НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Представники НАЗК розповіли про найдієвіші превентивні антикорупційні інструменти на Харківському міжнародному юридичному форумі

24.09.2024

Стійкість України в поточних геополітичних реаліях залежить від нашої спроможності захистити свою свободу і можливості розбудовувати справедливу державу, орієнтовану на громадян, з нульовою толерантністю до будь-яких корупційних проявів.

На цьому наголосив голова Національного Агентства  з питань запобігання корупції (НАЗК) Віктор Павлущик під час відкриття панельної дискусії "Антикорупційна стійкість України: виклики та механізми забезпечення" VIII Харківського міжнародного юридичного форуму.

"Боротьба з корупцією має базуватися передусім на запобіганні цьому негативному явищу, зокрема шляхом зменшення корупційних ризиків та впровадження механізмів, які б унеможливили корупційні практики. Запобігання корупції не є якоюсь одноразовою кампанією. Вона має бути системною", - зазначив Голова НАЗК.

Він підкреслив, що потужним інструментами запобігання корупції є Антикорупційна стратегія Державна антикорупційна програма, і НАЗК як політикоформуючий орган забезпечує їх виконання.

Про превентивні антикорупційні заходи, реалізовані НАЗК, детальніше розповіли заступники голови НАЗК Микола Корнелюк та Сергій Гупяк.

Микола Корнелюк сфокусував увагу присутніх на механізмах фінансового контролю як дієвого антикорупційного запобіжника. Серед них - моніторинг способу життя, повні перевірки декларацій та спеціальні перевірки.  У сфері декларування НАЗК наразі працює над двома пріоритетними напрямками - забезпечення зручної подачі декларацій та їх якісна перевірка.

"Наразі для виконання цих завдань Нацагентство запровадило автоматичне заповнення чернетки декларації й автоматичну перевірку заповненого документа для декларантів, а перевірки НАЗК проводяться на основі логічно-арифметичного контролю, що дає можливість оптимізувати цей процес та зосередитися на повних перевірках декларацій з найбільшими корупційними ризиками", - пояснив заступник Голови НАЗК.

За його даними, з початку року НАЗК здійснило повні перевірки 433 декларації, у 210 з них знайдено ознаки незаконного збагачення та необґрунтованих активів на загальну суму 18 883,2 млн грн.

"Моніторинг способу життя, який передбачає встановлення відповідності рівня життя суб’єктів декларування наявних у них та членів їх сім’ї майну й одержаним ними доходам,  за аналогічний період дозволив виявити факти незаконного збагачення на 479 млн грн і внесення недостовірних відомостей до декларацій на 22 млн грн. Про підозру у незаконному збагаченні за цими кейсами повідомлено 7 особам,  за 6 подані позови визнання необґрунтованими активів та стягнення їх в дохід держави. Спецперевірки у свою чергу запобігли призначенням на посади публічної служби 284 осіб, які надали недостовірні відомості щодо своїх доходів та статків", - зазначив Микола Корнелюк.

Сергій Гупяк під час дискусії розповів про механізми мінімізації корупційних ризиків у сфері відбудови під час війни та у повоєнний період.

Він зауважив, що на сьогодні у фокусі уваги Агентства, насамперед, два типи процедур:  виплати компенсацій за завдану об’єктам шкоду, а також ремонт, реконструкція зруйнованих і пошкоджених об’єктів чи будівництво замість них нових. У 2023-2024 рр. Нацагентство змоделювало 8 найпоширеніших корупційних ризиків й проаналізувало втілення експериментального проєкту з відновлення постраждалих від війни населених пунктів, виокремивши у проєкті топ-10 ризиків. За усіма виявленими ризиками НАЗК запропонувало органам влади комплексні рекомендації щодо їх мінімізації.

"Йдеться про затвердження термінологічної бази в галузі, встановлення на рівні закону чітких вимог щодо пріоритетності об’єктів відбудови, методології відбору таких проєктів, встановлення визначеного порядку розрахунку їх вартості та оприлюднення інформації щодо кошторисів за кожним об’єктом відновлення в уніфікованій формі. Ці рекомендації за умови їх імплементації, допоможуть скоригувати відповідні рішення, щоб запобігти можливим корупційним схемам і негативним репутаційним, соціальним та економічним наслідкам, сприятимуть державі у забезпеченні ясності та зрозумілості основних «правил гри» під час відновлення об’єктів", - підкреслив Сергій Гупяк.

 

Харківський міжнародний юридичний форум було засновано у 2017 як відкриту міжнародну платформу для обговорення  проблем, найбільш актуальних для світової юридичної спільноти. Місія форуму - залучення провідних фахівців та експертів з різних країн до прозорого і відкритого діалогу з метою вироблення спільних підходів до вирішення актуальних юридичних проблем в контексті глобалізації та усунення правових бар’єрів світового сталого розвитку.


Останні новини

26.09.2024
12:54
НАТО підтримує розпочаті НАЗК проєкти щодо розбудови доброчесності в секторі безпеки і оборони
09:17
Стратегічною відповіддю на корупцію має бути доброчесність: команда НАЗК провела навчальні заходи на Харківщині
25.09.2024
14:29
НАЗК оцінило ефективність роботи антикорупційних уповноважених в ще трьох інституціях
24.09.2024
18:02
Представники НАЗК розповіли про найдієвіші превентивні антикорупційні інструменти на Харківському міжнародному юридичному форумі
10:34
Відбудова, фортифікації та закупівлі: заступник Голови НАЗК розповів про найбільш вразливі до корупції сфери на Харківщині
20.09.2024
14:57
Цивільна конфіскація: активи на майже 7 млн грн керівника регіонального сервісного центру МВС стягнуто в дохід держави
12:53
ОЕСР відзначила високий рівень досягнень України у виконанні Індикаторів публічної доброчесності
19.09.2024
16:32
Необґрунтований актив на понад 2,4 млн грн: за матеріалами НАЗК у сім'ї високопосадовців Нацполіції можуть конфіскувати квартиру
10:51
Представники НАЗК в межах перемовин про вступ доповіли про наближення українського антикорупційного законодавства до права ЄС
18.09.2024
16:45
НАЗК виявило у ексомбудсменки ознаки незаконного збагачення та недостовірного декларування на понад 42 млн грн
17.09.2024
15:26
За матеріалами НАЗК суд конфіскував у посадовця митниці будинок і шість земельних ділянок на 8,6 млн грн
13.09.2024
09:21
Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто та за яких умов має його подавати?
11.09.2024
11:21
Виявляти сховані за кордоном активи стане простіше: НАЗК приєдналось до мережевої платформи Європолу SIENA
10.09.2024
15:36
Порушень на 761,6 млн грн виявлено за результатами 94 завершених повних перевірок декларацій у серпні
11:20
Понад 40% повідомлень про корупцію та боротьбу з нею є дезінформацією - результати моніторингу соцмереж у серпні
09.09.2024
17:29
В НАЗК обговорили шляхи вдосконалення процесу подачі декларацій та їхніх перевірок з МВФ
06.09.2024
12:30
4.5 млн грн керівниці регіонального управління податкової служби може бути конфісковано за матеріалами НАЗК
09:16
Рік роботи Порталу повідомлень викривачів: досягнення та виклики інституту викривання
04.09.2024
12:30
Недекларування 5,7 млн грн депутатом Харківської облради: за матеріалами НАЗК розпочато кримінальні провадження
09:21
НАЗК презентує рекомендації з призначення та забезпечення функціонування антикорупційних уповноважених в органах місцевого самоврядування
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua