НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

«Україна бореться з двома війнами»: Місія подолання корупції. Інтерв'ю голови НАЗК для The Times

08.10.2024

Незважаючи на низку гучних скандалів, уряд сповнений рішучості боротися з нечесними оборудками чиновників у рамках переговорів про вступ до ЄС.

Віктор Павлущик, голова агентства, відповідального за боротьбу з корупцією, вважає, що Україна на правильному шляху.

Tom Ball, Київ

Понеділок 07 жовтня 2024 року, 17:30, The Times

 

У Тетяни Крупи було більше грошей, ніж вона знала, що з ними робити. Коли минулого тижня слідчі провели обшук у будинку чиновниці провінційного уряду, вони знайшли пачки готівки на суму майже 5 мільйонів фунтів стерлінгів, які були напхані в кожну шафу та шухляду. Ще півмільйона доларів знаходилося у двох валізах, які 64-річний Крупа викинув з вікна у невдалій спробі позбутися частини доказів.

Як керівник державного медичного центру в Хмельницькій області на заході України, Крупа отримувала не більше 1500 фунтів стерлінгів на місяць, що ставило під сумнів її здатність накопичити таку велику суму готівки, а також наявність у неї нерухомого майна, що включає будинки для відпочинку в Австрії, Туреччині та Іспанії.

Їй та її синові було пред'явлено звинувачення у «незаконному збагаченні» в рамках розслідування фальшивої реєстрації інвалідності для чоловіка, який намагався ухилитися від військової служби, що підпадає під сферу компетенції Крупи.

Масштаби ймовірної корупції та її очевидний зв'язок з ухилянням від призову викликали шок і гнів в Україні. Але також існує відчуття втоми від цього інциденту, який є лише останнім у низці гучних корупційних скандалів, що виникають кожні кілька місяців.

Ця проблема охоплює всі ешелони влади - від чиновників низького рівня, таких як Крупа, до членів Кабінету міністрів і вищих суддів. У квітні Микола Сольський, колишній міністр сільського господарства, був звинувачений у незаконному придбанні державної землі на мільйони фунтів стерлінгів, ставши найвищим членом уряду, який був названий підозрюваним у кримінальній справі. Всеволод Князєв, колишній голова Верховного суду, звинувачується в отриманні хабара у розмірі понад 2 мільйони фунтів стерлінгів. Обидва чоловіки заявляють про свою невинуватість.

Викорінення корупції було центральним елементом президентської кампанії, яка привела Володимира Зеленського до влади у 2019 році. Повномасштабне вторгнення Росії в його країну два роки тому зробило це завдання ще більш актуальним, а західні союзники вимагають прогресу, надсилаючи десятки мільярдів доларів допомоги та військових поставок. У США республіканці називали занепокоєння корупцією причиною блокування пакету допомоги на суму 61 мільярд доларів, який врешті-решт був проголосований, хоча і з багатомісячною затримкою.

Але для Віктора Павлущика, голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), повторювані скандали - це не розчарування, а позитивний знак того, що Україна перебуває на правильному шляху у боротьбі з корупцією. 

"Якщо ми озирнемося на десять років назад, хто б міг повірити, що голову навіть обласного суду можуть звинуватити у хабарництві, не кажучи вже про когось такого рівня, як Князєв, - сказав він під час інтерв'ю в офісі НАЗК у Києві. «Але тепер люди знають, що в Україні немає безкарності, і кожен, хто вчиняє хабарництво, буде притягнутий до відповідальності».

НАЗК було одним з трьох антикорупційних органів, створених у 2015 році, через рік після втечі президента Януковича. Використовуючи розкрадені державні кошти, колишній проросійський лідер побудував палац на околиці Києва з приватним зоопарком, боксерським рингом і білим піаніно Steinway з автографом Джона Леннона. За оцінками, він та його оточення вкрали у держави 28 мільярдів фунтів стерлінгів. 

Призначений на цю посаду на початку цього року, Павлущик відповідає за реалізацію державної антикорупційної програми, яка складається з понад 1000 заходів, затверджених урядом минулого року. Очікується, що коли всі заходи будуть реалізовані, програма заощадить державі 4 мільярди фунтів стерлінгів на рік, які вона втрачає через корупцію. Наразі реалізовано понад 25 % заходів. 

Серед заходів - посилення контролю за витратами урядовців у порівнянні з їхніми доходами, процес, відомий як «моніторинг способу життя». Саме завдяки цьому НАЗК за допомогою журналістів змогло побудувати справу проти Євгена Борисова, офіцера військкомату в Одесі, якого звинувачують у придбанні вілли в Марбельї за 3,8 мільйона фунтів стерлінгів «відкатів». Він очікує на суд.

Оскільки переговори про вступ до ЄС тривають, прийняття програми є одним з маркерів, за яким блок оцінюватиме антикорупційні реформи в Україні. Минулого місяця Павлущик відвідав Брюссель, де представив Комісії ЄС звіт про хід виконання програми та відповідність українського законодавства вимогам блоку.

Тетяна Шевчук з Центру протидії корупції, неурядової організації, що базується в Києві, вважає, що переговори про вступ допоможуть надати певний політичний імпульс, необхідний для прискорення нових заходів. 

«Хоча ми вважаємо, що був досягнутий певний прогрес, він не завжди був таким швидким», - сказала вона, підкресливши, що судова система, зокрема, є сферою, де реформування відбувалося повільно. «Особливо після повномасштабного вторгнення, суспільство дуже гостро реагує на будь-яку форму несправедливості, тому існує дуже низька толерантність до корупції і високий запит на зміни. Уряд знає, що у нього немає іншого виходу, окрім як діяти».

Павлущик відзначає масштабність завдання, вказуючи на той факт, що Україна - єдина країна, яка гармонізує своє законодавство з законодавством ЄС, перебуваючи в стані війни. Але й сама війна стала поштовхом до змін, об'єднавши суспільство навколо спільної мети - створити «кращу країну, в яку зможуть повернутися ті, хто служить на фронті».

«Україна бореться з двома війнами, одна - проти Росії, а інша - проти корупції», - сказав він. 

Останні новини

08.10.2024
14:16
«Україна бореться з двома війнами»: Місія подолання корупції. Інтерв'ю голови НАЗК для The Times
09:35
Моніторинг способу життя: незаконне збагачення на майже 532,7 млн грн та цивільна конфіскація 25 млн грн
07.10.2024
18:52
НАЗК розпочинає повторну перевірку декларації керівниці МСЕК з Хмельниччини за нововиявленими обставинами
12:12
Конфлікт інтересів: приписи та розпочаті кримінальні провадження за матеріалами НАЗК у вересні
11:10
Порталу доброчесності НАЗК 3 роки: результати
04.10.2024
14:57
Вперше в історії України викривач корупції отримав винагороду
12:05
Антикорупційна експертиза: НАЗК у вересні виявило корупціогенні фактори в 7 з 270 перевірених проєктів актів
03.10.2024
15:52
НАЗК встановило ознаки недостовірних відомостей на понад 10 млн грн в декларації ексзаступника міністра
02.10.2024
18:02
НАЗК щотижня публікуватиме дайджест ключових новин з антикорупційної тематики
17:43
Уряд затвердив Правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання, розроблені НАЗК
14:40
У разі питань щодо заповнення декларацій чи конфлікту інтересів публічні службовці насамперед мають звертатися до АК-уповноважених за місцем роботи
09:50
НАЗК оголошує добір на 4 нові вакансії
30.09.2024
10:07
НАЗК закликає бізнес до розбудови доброчесності
26.09.2024
12:54
НАТО підтримує розпочаті НАЗК проєкти щодо розбудови доброчесності в секторі безпеки і оборони
09:17
Стратегічною відповіддю на корупцію має бути доброчесність: команда НАЗК провела навчальні заходи на Харківщині
25.09.2024
14:29
НАЗК оцінило ефективність роботи антикорупційних уповноважених в ще трьох інституціях
24.09.2024
18:02
Представники НАЗК розповіли про найдієвіші превентивні антикорупційні інструменти на Харківському міжнародному юридичному форумі
10:34
Відбудова, фортифікації та закупівлі: заступник Голови НАЗК розповів про найбільш вразливі до корупції сфери на Харківщині
20.09.2024
14:57
Цивільна конфіскація: активи на майже 7 млн грн керівника регіонального сервісного центру МВС стягнуто в дохід держави
12:53
ОЕСР відзначила високий рівень досягнень України у виконанні Індикаторів публічної доброчесності
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua