НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК та ОБСЄ обговорили необхідні кроки для забезпечення прозорості фінансування політпартій в Україні та врегулювання етичних аспектів роботи нардепів

НАЗК та ОБСЄ обговорили необхідні кроки для забезпечення прозорості фінансування політпартій в Україні та врегулювання етичних аспектів роботи нардепів

Підтримка Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (ODIHR) допоможе швидше розвʼязати питання відновлення обов’язкового декларування для посадовців, звітування політичних партій разом з відповідними контрольними повноваженнями НАЗК та ухвалення законопроекту про кодекс етики народних депутатів. На цьому наголосив заступник Голови НАЗК Андрій Вишневський під час зустрічі з Костянтином Вардзелашвілі, керівником відділу демократизації ODIHR та іншими представниками Бюро.

«Один з ключових напрямків діяльності ODIHR — спостереження за виборами в державах-учасницях ОБСЄ. НАЗК виступає за прозору та підзвітну систему фінансування політичних партій в Україні та відновлення роботи інструментів забезпечення доброчесності у публічній сфері, насамперед, відновлення електронного декларування статків публічними службовцями. У Парламенту залишається не так багато часу для виконання умов МВФ та рекомендацій країн G7 до нашої держави для ухвалення відповідних рішень», — зазначив Андрій Вишневський.

Крім того, він додав, що для розбудови доброчесності у політичній системі необхідним є ухвалення законопроекту про кодекс етики народних депутатів (Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил етичної поведінки народних депутатів України (Етичного кодексу) № 8327 від 30.12.2022). Це є однією з рекомендацій до України з боку Групи держав проти корупції  Ради Європи (GRECO) та одним із заходів реалізації Антикорупційної стратегії.

«Ухвалення такого законопроекту передбачено Державною антикорупційною програмою на 2023–2025 роки. Етична й відповідальна поведінка парламентарів – необхідний структурний елемент демократичної системи. До того ж це прямо впливатиме на рівень довіри до Парламенту та влади загалом. Адвокаційна та експертна підтримка ODIHR з цього питання є дуже корисною для України», — підкреслив заступник Голови НАЗК.

Керівник відділу демократизації ODIHR підтвердив підтримку у сприянні якнайшвидшому затвердженню Етичного кодексу народних депутатів.

«Під час юридичного супроводу та адвокації, ми займаємось питаннями, пов’язаними з політичною корупцією та іншими аспектами побудови доброчесного суспільства. Допомога в адвокації такого законопроекта чітко відповідає нашим принципам і ми готові співпрацювати за цим напрямком», - зазначив Костянтин Вардзелашвілі.

Представники НАЗК також поінформували місію ODIHR про процедури, які врегульовують порядок проведення антикорупційних експертиз проектів актів законодавства, та висловили зацікавленість в удосконаленні відповідної методології з імплементацією іноземного досвіду.

Національне агентство готове до продовження співпраці з ОБСЄ і в рамках нового проекту міжнародної технічної допомоги, який зараз перебуває на етапі актуалізації погодження обома сторонами.

Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua