НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК і місцева влада Житомирщини об’єднують зусилля в розбудові доброчесності

01.12.2023
сайт_житомир

Під час робочої поїздки на Житомирщину команда Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) провела низку зустрічей з громадськими активістами, очільниками області та міста. 

НАЗК ініціювало прямий діалог з регіонами задля зміни акцентів і фокусу антикорупційної діяльності з покарання на формування доброчесної поведінки, запобігання порушенням та корупційним ризикам у містах та громадах. Це сприятиме ефективності та прозорості роботи органів влади, підвищить довіру громадян до неї та сприятиме національній єдності перед безпековими викликами.

Під час зустрічей з очільниками Житомирської обласної військової адміністрації (ОВА) Віталієм Бунечком і Житомирської міської ради Сергієм Сухомлином Голова НАЗК Олександр Новіков акцентував на необхідності реалізації тих заходів, які для органів місцевого самоврядування та обласних адміністрацій передбачає Антикорупційна стратегія та Державна антикорупційна програма до 2025 року (ДАП). Передусім від свідомості місцевого керівництва залежить, наскільки швидко і продуктивно запрацюють всі превентивні антикорупційні механізми.

Під час зустрічей з керівництвом Житомирської ОВА йшлося про запровадження сучасних практик для розбудови культури доброчесності, впровадження дієвих антикорупційних інструментів у роботі органів місцевої влади, особливості електронного декларування в умовах воєнного стану, а також запобігання конфлікту інтересів під час виконання службових обов’язків. Зокрема, Олександр Новіков відзначив, що Житомирська ОВА входить до лідерів із впровадження положень ДАП та звернув увагу на необхідність підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів (Портал викривачів).

«Портал викривачів - один з ефективних антикорупційних інструментів, який на початку осені запустило НАЗК. Завдяки йому громадяни отримали можливість повідомляти про відомі їм факти корупції. Створення цього спеціального ресурсу, до якого мають підключитися усі державні установи та органи місцевого самоврядування, суттєво сприятиме формуванню цивілізованого інституту викривання. Ми прагнемо, щоб громадяни усвідомили, що інститут викривання є механізмом розбудови доброчесності в державі. Адже він базується на міжнародних стандартах та найкращих світових практиках», - зазначив Олександр Новіков.

За словами очільника області, ОВА усвідомлює необхідність проводити політику максимальної прозорості. Саме тому в жовтні цього року на вимогу суспільства була створена група «Прозорість і підзвітність», що дало можливість в області зекономити понад 15 млн грн на державних закупівлях.

«Всі закупівлі зараз відкриті. Ми постійно комунікуємо, де ще можемо зекономити державні кошти чи кошти місцевих бюджетів. Зазначу, що ще до початку повномасштабного вторгнення Житомирщина була визнана регіоном з найкомфортнішими умовами для ведення бізнесу за даними міжнародних експертів рейтингу Doing business. Крім того, систематично проводиться професійне навчання державних службовців на антикорупційну тематику. Наразі 1329 державних службовців та 96 посадових осіб органів місцевого самоврядування області пройшли навчання відповідно до короткострокової програми запобігання корупції та забезпечення доброчесності в органах публічної влади, затвердженої НАЗК», - заявив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Під час зустрічі з керівництвом міста голова НАЗК відзначив, що Житомир наразі є одним з п'яти міст доброчесності, який працював і продовжує працювати з Європейською антикорупційною ініціативою, проте, на жаль, більш ніж пів року не має уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції.

«НАЗК активно співпрацює з антикорупційними уповноваженими, які є первинною ланкою антикорупційної інфраструктури. Вони не виконують каральні функції, а допомагають керівникам та іншим працівникам державних органів та органів місцевого самоврядування не допускати порушень вимог законодавства. Антикорупційні уповноважені сприяють налагодженню ефективного функціонування антикорупційної інфраструктури і як результат – ефективній роботі всієї організації», - зазначив Олександр Новіков і закликав мера міста долучитися до підписання спільної Декларації розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування.

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин запевнив, що антикорупційний уповноважений незабаром почне виконувати свої функції в міській раді та висловив готовність долучитися до підписання Декларації доброчесності.

Під час своїх зустрічей керівник НАЗК закликав керівників регіону впроваджувати сучасні менеджерські практики, побудовані на цінностях, а також подарував примірники Посібника для керівників з розбудови доброчесної організації, розроблений Національним агентством. Він базується на найкращих світових досвідах управління та дає керівникам організацій публічної і приватної сфер найширший арсенал інструментів для системної розбудови доброчесних та ефективних організацій.

Нагадаємо, цьогоріч керівництво та представники НАЗК здійснили робочі поїздки до Львова, Харкова, Дніпра, Чернівців. Їхня мета – посилити співпрацю НАЗК з регіонами, залучити громади до розбудови доброчесності, сприяти мінімізації корупційних ризиків, а також посилити співпрацю із закладами загальної середньої освіти та вищої освіти, журналістами та громадськими організаціями.

photo_5427216539351897232_y
photo_5427216539351897230_y

Останні новини

16.05.2024
16:03
НАЗК розпочало аналіз корупційних ризиків у централізованих тилових закупівлях для ЗСУ
14.05.2024
17:11
Національне агентство презентувало новий посібник з управління корупційними ризиками для обласних адміністрацій
13.05.2024
12:19
Строки підключення організацій до Порталу викривачів змінено 
10.05.2024
16:45
НАЗК виявило ознаки набуття необґрунтованих активів у начальника сервісного центру МВС на Дніпропетровщині на 7 млн грн
12:45
НАЗК долучилось до експертних консультацій щодо реформування системи оборонних закупівель за стандартами НАТО 
11:37
Майже 200 політичних партій не виконали вимогу закону щодо звітування до НАЗК 
09.05.2024
10:32
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні проекту Порядку проведення логічного та арифметичного контролю декларацій 
08.05.2024
15:48
Доброчесне лобіювання, співпрацю та декларування обговорив Голова НАЗК з представниками Американської торговельної палати
11:01
Голів та членів лікарсько-консультативних комісій виключено з переліку декларантів: закон набув чинності
07.05.2024
11:28
Повна перевірка декларацій міського голови Очакова: НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та недостовірних відомостей
10:32
Конфлікт інтересів: протоколи та приписи НАЗК у квітні 
06.05.2024
12:20
Антикорекспертиза та законодавчі ініціативи: НАЗК і народні депутати визначили пріоритетні напрями співпраці
11:26
Недостовірні відомості на понад 55,8 млн грн виявлено за результатами 51 повної перевірки декларацій
03.05.2024
09:25
Здійснено моніторинг 392 нормативно-правових актів, виявлено корупційні ризики у п’яти з них: результати антикорупційної експертизи НАЗК за квітень
02.05.2024
14:20
Нардепу повідомили про підозру за незаконне збагачення на понад 11 млн грн
01.05.2024
17:11
Повна перевірка декларації: звірка з реєстрами та встановлення достовірності даних
30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
17:27
НАЗК виявило необґрунтовані активи на майже 33 млн грн у колишнього високопосадовця СБУ
26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua