НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Автозаповнення декларації: НАЗК презентувало нову функцію

11.10.2024

11 жовтня 2024 року НАЗК презентувало нову функцію - часткове автозаповнення чернетки декларації в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (Реєстрі декларацій). Такий функціонал НАЗК почало розробляти ще у 2021 році, водночас законодавчо визначили таку необхідність в жовтні 2023 року, коли було ухвалено Закон України № 3384-ІХ про відновлення декларування.

Спікерами брифінгу стали Віктор Павлущик, Голова НАЗК, та Юлія Кулікова, керівниця Управління проведення повних перевірок НАЗК. Запис брифінгу.

«Часткове автозаповнення чернетки декларації дозволяє НАЗК зібрати для декларанта дані про його та членів сім’ї майно і доходи, які знає про них держава, та автоматизований доступ до яких має НАЗК. Цього вдалось досягти завдяки нашій спільній роботі з іншими органами - держателями реєстрів, яку НАЗК розпочало ще у 2021 році, за підтримки Фонду Східна Європа в межах проєктів TAPAS та USAID / UK Dev “Підтримка цифрової трансформації”, профільного Комітету Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, Міністерства цифрової трансформації та інших. Наша команда виконала величезний обсяг роботи, щоб наразі ми мали можливість допомогти декларанту зібрати інформацію із 14 реєстрів, до яких НАЗК має автоматизований доступ, для часткового заповнення 9 із 16 розділів декларації, у тому числі стосовно членів сім’ї, які погодились на це, підтвердивши це за допомогою мобільного застосунку “Дія”», - сказав Віктор Павлущик.

Також він зазначив, що завдяки новій функції декларант має можливість не лише швидше заповнити декларацію, а й побачити неактуальну інформацію або помилки в інших реєстрах, виправити їх, що може стати йому в нагоді в майбутньому. Подальше збільшення обсягу інформації, що може бути перенесена у чернетку декларації, можливо за умови оцифрування документів. Це збереже документи від втрати, що особливо актуально в час повномасштабної війни, коли паперові дані можуть бути знищені в одну мить.

За словами Юлії Кулікової за рахунок укладених 20 спільних документів з іншими органами - держателями реєстрів упродовж 2021-2023 років вдалось збільшити обсяг інформації, яку можна перенести у чернетку декларації автоматизовано, з 31% до 75% даних, що підлягають відображенню у декларації.

«Одна кнопка «Автозаповнення» передбачає три кроки декларанта до мети. Перший крок - збір інформації про себе та членів сім’ї через функцію “Дані для декларації” з використанням мобільного застосунку “Дія”. Другий - обрання із запропонованих обʼєктів декларування ті, що мають бути перенесені у чернетку декларації, та перевірка достовірності даних про такі об’єкти. Третій - підтвердження перенесення обраних об'єктів до чернетки декларації та її подання. Хочу наголосити, автоматизоване перенесення даних не звільняє декларанта від обов'язку зазначення у декларації всієї інформації про свої активи і доходи, у тому числі додаткової інформації, яка відсутня або не може бути перенесена з реєстрів. НАЗК турбується про декларанта і обов’язково допоможе йому в процесі заповнення та подачі декларації, щоб уникнути помилок та одруківок. Це своєю чергою дозволить сконцентрувати увагу НАЗК на перевірках дійсно ризикових декларацій», - сказала керівниця Управління проведення повних перевірок НАЗК. 

Також вона зазначила, що сформувати довідку “Дані для декларації” можливо один раз на рік, тому радила формувати її в період кампанії декларування та уважно слідкувати за застереженнями у довідці, оскільки інформація з окремих реєстрів, наприклад, про корпоративні права та бенефіціарство, надається на дату формування довідки “Дані для декларації”, а не на кінець звітного періоду. 

Уже зараз всі декларанти, які раніше отримували довідку “Дані для декларації” за 2023 рік зможуть протестувати автозаповнення, створивши нову чернетку декларації, звісно, не подаючи її. Особливо корисною ця функція є для кандидатів на посади, декларантів, які подаватимуть декларацію вперше,  також тих, хто через наявне право на відтермінування строків подачі декларації подаватиме її одразу за 2021, 2022, 2023 та 2024 роки.

Більше інформації - у презентації

Нагадаємо, всі ці роки НАЗК системно працює над удосконаленням і спрощенням процесу заповнення декларацій для зручності публічних службовців. За результатами кампанії декларування за 2023 рік НАЗК провело опитування, в якому 70% службовців зазначили, що витрачають на заповнення декларації не більше кількох годин. Абсолютна більшість опитаних (91%) зазначили, що підказки та описи в Реєстрі – це той інструмент, який найбільше допомагає під час заповнення декларацій. Крім підказок в Реєстрі, службовці часто звертаються до Бази знань (71%) та новин на сайті НАЗК (40%). 69% опитаних відзначили корисність та допомогу функції “Дані для декларації”, яка, починаючи з березня 2024 року допомагає отримати дані про члена сім’ї, якщо він надає таку згоду через додаток “Дія” за запитом суб’єкта декларування.  

Останні новини

11.10.2024
16:20
Партія «Голос» залишилась без державного фінансування: Верховний Суд підтвердив правомірність дій НАЗК
15:19
Автозаповнення декларації: НАЗК презентувало нову функцію
10.10.2024
18:08
Представники НАЗК взяли участь у двосторонній сесії Україна-ЄС щодо фінансування політичних партій
13:32
Запрошуємо до команди НАЗК фахівців для реалізації антикорупційної політики у різних сферах
09.10.2024
18:03
Порушення на 703,9 млн грн виявлено за результатами 77 завершених повних перевірок декларацій у вересні
11:57
НАЗК запрошує на стажування ветеранів та ветеранок
09:53
Анонс До уваги представників медіа!
08.10.2024
14:16
«Україна бореться з двома війнами»: Місія подолання корупції. Інтерв'ю голови НАЗК для The Times
09:35
Моніторинг способу життя: незаконне збагачення на майже 532,7 млн грн та цивільна конфіскація 25 млн грн
07.10.2024
18:52
НАЗК розпочинає повторну перевірку декларації керівниці МСЕК з Хмельниччини за нововиявленими обставинами
12:12
Конфлікт інтересів: приписи та розпочаті кримінальні провадження за матеріалами НАЗК у вересні
11:10
Порталу доброчесності НАЗК 3 роки: результати
04.10.2024
14:57
Вперше в історії України викривач корупції отримав винагороду
12:05
Антикорупційна експертиза: НАЗК у вересні виявило корупціогенні фактори в 7 з 270 перевірених проєктів актів
03.10.2024
15:52
НАЗК встановило ознаки недостовірних відомостей на понад 10 млн грн в декларації ексзаступника міністра
02.10.2024
18:02
НАЗК щотижня публікуватиме дайджест ключових новин з антикорупційної тематики
17:43
Уряд затвердив Правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання, розроблені НАЗК
14:40
У разі питань щодо заповнення декларацій чи конфлікту інтересів публічні службовці насамперед мають звертатися до АК-уповноважених за місцем роботи
09:50
НАЗК оголошує добір на 4 нові вакансії
30.09.2024
10:07
НАЗК закликає бізнес до розбудови доброчесності
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua