НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Зберегти цінності і закріпити досягнення: Олександр Новіков підсумував результати за час каденції

15.01.2024

Сьогодні, 15 січня, закінчується чотирирічний термін повноважень голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександра Новікова. Незабаром буде обраний наступний керівник, а до того часу виконувати його обов’язки буде заступник Голови.

Нагадаємо, питання щодо визначення особи, на яку покладається виконання обов’язків Голови НАЗК, врегульовано ч. 2 ст. 7 Закону України «Про запобігання корупції». Зокрема, у разі відсутності Голови НАЗК його обов’язки виконують заступники відповідно до прийнятого ним наказу. Наказом від 15 січня 2024 року виконання обов’язків Голови НАЗК з 16 січня 2024 року покладено на заступника Голови Ярослава Любченка

Сьогодні Олександр Новіков провів зустріч із журналістами, на якій розказав про результати та  ключові досягнення роботи команди НАЗК за 2020–2023 роки.

За його словами, до безсумнівних успіхів можна віднести розробку та ухвалення Антикорупційної стратегії і Державної антикорупційної програми до 2025 року (ДАП). Якісна імплементація цих документів наблизить Україну до стандартів Європейського Союзу, НАТО, Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), а також кардинально покращить культуру поведінки як публічних службовців, так і українського суспільства в цілому. 

«Пишаюся цифровими продуктами, які створила команда НАЗК. Серед них “Портал доброчесності” (портал для антикорупційних уповноважених), “Єдиний портал повідомлень викривачів”, “Інформаційна система моніторингу реалізації державної антикорупційної політики”, “Навчальна платформа” з онлайн-курсами для молоді, публічних службовців, освітян тощо, “Санкційний портал”,  База знань (портал роз’яснень)  система “PolitData” – єдина в світі, де міститься максимально повна інформація про фінансування всіх політичних партій. У майбутньому через цю систему подаватимуться звіти партій під час виборів. Чималим успіхом нашої команди є вдосконалення Реєстру декларацій – найпрозорішого і найповнішого реєстру декларацій у світі. Всі ці цифрові інструменти унікальні», - зазначив Олександр Новіков. 

Ще одним важливим проектом є Єдиний портал повідомлень викривачів, який НАЗК запустило 6 вересня 2023 року. Наразі через цей електронний ресурс вже подано понад тисячу заяв про корупцію. Попереду – тривалий процес розвитку культури викривання і формування у громадян відповідальності, яка полягає у неприпустимості толерування корупції. 

Також серед успішно реалізованих напрямків роботи НАЗК за період 2020 – 2023 років – фінансовий контроль, моніторинг способу життя, метою яких є встановлення відповідності рівня життя декларантів наявним у них та членів їхніх сімей активам згідно декларації. До Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) задля конфіскації необґрунтованих активів, які НАЗК виявило у чиновників різного рівня, було направлено 31 матеріал.

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну команда НАЗК продовжила виконувати свої функції з урахуванням реалій воєнного часу, долучившись до боротьби проти агресора на санкційному напрямку. НАЗК розробило та забезпечило ухвалення Парламентом законопроекту про конфіскацію майна підсанкційних осіб, за яким було конфісковано десятки мільярдів гривень, а росія стала найбільшою підсанкційною країною світу за всі часи.

З кінця 2022 року НАЗК послідовно відстоювало необхідність відновлення електронного декларування. Під час розгляду відповідних законопроектів в парламенті НАЗК активно впливало на впровадження норм, позбавлених корупційних ризиків. Кампанія декларування службовців вчасно розпочались, а 10 грудня 2023 року НАЗК відкрило публічний цілодобовий доступ до Реєстру декларацій з урахуванням усіх безпекових чинників.

Проте найголовніший пріоритет діяльності НАЗК впродовж 2020 – 2023 років – це розбудова цінностей, що ґрунтуються на доброчесності посадовців: чинити правильно навіть тоді, коли ніхто не бачить. 

Відповідаючи на питання про рекомендації для майбутнього очільника Національного агентства на наступні чотири роки, Олександр Новіков зазначив, що важливо зберегти надбання команди Національного агентства останніх чотирьох років.

«Вкрай важливо зберегти стратегічні цілі НАЗК і систему управління, орієнтовану на людей. Плекати культуру, засновану на наших цінностях – доброчесність, взаємодія, відповідальність, розвиток, амбітність. Продовжити розбудову доброчесної влади та справедливого суспільства. Необхідно надалі укріплювати незалежність НАЗК як єдиного органу формування антикорупційної політики. Особливо під час взаємодії з Президентом, Урядом, Парламентом, нашими міжнародними партнерами. До першочергових завдань наступного керівника також належить ефективне впровадження ДАП. Не менш важливою є комунікація із суспільством, медіа, громадськими організаціями, спрямована на посилення соціальної підтримки тих механізмів, які сприяють формуванню в Україні доброчесного середовища, заснованого на принципах справедливості. Сподіваюсь, що наступний Голова НАЗК зможе втримати ту високу планку, яку встановила наша команда», - підсумував Олександр Новіков.

З аналітичним звітом за результатами роботи НАЗК 2020-2023 можна ознайомитись тут.

Нагадаємо, Голова НАЗК призначається на посаду Кабінетом Міністрів України за результатами відкритого конкурсного відбору строком на чотири роки та не може обіймати цю посаду двічі підряд. Олександр Новіков був призначений Головою НАЗК 15 січня 2020 року.

Останні новини

17.05.2024
17:14
Другий етап повної перевірки декларації: визначення точності оцінки задекларованих активів 
10:13
НАЗК та АРМА посилюють співпрацю у розшуку необґрунтованих активів за кордоном
16.05.2024
16:03
НАЗК розпочало аналіз корупційних ризиків у централізованих тилових закупівлях для ЗСУ
14.05.2024
17:11
Національне агентство презентувало новий посібник з управління корупційними ризиками для обласних адміністрацій
13.05.2024
12:19
Строки підключення організацій до Порталу викривачів змінено 
10.05.2024
16:45
НАЗК виявило ознаки набуття необґрунтованих активів у начальника сервісного центру МВС на Дніпропетровщині на 7 млн грн
12:45
НАЗК долучилось до експертних консультацій щодо реформування системи оборонних закупівель за стандартами НАТО 
11:37
Майже 200 політичних партій не виконали вимогу закону щодо звітування до НАЗК 
09.05.2024
10:32
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні проекту Порядку проведення логічного та арифметичного контролю декларацій 
08.05.2024
15:48
Доброчесне лобіювання, співпрацю та декларування обговорив Голова НАЗК з представниками Американської торговельної палати
11:01
Голів та членів лікарсько-консультативних комісій виключено з переліку декларантів: закон набув чинності
07.05.2024
11:28
Повна перевірка декларацій міського голови Очакова: НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та недостовірних відомостей
10:32
Конфлікт інтересів: протоколи та приписи НАЗК у квітні 
06.05.2024
12:20
Антикорекспертиза та законодавчі ініціативи: НАЗК і народні депутати визначили пріоритетні напрями співпраці
11:26
Недостовірні відомості на понад 55,8 млн грн виявлено за результатами 51 повної перевірки декларацій
03.05.2024
09:25
Здійснено моніторинг 392 нормативно-правових актів, виявлено корупційні ризики у п’яти з них: результати антикорупційної експертизи НАЗК за квітень
02.05.2024
14:20
Нардепу повідомили про підозру за незаконне збагачення на понад 11 млн грн
01.05.2024
17:11
Повна перевірка декларації: звірка з реєстрами та встановлення достовірності даних
30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua