НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Дніпро демонструє прогрес у розбудові доброчесності та запобіганні корупції - А.Ситник

25.10.2023
Дніпро демонструє прогрес у розбудові доброчесності та запобіганні корупції - А.Ситник

Якісна і послідовна політика місцевої влади зі створення системи запобіжників корупції сприяє не лише ефективному врядуванню на місцях, але й формує умови для залучення коштів на відновлення та розвиток регіонів.  Про це заявив заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Артем Ситник під час зустрічі з керівництвом Дніпропетровської ОВА та міської ради Дніпра в межах робочої поїздки до міста. 

За його словами, війна суттєво зменшує можливості держави фінансувати громади. При цьому потреби громад суттєво зросли через безпрецедентне руйнування ворогом промислової та критичної інфраструктури, житла й соціальних об’єктів. За таких умов прозорі закупівлі, відкриті дані, мінімізація людського чинника шляхом цифровізації державних і комунальних сервісів є ключовими антикорупційними заходами превентивного характеру. Вони створюють сприятливе середовище для розвитку бізнесу, формують комфортний інвестиційний клімат у регіонах та підвищують довіру міжнародних партнерів до громад.

Артем Ситник нагадав, що НАЗК розробило Антикорупційну стратегію та Державну антикорупційну програму до 2025 року (ДАП), виконавцями якої є також облдержадміністрації, зокрема в частині державної інвентаризації земель, інвентаризації та моніторингу об’єктів культурної спадщини та забезпечення політики відкритості даних.

Задля ефективного контролю виконання заходів ДАП НАЗК запустило окрему інформаційну систему моніторингу, яка відображає стан реалізації відповідних заходів кожним виконавцем. Тобто всі результати доступні громадськості в режимі онлайн, і це теж один із важливих індикаторів для інвесторів та потенційних донорів.   

НАЗК запровадило багато інструментів антикорупційного комплаєнсу, якими представник Агентства закликав місцеву владу та громадськість активно користуватись. «Незважаючи на воєнний стан та постійні  загрози інформаційній безпеці, Національне агентство відновлює роботу всіх найважливіших антикорупційних інструментів контролю законності набуття статків політиків і чиновників. З урахуванням безпекових аспектів відновлено електронне декларування, і вже в грудні НАЗК відкриє публічний доступ до реєстру декларацій. Нещодавно відкрито реєстр звітності політичних партій POLITDATA і невдовзі буде відновлено обов’язок партій подавати фінансові звіти про використання бюджетних коштів. Також нещодавно ми запустили Єдиний портал повідомлень викривачів, до якого поступово підключаємо все більше органів влади. Вся ця технологічна антикорупційна екосистема дає громадянському суспільству можливість виявляти корупцію онлайн та брати безпосередню участь у протидії їй», - зазначив заступник Голови НАЗК.

Він також наголосив, що пріоритетом Національного агентства є сприяння формуванню та реалізації дієвої антикорупційної політики шляхом розбудови інфраструктури доброчесності. Зокрема, спеціально для органів місцевої влади НАЗК розробило низку навчальних курсів, роз’яснень та рекомендацій щодо усунення та запобігання корупційним ризикам під час відбудови, у сферах освіти, містобудування та землеустрою. 

Артем Ситник та інші представники НАЗК детально розповіли про особливості декларування, обов'язок щодо якого відновлено нещодавно. «Головною метою подібних візитів є запобігання корупції і розбудова доброчесності. 12 жовтня набув чинності Закон про відновлення декларування. Вже відновлено спеціальні перевірки. Робимо все, щоб у людей було якомога менше проблем із заповненням та подачею декларацій», – розповів Артем Ситник. Оцінюючи справи у Дніпрі, заступник НАЗК підкреслив, що в місті поступово будуються механізми прозорості роботи муніципалітету. 

Очільник Дніпропетровської ОВА розповів про вимоги щодо прозорості роботи своєї команди та про роботу в регіоні спеціальної робочої групи, задача якої – контролювати використання держкоштів.

Мер Дніпра Борис Філатов зі свого боку наголосив на необхідності роботи з чиновниками щодо роз'яснення нових положень та на ефективному впливі укладеної містом влітку Декларації доброчесності. На зустрічі з А.Ситником він повідомив, що дніпровська територіальна громада однією з перших в Україні долучилась до виконання положень Декларації доброчесності. Наразі місто відкрило інформацію про публічні закупівлі та вживатиме подальших заходів для підвищення рівня прозорості і підзвітності. Очільник громади також висловив  зацікавленість у посиленні взаємодії з НАЗК, зокрема в частині роз’яснень щодо конфлікту інтересів та інших питань зі сфери запобігання корупції і розбудови доброчесної місцевої влади.

Фото: Дніпровська міська рада



Дніпро демонструє прогрес у розбудові доброчесності та запобіганні корупції - А.Ситник
Дніпро демонструє прогрес у розбудові доброчесності та запобіганні корупції - А.Ситник
Дніпро демонструє прогрес у розбудові доброчесності та запобіганні корупції - А.Ситник
Дніпро демонструє прогрес у розбудові доброчесності та запобіганні корупції - А.Ситник
Дніпро демонструє прогрес у розбудові доброчесності та запобіганні корупції - А.Ситник

Останні новини

28.06.2024
18:46
“Прозорі школи” і “Прозорі університети”: Офіс доброчесності НАЗК презентував проєкти для освітян з Волині
15:00
НАЗК та Укрзалізниця підписали меморандум про співпрацю в розбудові культури доброчесності
09:51
Побудова антикорупційного комплаєнсу і доброчесності в бізнесі: НАЗК презентувало настільну книгу
27.06.2024
18:13
Запобігання корупційним ризикам, викривання корупції та прозорість влади: команда НАЗК відвідала Волинь
26.06.2024
18:45
НАЗК припиняє фінансування політичній партії «Голос» через недостовірні відомості у звітах на майже 5 млн грн
17:21
Апеляція підтвердила рішення ВАКС стягнути активи колишніх керівників АТ «Мотор Січ», виявлені НАЗК
10:39
Анонс НАЗК презентує результати соціологічного експертного дослідження «Корупція в Україні 2023: погляд та оцінки експертів»
25.06.2024
10:34
Доброчесне лобіювання: НАЗК провело консультації з громадськістю щодо Правил етичної поведінки
22.06.2024
11:59
IACC-2024 у Вільнюсі: НАЗК зміцнює співпрацю з міжнародними партнерами з Євросоюзу та ОАЕ  
21.06.2024
18:18
НАЗК та Базельський інститут управління уклали меморандум про співпрацю
17:42
Антикорупційні та правоохоронні органи 25 держав підписали у Вільнюсі спільну заяву про координацію зусиль протидії корупції 
13:16
Анонс НАЗК запрошує до обговорення проєкту наказу про внесення змін до Порядку відбору декларацій для повної перевірки та її черговість
10:00
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні законопроекту щодо посилення гарантій його незалежності
20.06.2024
15:42
Напередодні старту перемовин щодо членства в ЄС європейські урядовці вивчають стан роботи антикорупційної інфраструктури України  
11:27
НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та декларування недостовірних відомостей на понад 25 млн грн у колишнього столичного податківця (виправлено)
19.06.2024
16:24
Співробітництво з міжнародними стейкхолдерами та залучення найкращих антикорупційних практик – робота делегації НАЗК у Вільнюсі 
09:33
Заходи Державної антикорупційної програми у секторі оборони: стан виконання і виклики 
18.06.2024
09:30
Голова НАЗК взяв участь в обговоренні управління корупційними ризиками у відбудові на засіданні Цільової антикорупційної групи при ОЕСР
17.06.2024
20:52
Всеволод Князєв тимчасово відсторонений від здійснення правосуддя на підставі рішення ВРП за скаргою НАЗК
09:43
Повні перевірки: не варто штучно нарощувати розмір готівки у декларації 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua