НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Антикорупціонери, урядовці та міжнародні партнери обговорили стан та плани з протидії корупції на форумі «Доброчесність – майбутнє української державності»

06.12.2023
сайт_форум_панель1_2

У Києві відбувся Всеукраїнський антикорупційний Форум «Доброчесність – майбутнє української державності», в якому взяли участь керівники антикорупційних органів, урядових структур, міжнародні партнери, представники громадських організацій та органів місцевого самоврядування. 

Під час першої панелі заходу йшлося про те, як бачать свою місію всі долучені до процесу протидії корупції органи та що саме має бути надійним запобіжником корупції. Учасники форуму визнали вкрай важливими взаємодію між усіма антикорупційними органами, баланс невідворотності покарання та ефективного запобігання. Проте найвищим спільним пріоритетом має стати розбудова доброчесності як надійного запобіжника корупційним ризикам.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), за словами її очільника Олександра Клименка, готова брати на себе відповідальність за якість боротьби з корупцією. «Наша місія – це можливість створити абсолютно незалежну інституцію, яка матиме баланс незалежності і відповідальності. Під час наших  розслідувань ми бачимо, що на даний час, на жаль, корупція у багатьох системах сприймається як правило. У деяких сферах існують навіть прейскуранти для оплати різних послуг. Запевняю, що ми завершимо всі розслідування і покажемо результати. Але швидко це не буде, адже ми маємо дотримуватися тих стандартів, які встановлюємо самі собі і наші міжнародні партнери. Також ми сподіваємось на ефективну співпрацю з Верховною Радою, нате, що нам нададуть всі інструменти для ефективної роботи», - зазначив керівник САП Олександр Клименко.

«Сьогодні судам недостатньо просто здійснювати правосуддя. Ми маємо відповідати найвищим стандартам і створювати нові. Ми маємо бути в постійній комунікації з суспільством, органами влади, міжнародними партнерами. Ми маємо бути відкритими і прозорими. Кожне винесене судом рішення має бути мотивованим і зрозумілим. Обов’язковою умовою є доброчесність суддів - повідомила Голова ВАКС Віра Михайленко.

На переконання Голови НАЗК Олександра Новікова, ключова цінність кожного працівника Національного агентства - доброчесність - має стати прикладом не тільки для державного службовця, а й кожного громадянина. Також це дасть потужний поштовх розвитку держави. «Чим вища довіра громадян до держави, тим держава ефективніша. Це пов’язані між собою поняття. Які історичні корені недовіри українців до держави? 300 років ми мали державу-ворога, державу-окупанта, яка вбивала українців і морила їх голодом. Тому природною захисною реакцією кожного українця була пересторога до державної влади. Але реальність вже інша. Ми маємо свою власну державу, проте поки що не всі змінили свою думку про неї. Якщо до повномасштабного вторгнення довіра громадян до влади була на рівні 17%, то влітку 2022 вона сягнула 61%. Це високий показник, середній поміж найрозвинутіших країн світу складає 41%. Ми зобов’язані втримати і закріпити рівень довіри до держави та її інституцій. Також ми маємо пояснити українцям цінність власної держави, важливість їхнього залучення до державотворення, необхідність довіряти і контролювати державу», - зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков. За його словами, суспільство повинно усвідомити, що найефективніший спосіб боротьби з корупцією – це зміна правил і культури. А це вимагає зміни акценту та фокусу в сприйнятті корупції  з покарання на доброчесність.

Під час другої панелі учасники форуму оцінили також ефективність антикорупційних процесів в Україні з огляду на майбутні переговори щодо членства в ЄС. Адже 14-15 грудня має відбутись саміт лідерів Європейського Союзу, на якому мають бути визначені перспективи євроінтеграції України. Міжнародні партнери України, які взяли участь у форумі, підкреслили очевидність  докладених зусиль і досягнень у боротьбі з корупцією, особливо через цифровізацію, та зазначили, що подальші результати матимуть великий вплив на підсумок переговорів щодо членства в ЄС.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова нагадала аудиторії, що 8 листопада Європейська Комісія надала позитивні та безумовні рекомендації щодо початку переговорів з Україною про вступ. Водночас вона застерегла від надто великих очікувань, оскільки в Європейському Союзі існують свої особливості прийняття рішень. "Було визначено чотири кроки, які Україна повинна виконати для переходу на наступний етап інтеграції з ЄС. Мені приємно зазначити, що прогрес досягнуто в усіх чотирьох напрямках. Ми йдемо цією дорогою разом. Однак важливо розуміти, що ЄС - це інституція, яка складається з 27 країн, і на кожному кроці в процесі розширення потрібна єдність. Тому переговори про вступ часто є нелінійним процесом. Україна досягла вражаючих результатів і швидко просувається цим шляхом. Я сподіваюся, що рішення буде досягнуто, і вимоги кожної країни-члена будуть виконані. Нам потрібно залишатися на зв'язку і продовжувати працювати над реформами в усіх сферах. Україна однозначно прямує до ЄС, і я впевнена, що вона стане частиною Європейського Союзу", - підкреслила Катаріна Матернова.

Всеукраїнський антикорупційний Форум «Доброчесність – майбутнє української державності» організований Національним агентством запобігання корупції, Антикорупційною ініціативою ЄС (EUACI) та проектом USAID SACCI (Взаємодія) і присвячений Міжнародному дню боротьби з корупцією.

 
DSC_4645
DSC_4659
DSC_4797
DSC_4857
DSC_4905
DSC_4992
DSC_5020
DSC_5073
DSC_5460
DSC_5524
DSC_5581
DSC_5721

Останні новини

30.08.2024
16:36
Місцева влада має бути обличчям доброчесності і не розраховувати на індульгенції від антикорупційних органів - НАЗК з робочим візитом на Хмельниччині
29.08.2024
18:02
Понад 3.3 млн грн посадовця Нацполіції можуть бути стягнені в дохід держави за матеріалами НАЗК
15:27
е-Підприємець, єДозвіл, перехід на оновлену міжнародну митну IT-систему: ключові результати виконання ДАП у ІІ кварталі
28.08.2024
18:15
Цивільна конфіскація на 1,9 млн грн: САП заявлено позов за матеріалами НАЗК стосовно заступника начальника Полтавського ОТЦК та СП
09:05
Незаконне збагачення на понад 14 млн грн: за матеріалами НАЗК судитимуть правоохоронця з Дніпропетровщини
27.08.2024
11:26
Громадський контроль проти корупції: НАЗК з партнерами почали нову інформаційну кампанію
22.08.2024
18:50
Повні перевірки: НАЗК виявило недостовірні відомості на майже 23 млн грн у деклараціях двох місцевих депутатів
09:19
Для прозорої відбудови необхідно усунути корупціогенні фактори у відповідному законодавстві: висновки НАЗК
20.08.2024
10:30
Як розповідати про антикорупцію та доброчесність цікаво й зрозуміло: громади вчилися мистецтву ефективних комунікацій
09:00
Зміцнення антикорупційних ініціатив та співпраці з Японією: Голова НАЗК зустрівся з Послом Японії в Україні
19.08.2024
11:43
Майже 170 політичних партій не подали звіти до НАЗК за IІ квартал 2024 року
17.08.2024
14:52
Бахмутська та Покровська громади перемогли в Конкурсі доброчесних практик - 2024
16.08.2024
18:04
Українські громади систематизують свої зусилля з протидії корупції - Форум доброчесності громад
15.08.2024
11:42
Дмитро Калмиков призначений заступником Голови НАЗК
14.08.2024
12:55
Результати перевірки звітів політпартій: у кожному третьому звіті НАЗК виявило порушення
13.08.2024
10:17
У липні до Єдиного порталу повідомлень викривачів підключилися понад 2 тисячі організацій. Як підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів впливає на інформування про корупцію: дані дослідження
12.08.2024
14:19
Анонс НАЗК запрошує долучитися 16 серпня до Форуму доброчесності громад
10:00
НАЗК виявило необґрунтовані активи на понад 19 млн грн у ексголовного екологічного інспектора: ДБР та обласна прокуратура повідомили про підозру
09.08.2024
14:28
Цивільна конфіскація 5,9 млн грн: САП заявила позов стосовно посадовця Державної міграційної служби за матеріалами НАЗК
13:26
НАЗК та АРМА посилюють співпрацю у пошуку прихованих за кордоном активів
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua