НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК склало список ганьби – список іноземців у менеджменті російських компаній

12.07.2022
НАЗК склало список ганьби – список іноземців  у менеджменті російських компаній

З початку повномасштабної агресії рф проти України соціально відповідальний бізнес і його менеджмент почали висловлювати свою позицію щодо війни, залишати російський ринок і звільнятися з керівних посад у російському бізнесі. 

Проте досі у керівних органах низки російських державних і приватних компаній, що працюють у стратегічно важливих галузях для бюджету рф, посади зберігають багато іноземців і росіян з подвійним громадянством. Це бізнес у 23 галузях, який фактично фінансує війну, зокрема нафтогазовий сектор, банки, транспорт і логістика, роздрібна торгівля, машинобудування, багатогалузеві холдинги, електроенергетика, телекомунікації та зв'язок тощо.

Для пошуку таких посадовців і репутаційного удару на них НАЗК запустило проект «Список ганьби іноземців». На початок війни у російських компаніях працювало 350 іноземців із 46 держав, частина з яких на п'ятий місяць війни досі продовжують перебувати в складі керівних органів (СЕО, наглядові ради) 300 російських компаній. Це не остаточна кількість, адже аналітики НАЗК продовжують пошуки таких іноземців. 

Найбільше громадян було з таких країн: 

  • Велика Британія,
  • Франція, 
  • США, 
  • Німеччина, 
  • Австрія. 
«Мета цього списку – зменшити кількість іноземців (операційний менеджмент і наглядові ради) у керівних органах найбільших російських компаній. І головне – завдати репутаційного удару, аби вони залишили свої посади та не працювали на державу-агресора», – зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков. За його словами, для цього НАЗК уже надіслало 167 попереджувальних листів, з них 86 листів на 15 головних офісів світових кадрових агентств і їх найбільших регіональних офісів у 14 державах, на інші місця роботи іноземців, професійні організації, спілки. 

Хто саме та чому потрапив до «списку ганьби»?

Менеджмент російських компаній ризикує незабаром потрапити під санкції. Включення до санкційних списків окремої категорії «Ключові керівники та члени правління російських/білоруських компаній і банків, незалежно від громадянства особи» передбачає Документ робочої групи # 3 «Дорожня карта індивідуальних санкцій»

Іноземці  працюють у провідних російських компаніях, зокрема у X5 Retail Group,  ПАТ «Магніт», ПАТ «НОВАТЕК», АТ «Сибірська Вугільна Енергетична Компанія», ПАТ «ФосАгро», ТОВ «Яндекс»  та інших. Так, досі у наглядовій раді найбільшого російського ритейлера X5 Retail Group працюють нідерландці Квінтен Пір і Френк Лоест.

Інший учасник «списку ганьби» – Філіпп Циммерман, генеральний директор ADEO (до складу якого входить Leroy Merlin) та голова наглядової ради ТОВ «Леруа Мерлен Схід». У топменеджменті цієї компанії працює ще четверо французів. 

У АТ «Поліметал», що є одним з лідерів з видобутку дорогоцінних металів у світі, у наглядовій раді та менеджменті працює семеро іноземців, четверо з яких призначені на посади у березні. 

Хто з іноземців вже подав у відставку у зв’язку з війною? 

Чимало осіб, що обіймали високі посади у російських компаніях, з  першого ж дня війни подали у відставку чи відмовилися  від співпраці з країною-агресором. Так, посаду в раді директорів ВАТ «Російські залізниці» залишив ексканцлер Австрії та колишній керівник австрійських залізниць Крістіан Керн. 

Зі складу наглядової ради ПАТ «Ощадбанк Росії» вийшов колишній прем'єр-міністр Фінляндії Еско Ахо. Цей орган корпоративного управління найбільшого російського фінансового інституту залишили також Надя Уеллс (Великобританія) та Наталі Брагінські-Муньє (США) У результаті в менеджменті не залишилося більше незалежних директорів-іноземців.

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер, друг путіна, під тиском пішов з посади голови ради директорів російської державної компанії «Роснафта», на якій перебував 15 років. Згодом свої посади залишили Карін Кнайсль і Маттіас Артур Варніг. Британець Роджер Маннінгс вийшов з наглядових рад «Лукойл», ПАТ «Гірничо-металургійна компанія «Норільський нікель» та ПАТ «Акціонерна фінансова корпорація «Система».

Нещодавно посади членів наглядової ради підсанкційної компанії «Трансмашхолдинг» залишили Лоран Мартінес і Мішель Гранже, які працюють у компанії Alstom у Франції.  

Інформацію про всіх іноземців у російських компаніях можна знайти на порталі «Війна & санкції» за посиланням: https://sanctions.nazk.gov.ua/shame/.

 

НАЗК склало список ганьби – список іноземців у менеджменті російських компаній

Останні новини

19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
11:01
НАЗК сприяє місцевій владі Івано-Франківщини в мінімізації корупційних ризиків та розбудові доброчесності
18.04.2024
10:28
Новий функціонал ІСМ ДАП: де шукати статистичні дані про антикорупційну політику 
09:09
Тема корупції – у фокусі інформаційних операцій кремля проти України: результати дослідження дезінформаційних наративів 
09:05
Анонс НАЗК запрошує громадян надати пропозиції до проекту постанови «Про деякі питання створення та функціонування Реєстру прозорості»
17.04.2024
09:30
Українські підприємці переважно не толерують корупцію та позитивно ставляться до викривачів - дані соцдослідження 
16.04.2024
15:45
Конфлікт інтересів: за матеріалами НАЗК мера Кам’янця-Подільського визнано винним
14:29
Що відбувається з вашою декларацією після її подання?
15.04.2024
10:11
Виконання Державної антикорупційної програми за рік: в НАЗК презентовано результати громадського моніторингу 
11.04.2024
17:09
Голова НАЗК та парламентський комітет з антикорупційної політики обговорили виклики та пріоритети у сфері запобігання корупції 
10.04.2024
14:20
Анонс НАЗК і громадськість презентують результати виконання антикорупційних заходів
05.04.2024
09:17
НАЗК у березні розпочало 92 повні перевірки декларацій 
04.04.2024
14:48
Понад 220 політичних партій не подали звіти до НАЗК 
10:25
Конфлікт інтересів: березневі протоколи та судові рішення за матеріалами НАЗК
02.04.2024
12:12
Міноборони та Державний оператор тилу співпрацюватимуть з НАЗК для удосконалення системи оборонних закупівель
10:53
Здійснено моніторинг 376 нормативно-правових актів, виявлено корупційні ризики у п’яти з них: результати антикорупційної експертизи НАЗК за березень
01.04.2024
12:00
Майже 700 тисяч декларацій подано за звітний період 2023 року 
29.03.2024
13:07
Контакт-центр НАЗК працюватиме у ці вихідні: завершується кампанія декларування - 2023 
09:07
Україна та ОЕСР розпочинають роботу над Оглядом з питань доброчесності та боротьби з корупцією
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua