НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Сервіси Yandex потрапили до переліку кандидатів на санкції як один з важелів російської пропаганди 

05.10.2023
Сервіси Yandex потрапили до переліку кандидатів на санкції як один з важелів російської пропаганди 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло низку дочірніх компаній Yandex у перелік кандидатів на санкції. Компанія працює в рф і сплачує значні податки до держбюджету агрессора. Сервіси Yandex давно працюють на російську пропаганду і тісно співпрацюють із ФСБ, надаючи їм доступ до масиву приватних даних користувачів.

Важливо, що йдеться не про одну компанію Yandex, а про низку сервісів, як внутрішньо-російських, так і міжнародних. Співзасновник Яндексу Аркадій Волож ще в червні 2022 року потрапив до санкційних списків ЄС через його фінансову підтримку уряду рф. У серпні 2023 він вперше від початку повномасштабного вторгнення зробив публічну заяву із засудженням війни проти України, а також прибрав із своєї біографії в інтернеті все, що було пов'язане з його роботою в рф. Відразу після заяви він подав прохання до Євросоюзу щодо зняття з нього санкцій та щодо відновлення роботи позаросійських яндекс-сервісів (наприклад, Yangoo). 

Волож наголосив, що останніми роками компанія Яндекс зазнала тиску з боку російської влади. Проте відомо, що компанія давно і добровільно співпрацювала із кремлем. Так, у 2009 році Яндекс продав за 1 євро державному російському «Сбербанку» одну так звану золоту акцію (актив, що дає широкі повноваження щодо контролю за пакетами акцій підприємства). Також співзасновник Яндекса  після анексії Криму неодноразово був на особистих зустрічах із путіним. Відомо, що вони зустрічалися на заходах щодо розробки штучного інтелекту в 2017 році та щодо IT-інвестування в 2020-му. Також у 2017 році Яндекс за вказівкою влади відключив електронні гаманці російським опозиціонерам. 

“Яндекс не став “залежними від держави”, а від самого початку створювався як один із елементів обслуговування інтересів російської влади. Він залишається потужним інструментом пропаганди нарівні з російськими телеканалами. Масиви даних Яндексу зберігаються у трьох великих дата-центрах, які знаходяться в рф. До них має цілодобовий доступ ФСБ, причому цілком офіційно. Я думаю, всі ми розуміємо, що про безпеку персональних даних тут не може йтися”, – зазначає Голова НАЗК Олександр Новіков. 

Докладніше про небезпеку сервісів Яндексу:

  • “Яндекс-поиск”, що працює за налаштованими алгоритмами, які видають на перших сторінках потрібну кремлю інформацію, до видачі не потрапляє критика влади або правдива інформація про війну проти України. 
  • “Яндекс-деньги”, що на 75% належить Сбербанку росії, має всі дані   про онлайн-переміщення грошей користувачів. 
  • “Яндекс-еда” і “Яндекс-такси”, що мають дані про домашні та робочі адреси клієнтів, їхній робочий розклад, переміщення протягом дня, адреси шкіл та дитсадків, звідки клієнти забирають своїх дітей. 
  • Одними з найнебезпечніших сервісів є “Яндекс-карты” і “Яндекс-навигатор”, якими після вторгнення деякі українські водії продовжують користуватися за допомогою VPN. Через них, серед іншого, росіяни можуть отримати дані про рух військової техніки та про режимні об'єкти на території України.
Ці сервіси досі доступні для завантаження на платформах App Store та Google Play усвіті.

Маючи доступ до трекінгу імен, платіжних карток та адрес, Яндекс може передавати інформацію, наприклад, про людей, які   приїжджають на роботу до держустанов або до посольств інших країн. Так, сервіс Яндексу “Yango” (таксі, доставка їжі), що працював у 16 країнах за межами рф, було обмежено та заборонено владою кількох держав з міркувань безпеки. Це зробили уряди Латвії, Естонії, Британії, Франції і Казахстану.   

Від політичного режиму держави-агресора за кураторство над Яндексом відповідали Владислав Сурков (перебуває під санкціями США, ЄС, Великобританії, України, Канади, Швейцарії та Австралії), а згодом В'ячеслав Володін (перебуває під санкціями США, ЄС, Великобританії, України, Канади, Швейцарії ,  Австралії, Японії та Нової Зеландії).

НАЗК вже подало пропозиції щодо застосування санкцій проти "яндексівських" компаній до Служби безпеки України та до інших відповідальних органів. Інформація Національному агентству була надана ГО “Запорізький центр розслідувань”. 

З повним переліком компаній можна ознайомитись тут

Нагадаємо, що на порталі НАЗК «Війна і Санкції» з’явився розділ «Кандидати на санкції», який допоможе легко знайти потенційних кандидатів для накладання санкцій як в Україні, так і в країнах санкційної коаліції. Розділ також пропонує перелік обґрунтувань та доказової бази для швидкого та ефективного застосування санкцій.

Роль НАЗК у санкційній політиці передбачена в Дорожній карті індивідуальних санкцій, розробленій Стенфордською міжнародною робочою групою з російських санкцій.

Довідково: 16 травня 2017 року РНБО заблокував роботу діяльність ТОВ "Яндекс" в Україні. 15 квітня 2023 року, згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського, було введено санкції проти російських компаній, зокрема й ТОВ «Яндекс» (рос. ООО «Яндекс»), терміном на 10 років. Непідсанкційними наразі залишаються такі юридичні особи, як Яндекс Банк, Яндекс Доставка, Яндекс Пробки, Яндекс Лавка, Яндекс Такси, Яндекс ДЦ, Яндекс Испытания, Яндекс Драйв тощо. 

Останні новини

26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
16:56
НАЗК готове надати максимальну допомогу в розробці чітких критеріїв доброчесності суддів
16:05
В Україні уже 15 Хабів доброчесності за підтримки НАЗК: відкрито ще один на Рівненщині 
23.04.2024
15:52
НАЗК у співпраці з ДБР виявило ознаки незаконного збагачення у посадовця Нацполіції на понад 14 млн грн
09:56
Від формування культури викривання до співпраці з викривачами: НАЗК провело навчання для уповноважених осіб ДПСУ
22.04.2024
18:02
Микола Корнелюк призначений заступником Голови НАЗК
19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
11:01
НАЗК сприяє місцевій владі Івано-Франківщини в мінімізації корупційних ризиків та розбудові доброчесності
18.04.2024
10:28
Новий функціонал ІСМ ДАП: де шукати статистичні дані про антикорупційну політику 
09:09
Тема корупції – у фокусі інформаційних операцій кремля проти України: результати дослідження дезінформаційних наративів 
09:05
Анонс НАЗК запрошує громадян надати пропозиції до проекту постанови «Про деякі питання створення та функціонування Реєстру прозорості»
17.04.2024
09:30
Українські підприємці переважно не толерують корупцію та позитивно ставляться до викривачів - дані соцдослідження 
16.04.2024
15:45
Конфлікт інтересів: за матеріалами НАЗК мера Кам’янця-Подільського визнано винним
14:29
Що відбувається з вашою декларацією після її подання?
15.04.2024
10:11
Виконання Державної антикорупційної програми за рік: в НАЗК презентовано результати громадського моніторингу 
11.04.2024
17:09
Голова НАЗК та парламентський комітет з антикорупційної політики обговорили виклики та пріоритети у сфері запобігання корупції 
10.04.2024
14:20
Анонс НАЗК і громадськість презентують результати виконання антикорупційних заходів
05.04.2024
09:17
НАЗК у березні розпочало 92 повні перевірки декларацій 
04.04.2024
14:48
Понад 220 політичних партій не подали звіти до НАЗК 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua