НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК: досягнення, стан справ та плани агентства на кінець 2019 та 2020 рік

17.10.2019
НАЗК: досягнення, стан справ та плани агентства на кінець 2019 та 2020 рік

Сьогодні в газеті Верховної Ради «Голос України» оприлюднено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції». Відповідно до цього документу наступного дня достроково припиняються повноваження членів Національного агентства з питань запобігання корупції та членів Громадської ради при НАЗК.

Цим релізом прес-служба НАЗК надає інформацію про основні досягнення, стан справ у Національному агентстві та плани агентства на кінець 2019 та 2020 рік.

Досягнення

Створено Реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (2016 рік). Ресурс забезпечив прозорість статків можновладців та заклав основу для формування культури доброчесного способу життя. У вересні 2016 року особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, вперше подали електронні декларації. Після чотирьох етапів декларування в Реєстрі налічується 3,5 млн декларацій.

Створено Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (лютий 2019 року). Ключова новація Реєстру – можливість громадян самостійно формувати та отримувати довідки. З початку роботи реєстру фізичні та юридичні особи самостійно отримали понад 54,2 тис. таких документів. На підставі судових рішень до Реєстру внесено відомості стосовно 3530 осіб, які судом визнані винними та притягнуті до кримінальної відповідальності за вчинення пов’язаних з корупцією правопорушень.

Розроблено та введено в експлуатацію Систему логічного та арифметичного контролю декларацій (2018-2019 роки). Система ЛАК перевірила усі 3,5 млн декларацій у Реєстрі. В результаті перевірки даних 284 тис. декларацій автоматично визначені Системою ЛАК як такі, що мають найбільше корупційних ризиків та зараховані до так званої «червоної зони».

У 2019 році Система ЛАК перевірила 284 тис. е-декларацій «червоної зони» на відповідність 13 державним реєстрам та базам даних. Під час цього етапу перевірки Системою ЛАК було зроблено 14,3 млн запитів до реєстрів.

З початку 2019 року затверджено результати 1474 повних перевірок декларацій, з яких 989 відібрані автоматичною Системою.

За три роки роботи уповноважені особи НАЗК виявили ознаки декларування недостовірних відомостей на загальну суму понад 16 млрд грн.

До Національного антикорупційного бюро України, органів прокуратури та  Національної поліції надіслано 656 обґрунтованих висновків про виявлені ознаки корупційних правопорушень.

За порушення вимог законодавства з врегулювання конфлікту інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції складено 1208 протоколи.

Опрацьовано та погоджено 309 антикорупційних програм державних органів та органів місцевого самоврядування.

Розроблено та впроваджено механізм контролю за своєчасністю подання декларацій – від моніторингу, який здійснюють уповноважені особи НАЗК в органах державної влади та місцевого самоврядування, вручення повідомлень НАЗК суб’єктам декларування, – до складання та направлення обґрунтованих висновків НАЗК до правоохоронних органів.

Розроблено техніко-економічне обґрунтування Системи управління справами (Case management). Система оптимізує роботу структурних підрозділів НАЗК, ставить у центр процесу суб’єкта декларування, дозволяє легко відстежувати усі пов’язані з ним документи, виключає дублювання запитів різними структурними підрозділами НАЗК щодо одного суб’єкта декларування.

Проведено моніторинг усіх народних депутатів України VIII скликання на предмет виконанням ними вимог Закону України «Про запобігання корупції» щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, а також перевірено дотримання обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. За результатами моніторингу уповноважені особи Національного агентства виявили порушення щодо передачі в управління підприємств або корпоративних прав у 16 депутатів. Складено 38 протоколів про адміністративні правопорушення за фактами порушень 23 народними депутатами вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Слабкі місця

Несхвалення упродовж 2017-2019 років Верховною Радою проєкту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до інформації, необхідної для реалізації його повноважень» (реєстраційний номер 7276).

Відсутність автоматизованого доступу до Спадкового реєстру, Єдиного реєстру довіреностей і Реєстру актів цивільного стану.

Нерозгляд Верховною Радою розгляду проєкту закону «Про антикорупційну стратегію на 2018 – 2020 роки» (реєстраційний номер 8324).

Непроведення у 2018 році та січні – вересні 2019 року парламентських слухань щодо ситуації з корупцією в державі та несхвалення відповідних рекомендацій Верховної Ради.

Незадовільний стан наповнення державних реєстрів та баз даних. Відсутність у державних реєстрах та базах даних повної інформації, необхідної для автоматизованої перевірки зазначених у деклараціях відомостей.

Відсутність територіальних органів.

Відсутність можливості НАЗК представляти адміністративні протоколи в судах та можливості оскарження рішень судів за результатами розгляду адмінпротоколів.

Ризики

Необхідно у стислі терміни створити та погодити нову нормативно-правову базу для переходу Національного агентства від колегіальної форми прийняття рішень до одноосібного керівництва.

Плани

До кінця 2019 року завершити модернізацію програмного забезпечення Реєстру декларацій: збільшити кількість одночасних сесій користувачів Реєстру; створити форму е-повідомлення про відкриття валютного рахунку; запровадити нову форму е-декларації та повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, що передбачено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції».

Перенести Реєстр декларацій на майданчик НАЗК.

Запровадити автоматизовану систему розподілу повних перевірок між уповноваженими особами НАЗК.

Ввести автоматизований контроль за несвоєчасним поданням декларацій.

Запустити в промислову експлуатацію Єдиний державний реєстр звітності політичних партій та кандидатів.

Запустити Систему Case management.

НАЗК: досягнення, стан справ та плани агентства на кінець 2019 та 2020 рік
НАЗК: досягнення, стан справ та плани агентства на кінець 2019 та 2020 рік
НАЗК: досягнення, стан справ та плани агентства на кінець 2019 та 2020 рік

Останні новини

29.03.2024
13:07
Контакт-центр НАЗК працюватиме у ці вихідні: завершується кампанія декларування - 2023 
09:07
Україна та ОЕСР розпочинають роботу над Оглядом з питань доброчесності та боротьби з корупцією
28.03.2024
17:28
Впровадження рекомендацій НАЗК сприяє розбудові культури доброчесності в оборонно-промисловому комплексі 
16:52
Анонс НАЗК запрошує до громадського обговорення законопроекту про удосконалення антикорупційних обмежень щодо сумісництва та суміщення 
14:40
Необґрунтовані активи на понад 8,6 млн грн. За матеріалами НАЗК справу посадовця Київської митниці передано до суду
27.03.2024
18:59
Посилення співпраці з ЄС на різних треках: Голова НАЗК провів зустрічі з представниками Єврокомісії
15:51
Розвиток інституту викривання: як законодавчо врегулювати статус викривача у кримінальному процесі? 
26.03.2024
18:51
Україна стане першою країною не членом ОЕСР, яка долучиться до ініціативи «Індикатори публічної доброчесності»
25.03.2024
17:33
НАЗК нагадує про завершення кампанії звітування для парламентських партій за 2020–2023 роки та інших партій за IV квартал 2023 року 
13:03
Розбудова інституту викривання, оцінка корупційних ризиків та просвітницька робота - пріоритети співпраці НАЗК з Управлінням ООН з наркотиків та злочинності 
10:00
НАЗК братиме участь у розробці рекомендацій щодо покращення системи оборонних закупівель в межах робочої групи України та НАТО
22.03.2024
19:50
НАЗК передає МРГ з санкційної політики інформацію з реєстру “Міжнародні спонсори війни”, інші реєстри потребують унормування - позиція НАЗК
18:01
Голова НАЗК обговорив з членами Громадської ради подальші кроки у розбудові незалежної антикорупційної інституції 
12:47
НАЗК та IFES в Україні продовжать співпрацю у сфері протидії політичній корупції
11:26
НАЗК запрошує до обговорення звіту про судову практику притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію 
21.03.2024
19:20
До уваги користувачів навчальної платформи НАЗК! 
18:19
Показники сприйняття і досвіду корупції дещо покращилися у порівнянні з довоєнним рівнем: НАЗК презентувало дослідження за 2023 рік 
16:38
НАЗК та Антикорупційна ініціатива ЄС планують розширити співпрацю
13:36
НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього співробітника Нацполіції на понад 12 млн грн
12:33
НАЗК починає співпрацю з новим американсько-британським антикорупційним проектом Pro-Integrity
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua