НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК сприяє місцевій владі Івано-Франківщини в мінімізації корупційних ризиків та розбудові доброчесності

19.04.2024

Під час робочої поїздки на Івано-Франківщину команда Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) провела низку зустрічей з очільниками області та міста. Задля сприяння ефективності та прозорості роботи органів влади на місцях та підвищення довіри до неї громадян Національне агентство ініціювало прямий діалог з регіонами. У фокусі – досягнення в антикорупційній діяльності балансу між покаранням за вчинені корупційні злочини, запобіганням порушенням та корупційним ризикам та формуванням доброчесної поведінки службовців.  

Під час зустрічей з очільниками Івано-Франківської обласної військової адміністрації (ОВА) Світланою Онищук і обласної ради Олександром Сичом, міським головою Івано-Франківська Русланом Марцінківим, а також під час виступу на сесії обласної ради заступник голови НАЗК Артем Ситник акцентував на необхідності виправдати очікування суспільства щодо подолання корупції, яка, відповідно до даних соціологічних досліджень, перебуває на другому місці серед найсерйозніших проблем України після збройної агресії рф. Саме від свідомості місцевого керівництва залежить, наскільки швидко і продуктивно запрацюють всі превентивні антикорупційні механізми.

За словами Артема Ситника, сьогодні на Прикарпатті досить успішно реалізуються антикорупційні заходи. Про це, зокрема, свідчить своєчасне підключення місцевих органів влади до Порталу викривачів, а також аналіз поданих місцевими службовцями декларацій. Івано-Франківська область – серед тих регіонів України, де зафіксовано один з найнижчих показників несвоєчасно  поданих декларацій. Наразі з понад 300 розпочатих НАЗК повних перевірок, які охоплюють декларації з найвищим ризиком,  з Івано-Франківщини - лише три.

На зустрічах з очільниками регіону також йшлося про необхідність реалізації заходів, передбачених антикорупційними програмами місцевих органів влади, проведення публічних та відкритих конкурсів на посади очільників комунальних підприємств, уникнення конфлікту інтересів під час виконання повноважень, а також забезпечення гарантій незалежності антикорупційних уповноважених.

Згідно з дослідженнями, які проводило НАЗК, до сфер з високим рівнем корупційних ризиків належить проведення закупівель. Нацагентство дослідило корупційні ризики під час проведення публічних закупівель в умовах воєнного стану, а також розробило методичні матеріали, які стануть в нагоді місцевим керівникам під час реалізації процедури закупівель. З метою підвищення рівня прозорості та підзвітності використання бюджетних коштів НАЗК рекомендує сповна використовувати можливості електронних майданчиків з відкриттям максимально повної інформації про закупівлі товарів, робіт та послуг. Також для зниження корупційних ризиків важливо проводити аналіз контрагентів

Артем Ситник закликав місцевих керівників з відповідальністю впроваджувати ті заходи, які для органів місцевого самоврядування та обласних адміністрацій передбачає Державна антикорупційна програма до 2025 року (ДАП). Саме ДАП, розроблена НАЗК і ухвалена урядом рік тому, є найбільш фундаментальним документом, покликаним радикально знизити рівень корупції в країні в цілому і в ОМС зокрема. Його імплементація дозволить досягти успіху у питанні зменшення рівня корупції та її толерування суспільством.

«НАЗК приділяє велику увагу просвітницькій та інформаційній роботі. Формування нульової толерантності до корупції починається не з того, що відбуваються затримання, а з того, що ми формуємо у школах і вищих навчальних закладах негативне ставлення до корупції. Аби діти, які закінчать школу, мали уявлення про те, що корупція є тією загрозою, що блокує розвиток держави,  і навпаки, її відсутність є запорукою її успіху», - зазначив Артем Ситник.

Він наголосив, що наратив про тотальну корумпованість України активно використовує російська пропаганда, аби дискредитувати нашу державу на світовій арені, використовуючи ці меседжі для блокування зовнішньої допомоги тощо. Спільне завдання всіх органів влади  - довести на ділі, що це не так. 

НАЗК займає активну позицію в процесі побудови довіри до органів влади, формування доброчесності в громадах та суспільстві загалом. Наразі  понад 20 ОМС і дві асоціації громад долучилися до підписання декларації розбудови доброчесності, ініційованої Національним агентством. Серед них - Івано-Франківська міська рада.

Нагадаємо, раніше керівництво та представники НАЗК здійснили робочі поїздки до Львова, Харкова, Дніпра, Чернівців, та Житомира. Їхня мета – посилити співпрацю НАЗК з регіонами, залучити громади до розбудови доброчесності, сприяти мінімізації корупційних ризиків, а також посилити співпрацю із закладами загальної середньої освіти та вищої освіти, журналістами та громадськими організаціями.

Останні новини

02.05.2024
14:20
Нардепу повідомили про підозру за незаконне збагачення на понад 11 млн грн
01.05.2024
17:11
Повна перевірка декларації: звірка з реєстрами та встановлення достовірності даних
30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
17:27
НАЗК виявило необґрунтовані активи на майже 33 млн грн у колишнього високопосадовця СБУ
26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
16:56
НАЗК готове надати максимальну допомогу в розробці чітких критеріїв доброчесності суддів
16:05
В Україні уже 15 Хабів доброчесності за підтримки НАЗК: відкрито ще один на Рівненщині 
23.04.2024
15:52
НАЗК у співпраці з ДБР виявило ознаки незаконного збагачення у посадовця Нацполіції на понад 14 млн грн
09:56
Від формування культури викривання до співпраці з викривачами: НАЗК провело навчання для уповноважених осіб ДПСУ
22.04.2024
18:02
Микола Корнелюк призначений заступником Голови НАЗК
19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
11:01
НАЗК сприяє місцевій владі Івано-Франківщини в мінімізації корупційних ризиків та розбудові доброчесності
18.04.2024
10:28
Новий функціонал ІСМ ДАП: де шукати статистичні дані про антикорупційну політику 
09:09
Тема корупції – у фокусі інформаційних операцій кремля проти України: результати дослідження дезінформаційних наративів 
09:05
Анонс НАЗК запрошує громадян надати пропозиції до проекту постанови «Про деякі питання створення та функціонування Реєстру прозорості»
17.04.2024
09:30
Українські підприємці переважно не толерують корупцію та позитивно ставляться до викривачів - дані соцдослідження 
16.04.2024
15:45
Конфлікт інтересів: за матеріалами НАЗК мера Кам’янця-Подільського визнано винним
14:29
Що відбувається з вашою декларацією після її подання?
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua