НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Дороговказ для побудови доброчесних  організацій: НАЗК розробило посібник для керівників у публічній та приватній сферах

03.11.2023
Дороговказ для побудови доброчесних  організацій: НАЗК розробило посібник для керівників у публічній та приватній сферах

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розробило «Посібник для керівника» - комплексний практичний документ із системної розбудови доброчесних та ефективних організацій у публічній і приватній сферах, а, отже, і всій країні.

Оскільки основу інституційного середовища у будь-якій сфері суспільного життя складають організації, їхні ефективність та управлінська культура значною мірою визначають рівень розвитку та потенціал суспільства. 

Якщо система управління є достатньо зрілою для досягнення цілей організації, це усуває навіть причини для корупції. Незрілість систем управління є живильним середовищем для корупційних проявів.  

Найбільший арсенал інструментів для розбудови доброчесної організації зосереджено в руках її керівника.  Керівник має бути лідером у забезпеченні чесного і компетентного виконання службових обов’язків кожним працівником, відштовхуючись передусім від принципів та цінностей.

Керівник організації є відповідальним за розбудову доброчесності в організації, ефективність досягнення нею поставлених цілей. «Посібник для керівника» на основі Моделі рівнів зрілості системи доброчесності містить покрокові рекомендації для створення ефективної організації, від оцінки поточного рівня доброчесності і визначення місії та візії -  до призначення антикорупційного уповноваженого, ідентифікації корупційних ризиків, затвердження програми доброчесності та забезпечення незалежності внутрішнього аудиту. Втілення цих заходів виводить  управлінські процеси на новий рівень, перетворюючи їх з хаотичних, неорганізованих на чіткі та більш досконалі. 

Важливо, що в документі стратегія доброчесності, заснована на адміністративних правилах і процедурах (комплаєнсі), доповнюється інструментами, основою яких є цінності. Відтак для керівника ефективної організації важливим є балансування правило- та ціннісно-орієнтованих стратегій доброчесності.

Кожен очільник державного органу, комунального чи приватного підприємства зацікавлений у втіленні рекомендацій Посібника, адже основна перевага розбудови доброчесної організації – це здатність убезпечувати її від кримінальних переслідувань, судових спорів, накладення санкцій та інших негативних наслідків за рахунок ефективного внутрішнього контролю та управління ризиками. Доброчесна організація апріорі є ефективною та має  позитивну репутацію.

Окрім детального алгоритму побудови організації, заснованої на принципах доброчесності, кожна рекомендація в Посібнику супроводжується описом реальних фактів, наведенням статистики й зверненням до вдалих практик. Також документ містить корисні додатки, зокрема рекомендовані вимоги до уповноважених з доброчесності (з питань запобігання та виявлення корупції) – інституту, котрий забезпечує експертизу й координацію антикорупційної політики керівника організації.

«НАЗК закликає керівників організацій усіх рівнів та форм власності активно долучатися до впровадження стандартів доброчесності у своїй діяльності та корпоративній культурі. Адже від розбудови доброчесних та високоефективних організацій публічної та приватної сфер сьогодні залежить не тільки спроможність країни вистояти та перемогти у боротьбі з агресором, але й нарешті перетворити її на найкраще місце для реалізації талантів кожного українця, на повноцінного учасника європейської та євроатлантичної  спільнот», - наголосив Голова НАЗК Олександр Новіков. 

Останні новини

30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
17:27
НАЗК виявило необґрунтовані активи на майже 33 млн грн у колишнього високопосадовця СБУ
26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
16:56
НАЗК готове надати максимальну допомогу в розробці чітких критеріїв доброчесності суддів
16:05
В Україні уже 15 Хабів доброчесності за підтримки НАЗК: відкрито ще один на Рівненщині 
23.04.2024
15:52
НАЗК у співпраці з ДБР виявило ознаки незаконного збагачення у посадовця Нацполіції на понад 14 млн грн
09:56
Від формування культури викривання до співпраці з викривачами: НАЗК провело навчання для уповноважених осіб ДПСУ
22.04.2024
18:02
Микола Корнелюк призначений заступником Голови НАЗК
19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
11:01
НАЗК сприяє місцевій владі Івано-Франківщини в мінімізації корупційних ризиків та розбудові доброчесності
18.04.2024
10:28
Новий функціонал ІСМ ДАП: де шукати статистичні дані про антикорупційну політику 
09:09
Тема корупції – у фокусі інформаційних операцій кремля проти України: результати дослідження дезінформаційних наративів 
09:05
Анонс НАЗК запрошує громадян надати пропозиції до проекту постанови «Про деякі питання створення та функціонування Реєстру прозорості»
17.04.2024
09:30
Українські підприємці переважно не толерують корупцію та позитивно ставляться до викривачів - дані соцдослідження 
16.04.2024
15:45
Конфлікт інтересів: за матеріалами НАЗК мера Кам’янця-Подільського визнано винним
14:29
Що відбувається з вашою декларацією після її подання?
15.04.2024
10:11
Виконання Державної антикорупційної програми за рік: в НАЗК презентовано результати громадського моніторингу 
11.04.2024
17:09
Голова НАЗК та парламентський комітет з антикорупційної політики обговорили виклики та пріоритети у сфері запобігання корупції 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua