НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК звернулося до суду щодо припинення незаконного контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України»

15.07.2021
НАЗК звернулося до суду щодо припинення незаконного контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України»

Сьогодні, 15 липня, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернулося до Шевченківського районного суду міста Києва з позовом про припинення контракту між НАК «Нафтогаз України» та головою правління товариства Юрієм Вітренком.

Нагадаємо, що раніше НАЗК провело моніторинг щодо виконання Закону України «Про запобігання корупції» та виявило, що підписання контракту із керівником товариства порушує норму закону. Адже раніше голова правління працював на посаді заступника Міністра енергетики України та виконував обов’язки керівника цього міністерства, впливаючи водночас на НАК «Нафтогаз України».

Раніше для припинення цього порушення (припинення дії контракту) НАЗК надіслало приписи до Кабінету Міністрів та наглядової ради НАК «Нафтогаз України». До сьогодні порушення не було усунуте.

Саме тому НАЗК звернулося до суду для припинення трудового договору із керівником компанії, як це передбачено згаданим законом (п.2 ст. 26). 

Зазначимо, що раніше представники Уряду та керівник НАК «Нафтогаз України» підкреслювали необхідність подання НАЗК такого позову, хоча усунути порушення у цьому випадку вони зобов’язані і без рішення суду. 

«Головна мета НАЗК — забезпечити виконання Закону «Про запобігання корупції» та доброчесність у публічній службі. І НАЗК, і все суспільство бачить, що у справ з призначенням керівника «Нафтогазу» ні Кабміном, ні наглядовою радою товариства закон не виконується. Саме тому НАЗК звертається до суду для припинення незаконного трудового договору з головою правління товариства», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Також НАЗК відправило лист голові наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд, у якому роз’яснило, як саме наглядова рада зобов’язана усунути порушення закону. Необхідність у цьому листі виникла після заяви наглядової ради про начебто відсутність у неї прав на припинення незаконного контракту з головою правління. 

Насправді такі повноваження належать виключно наглядовій раді. Усунення від реалізації таких повноважень свідчить про порушення самою наглядовою радою Керівних принципів Організації економічного співробітництва та розвитку щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності.

Довідка. З метою запобігання корупції п. 1 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції» передбачає, що після звільнення з публічної служби впродовж року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє незалежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення. Таке порушення є підставою для припинення договору колишнього публічного службовця з організацією (ч. 2 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції»; детальніше — у Методичних рекомендаціях НАЗК).

У разі виявлення порушень ч.1 ст. 26 закону НАЗК звертається до суду для припинення трудового договору, визнання правочину недійсним.

Ознайомитися з позовною заявою можна за посиланням.

[pdf-embedder url="https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2021/07/pozov-3-1.pdf" title="позов (3) (1)"]

НАЗК звернулося до суду щодо припинення незаконного контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України»
НАЗК звернулося до суду щодо припинення незаконного контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України»

Останні новини

19.03.2024
12:06
Облігації внутрішньої державної позики України та операції з ними: як декларувати?
10:06
НАЗК підключило Київську міську державну адміністрацію до Порталу викривачів
18.03.2024
18:25
ОЕСР позитивно оцінила роботу системи антикорупційних органів України: звіт
14:16
НАЗК запрошує взяти участь у громобговоренні законопроекту щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення деяких антикорупційних обмежень, спрямованих на запобігання конфлікту інтересів 
15.03.2024
18:04
Організація роботи з декларування: експерти НАЗК провели вебінар для антикоруповноважених
16:24
189 політпартії не зареєструвалися в реєстрі POLITDATA
14.03.2024
15:11
НАЗК склало протокол про адміністративні порушення стосовно ексзаступника Голови Нацполіції 
12:43
Викривання корупції: НАЗК закликає організації підключатися до Порталу повідомлень викривачів та нагадує про відповідальність за недотримання цього обов’язку
13.03.2024
17:52
Суд визнав народного депутата винним у діях в умовах конфлікту інтересів
14:37
Команда НАЗК перемогла в iESE Public Sector Transformation Awards 2024 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua