НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

15 січня — друга річниця перезавантаження НАЗК

15.01.2022
15 січня — друга річниця перезавантаження НАЗК

Сьогодні, 15 січня, виповнюється друга річниця після перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Саме цього дня 2020 року Кабінет Міністрів України призначив на посаду Голови НАЗК переможця відкритого конкурсу Олександра Новікова.

«Минуло сім років від старту антикорупційної реформи в Україні та два роки роботи НАЗК після перезавантаження. За цей час ми повністю переформатували роботу Агентства – від пошуку «одруків» у деклараціях та звітів ми перейшли до виявлення ознак реальних порушень. Для цього створюємо нові механізми запобігання корупції та зрозумілі правила для доброчесних посадовців і партій», – зазначив Олександр Новіков.

Завдяки новому підходу за два роки виявлено понад 1,5 млрд грн недостовірних відомостей у деклараціях посадовців. Агентство — перший державний орган, що діджиталізував усі процеси завдяки ERP-системі. Створено одразу три інноваційні ІТ-продукти для запобігання корупції, що допомагають фахівцям, журналістам, громадським організаціям у протидії корупції: Реєстр звітів політпартій POLITDATA, портал «Приховані інтереси» та Антикорупційний портал.

«Два роки тому НАЗК вперше почало проводити моніторинг способу життя посадовців і антикорупційну експертизу законопроектів та проектів актів Уряду. Вперше почало захищати громадян, які викривають корупцію» — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Він додав, що кожні два роки Закон України «Про запобігання корупції» передбачає проведення зовнішньої незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК. Така оцінка буде здійснена незалежними міжнародними експертами, які призначені Кабінетом Міністрів України на підставі пропозицій партнерів з міжнародного розвитку. Початок проведення оцінки очікується вже цього місяця.

Голова НАЗК підкреслив, що НАЗК загалом виконало 230 з 237 критеріїв ефективності. Ці критерії визначені методикою, за якою оцінюватимуть ефективність НАЗК за останні два роки. А отже, Агентство цілком впевнене в успішному проходженні оцінки.

«Головний критерій, який ми маємо позначити як невиконаний – це прийняття Верховною Радою Антикорупційної стратегії. Уряд, НАЗК і громадськість зі свого боку зробили все, щоб цей документ був ухвалений та держава мала чітке бачення того, як долати корупцію. Проте Парламент досі – за півтора року після розроблення документу – не ухвалив Стратегію у другому читанні», – додав Олександр Новіков.

Також Голова НАЗК згадав, що показником ефективної роботи НАЗК стали неодноразові спроби послабити Агентство. Найвідоміші з них:

  • рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року, яким було здійснено спробу позбавити НАЗК повноважень перевіряти декларації та забезпечувати відкритий доступ громадян до інформації про статки посадовців;
  • законопроект № 5253, який став спробою позбавити НАЗК права виявляти фіктивні витрати політичних партій, проте не був прийнятий Парламентом.
«Не зважаючи на всі перешкоди, ми продовжуємо працювати для побудови доброчесної влади та справедливого суспільства», – підкреслив Голова НАЗК.

Головне за 2021 рік:

  • НАЗК завершило повну перевірку 1043 декларацій. За рік у деклараціях посадовців виявлено понад 1,2 млрд грн недостовірних відомостей.
  • З листопада 2021 року спецперевірки не дозволяють потрапити на посади керівників органів, слідчих, прокурорів та суддів особам із непідтвердженими законними доходами.
  • НАЗК запустило процедуру автоматизованого контролю, що дозволяє завдяки діджитал-інструментам швидко виявити, чи вказав посадовець майно у декларації. Завдяки процедурі виявлено порушень на понад 150 млн грн у 27 деклараціях.
  • 11 травня введено в промислову експлуатацію реєстр POLITDATA. Звіти партій НАЗК почало приймати лише в електронному вигляді.
  • 24 листопада НАЗК спільно з громадською організацією Антикорупційний штаб презентували портал «Приховані інтереси».
  • 5 жовтня запустили Антикорупційний портал, який забезпечить ефективнішу роботу та взаємодію антикорупційних уповноважених, які працюють над запобіганням корупції практично у кожній державній організації.
  • 9 грудня НАЗК представило Стратегію формування нульової толерантності до корупції, яка покликана забезпечити просування доброчесної поведінки як норми в Україні.

15 січня — друга річниця перезавантаження НАЗК

Останні новини

19.03.2024
12:06
Облігації внутрішньої державної позики України та операції з ними: як декларувати?
10:06
НАЗК підключило Київську міську державну адміністрацію до Порталу викривачів
18.03.2024
18:25
ОЕСР позитивно оцінила роботу системи антикорупційних органів України: звіт
14:16
НАЗК запрошує взяти участь у громобговоренні законопроекту щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення деяких антикорупційних обмежень, спрямованих на запобігання конфлікту інтересів 
15.03.2024
18:04
Організація роботи з декларування: експерти НАЗК провели вебінар для антикоруповноважених
16:24
189 політпартії не зареєструвалися в реєстрі POLITDATA
14.03.2024
15:11
НАЗК склало протокол про адміністративні порушення стосовно ексзаступника Голови Нацполіції 
12:43
Викривання корупції: НАЗК закликає організації підключатися до Порталу повідомлень викривачів та нагадує про відповідальність за недотримання цього обов’язку
13.03.2024
17:52
Суд визнав народного депутата винним у діях в умовах конфлікту інтересів
14:37
Команда НАЗК перемогла в iESE Public Sector Transformation Awards 2024 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua