
Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики
Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики
Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики
Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики
Відбулось засідання Секторальної робочої групи з питань антикорупційної політики

Останні новини

18.04.2024
09:09
Тема корупції – у фокусі інформаційних операцій кремля проти України: результати дослідження дезінформаційних наративів 
17.04.2024
09:30
Українські підприємці переважно не толерують корупцію та позитивно ставляться до викривачів - дані соцдослідження 
29.03.2024
09:07
Україна та ОЕСР розпочинають роботу над Оглядом з питань доброчесності та боротьби з корупцією
28.03.2024
17:28
Впровадження рекомендацій НАЗК сприяє розбудові культури доброчесності в оборонно-промисловому комплексі 
25.03.2024
10:00
НАЗК братиме участь у розробці рекомендацій щодо покращення системи оборонних закупівель в межах робочої групи України та НАТО
19.03.2024
10:06
НАЗК підключило Київську міську державну адміністрацію до Порталу викривачів
18.03.2024
14:16
НАЗК запрошує взяти участь у громобговоренні законопроекту щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення деяких антикорупційних обмежень, спрямованих на запобігання конфлікту інтересів 
15.03.2024
18:04
Організація роботи з декларування: експерти НАЗК провели вебінар для антикоруповноважених
12.03.2024
13:00
Збереження колективу, автоматизація процесів, перевірка декларацій та звітів партій - Віктор Павлущик окреслив першочергові завдання НАЗК
05.03.2024
10:47
Результати НАЗК у лютому: проведено моніторинг 301 нормативно-правового акта, виявлено корупційні ризики у п’яти з них
29.02.2024
10:49
Посилення взаємодії у запобіганні корупції у секторі безпеки та оборони: НАЗК співпрацюватиме з Женевським центром з урядування в секторі безпеки (DCAF)
13.02.2024
14:06
НАЗК підключило до Порталу повідомлень викривачів 144 організації
08.02.2024
14:16
НАЗК закликає народних депутатів сприяти вдосконаленню механізму проведення антикорупційної експертизи
06.02.2024
17:22
У січні НАЗК промоніторило на предмет корупційних ризиків 392 проектів нормативно-правових актів та виявило корупційні ризики у семи з них
14:22
НАЗК вітає рішення РНБО щодо аудиту системи блокування податкових накладних
25.01.2024
17:55
НАЗК виявило необгрунтовані активи на майже 3,9 млн грн у начальника управління поліції 
15:43
Представники НАЗК презентували дієвість підходів стратегічного аналізу корупційних ризиків на регіональному семінарі Ради Європи
11.01.2024
14:45
НАЗК звертає увагу Міноборони на проаналізовані статистичні дані діяльності ВЛК ТЦК та СП
10.01.2024
17:26
НАЗК запрошує доєднатися до обговорення проектів документів побудови доброчесних (ефективних) організацій 
09.01.2024
16:00
Уряд не надав 131 постанову для проведення антикорупційної експертизи НАЗК: Прем’єр-міністрові внесено припис
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua