НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК закликає народних депутатів не підтверджувати правку № 24 до законопроекту № 5253–1, яка дозволить партіям приховувати від суспільства інформацію про значні кошти

НАЗК закликає народних депутатів не підтверджувати правку № 24 до законопроекту № 5253–1, яка дозволить партіям приховувати від суспільства інформацію про значні кошти

Сьогодні, 2 листопада, Верховна Рада України (ВРУ) на позачерговому засіданні має розглянути законопроект № 5253–1.

Головна мета проекту закону — вдосконалити правове регулювання фінансування діяльності політичних партій, а правка №93 до законопроекту також передбачає відновлення подання звітності політичних партій та, на думку НАЗК, має бути обов’язково підтверджена народними депутатами. 

Водночас правка № 24, яка була попередньо схвалена профільним Комітетом ВРУ, є категорично неприпустимою, оскільки вона дозволить приховувати від суспільства та НАЗК усю інформацію про фінансові зобов’язання партії.

У чому полягає правка?

У правці № 24 пропонується зобов’язати партії звітувати «лише [про] ті фінансові зобов’язання, строк виконання яких настав відповідно до умов договорів або інших правочинів».

Це означає, що звітуванню підлягатимуть лише фінансові зобов’язання, які не були повернуті вчасно. Решта фінансових зобов’язань, виплати за якими здійснюються до їх строку виконання, або щодо яких строк виконання є віддаленим, у звіти не потраплятимуть.

На практиці це дозволятиме політичним партіям отримувати та не звітувати перед суспільством про значні кошти, «заведені» під виглядом позик із віддаленим терміном повернення (на 10–20 років).

Отже, НАЗК закликає народних депутатів не підтримувати правку №24 та забезпечити відкрите та ефективне звітування партій перед суспільством.

Адже саме прозорість політичних партій є запорукою створення ефективної політичної системи в Україні.

Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua