НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 

20.07.2023
НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 

Представники громад задекларували своє спільне з Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) прагнення сформувати культуру доброчесності на місцях. НАЗК посилить співпрацю з регіонами для запобігання корупції. Про важливість такої взаємодії, виклики й проблеми під час війни  говорили міські голови, очільники громад, інші представники регіонів та експерти на Форумі доброчесних громад, що відбувся 20 липня в Національному агентстві.

«Робота НАЗК спрямована на запобігання корупційним порушенням, аби правоохоронні органи мали менше роботи щодо вже вчинених злочинів. Але ми не впораємося з цим завданням без системної роботи та сильних органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства, журналістів. Маємо спільно рухати країну до доброчесності, а отже до безпеки та добробуту. Тоді держава витрачатиме кошти на економічні та соціальні проекти, а не на каральні органи», – зазначив Олександр Новіков. 

За його словами, основою стійкістю європейських держав є сильне місцеве самоврядування, завдяки якому можна розбудувати ефективну державу. 

«Ми ініціювали підписання спільної Декларації розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування для започаткування якісного діалогу та врахування принципів місцевого самоврядування на рівні робочої Групи держав проти корупції (GRECO), до складу якої увійшло НАЗК», – розповів Олександр Новіков. 

Він зазначив,  що великого резонансу набула інформація про протоколи НАЗК щодо конфлікту інтересів мерів українських міст, зокрема Чернігова та Рівного. Але повноваження агентства вичерпуються на етапі передачі протоколу до суду. Лише суд ухвалює остаточне рішення, звільняючи особу від відповідальності або призначаючи певне покарання. НАЗК ініційовано зміни до законодавства, спрямовані на те, аби у громадян не виникало запитань до законності рішень судів за протоколами. Зокрема, потрібно  внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає передачу розгляду протоколів НАЗК  до Вищого антикорупційного суду замість місцевих судів. Також заплановано впровадження норми, відповідно до якої Національному агентству має бути надано статус учасника процесу у справах за складеними ним протоколами. Ці норми сприятимуть напрацюванню усталеної судової практики щодо застосування вимог Закону «Про запобігання корупції». 

Керівник відділу Програми «U-LEAD з Європою» Сорен Гербст наголосив на важливості завершення реформи місцевого самоврядування та забезпеченні доброчесності, як наріжної культури в громадах. На його думку, це є шляхом до членства України в ЄС. 

«Війна продемонструвала стійкість українських громад, вони отримали нові повноваження та забезпечили ухвалення відповідальних рішень на початку війни. Це  свідчить про позитивні зміни. Боротьба з корупцією на місцевому рівні допоможе їх закріпити. Доброчесність – це уникнення подвійних стандартів, пріоритет інтересів громади над приватними інтересами та повна відмова від толерантності до корупції. Доброчесність – це фундамент для довіри та співпраці. Вона є вирішальною для здобуття перемоги та запорукою ефективного відновлення та відбудови. Тому сьогоднішній Форум доброчесних громад – це додаткова цеглинка у цьому фундаменті. Програма «U-LEAD з Європою» пишається тим, що стоїть пліч-о-пліч з Україною задля її перемоги та відновлення», – зазначив Сорен Гербст. 

Наскрізною темою Форуму стало  обговорення викликів в регіонах під час воєнного стану. Начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко зауважив, що боротьба з корупцією допоможе приймати швидкі та правильні рішення. «Херсонська громада поміж тих, де жоден день не минає без обстрілів і руйнувань. Зважаючи на виділення значних коштів на відбудову, ми прагнемо бути максимально відкритими, готові до внутрішніх і зовнішніх аудитів. Ми максимально інформуємо суспільство про витрачання коштів, зокрема створили ефективну систему обліку та видачі гуманітарної допомоги», – розповів Роман Мрочко. 

Міський голова Дніпра Борис Філатов зауважив, що місто сьогодні посідає перші місця в рейтингу прозорості Transparency International Ukraine, хоча ще кілька років тому мало одні з найнижчих показників. «Ми залишаємося відкритою територіальною громадою, яка не використовує привід війни закривати інформацію, зокрема про закупівлі», – зазначив Борис Філатов. 

Під час обговорень міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що перемога має дві складові – деокупацію та прозоре відновлення з урахуванням світових стандартів, а також перебудову інституцій. «Корупція – це іржа, яка роз'їдає  державу.  Під час війни – це мародерство. Тому важливо відновити декларування, аби ми були зрозумілими для світу. З 2018 року в Львівській міській раді працює сектор доброчесності, що унеможливлює корупційні зловживання», – зазначив Львівський міський голова. 

Своєю чергою голова Української асоціації районних та обласних рад, представник України в Палаті регіонів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Сергій Чернов наголосив на важливості зобов'язань доброчесної поведінки посадовців для  підвищення ефективності місцевого самоврядування. 

Після завершення дискусії міські голови, представники міст, Української асоціації обласних та районних рад, Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад підписали Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування. 

«Підписана декларація – це рамка, що дасть можливість побудувати довіру до НАЗК, органів місцевого самоврядування, органів влади на всіх рівнях і формувати культуру доброчесності в регіонах. Документ відкритий до підписання», – резюмував Олександр Новіков. 

Міські голови закликали своїх колег приєднатися до підписання Декларації. 

Відеозапис Форуму

Організатори  – НАЗК за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 
НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 
НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 
НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 
НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 
НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 
НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 
НАЗК об’єднує громади для формування доброчесності в регіонах 

Останні новини

08.05.2024
15:48
Доброчесне лобіювання, співпрацю та декларування обговорив Голова НАЗК з представниками Американської торговельної палати
11:01
Голів та членів лікарсько-консультативних комісій виключено з переліку декларантів: закон набув чинності
07.05.2024
11:28
Повна перевірка декларацій міського голови Очакова: НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та недостовірних відомостей
10:32
Конфлікт інтересів: протоколи та приписи НАЗК у квітні 
06.05.2024
12:20
Антикорекспертиза та законодавчі ініціативи: НАЗК і народні депутати визначили пріоритетні напрями співпраці
11:26
Недостовірні відомості на понад 55,8 млн грн виявлено за результатами 51 повної перевірки декларацій
03.05.2024
09:25
Здійснено моніторинг 392 нормативно-правових актів, виявлено корупційні ризики у п’яти з них: результати антикорупційної експертизи НАЗК за квітень
02.05.2024
14:20
Нардепу повідомили про підозру за незаконне збагачення на понад 11 млн грн
01.05.2024
17:11
Повна перевірка декларації: звірка з реєстрами та встановлення достовірності даних
30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
17:27
НАЗК виявило необґрунтовані активи на майже 33 млн грн у колишнього високопосадовця СБУ
26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
16:56
НАЗК готове надати максимальну допомогу в розробці чітких критеріїв доброчесності суддів
16:05
В Україні уже 15 Хабів доброчесності за підтримки НАЗК: відкрито ще один на Рівненщині 
23.04.2024
15:52
НАЗК у співпраці з ДБР виявило ознаки незаконного збагачення у посадовця Нацполіції на понад 14 млн грн
09:56
Від формування культури викривання до співпраці з викривачами: НАЗК провело навчання для уповноважених осіб ДПСУ
22.04.2024
18:02
Микола Корнелюк призначений заступником Голови НАЗК
19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua