НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Сумнозвісний ексчиновник Міноборони потрапив до реєстру корупціонерів у результаті припису НАЗК

03.05.2023
Сумнозвісний ексчиновник Міноборони потрапив до реєстру корупціонерів у результаті припису НАЗК

НАЗК внесло до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, так званий «реєстр корупціонерів», колишнього керівника Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України Богдана Хмельницького.

Це той самий Богдан Хмельницький, який підписав від Міністерства оборони контракт із ТОВ «Актив компані» на постачання до армії «золотих яєць» по 17 гривень за штуку.

Підставою для внесення Богдана Хмельницького до реєстру корупціонерів стало виконання Міністерством оборони внесеного у січні 2023 року припису НАЗК, за результатами якого посадовця притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Це відбулось у зв’язку із ненаданням цим посадовцем на запит НАЗК копії звіту аудиту процесу закупівель у очолюваному ним Департаменті – ще до початку гучного скандалу із завищеними закупівельними цінами під час забезпечення харчуванням військовослужбовців ЗСУ.

У березні 2023 року Солом’янський районний суд міста Києва дослідив факт неправомірних дій посадовця та притягнув його до адміністративної відповідальності, чим підтвердив неправомірність дій Богдана Хмельницького, який зазначенням неправдивої інформації в офіційних документах перешкоджав НАЗК у здійсненні перевірок.

«Стратегічна важливість рішень суду та Міноборони щодо притягнення Богдана Хмельницького до адміністративної та дисциплінарної відповідальності полягає не у розмірі штрафу чи суворості застосованого дисциплінарного стягнення, а у констатації факту, що перешкоджання законній діяльності Національного агентства є пов’язаним з корупцією правопорушенням, а особи, які надалі вчинятимуть такі дії – неодмінно будуть покарані із внесенням до реєстру корупціонерів», – зазначив заступник Голови Національного агентства Андрій Вишневський.

Нагадаємо, що наприкінці 2022 року під час проведення перевірки організації роботи з питань запобігання корупції у Міністерстві оборони НАЗК витребувало матеріали та аудиторський звіт процесу закупівель товарів, робіт та послуг в умовах воєнного стану, який проводився в очолюваному на той момент Богданом Хмельницьким Департаменті.

Богдан Хмельницький, який відповідав за проведення закупівель та достеменно знав про наявні порушення законодавства, надіслав до НАЗК листа, в якому заявив про неможливість надання звіту нібито через його відсутність. Проте НАЗК встановило факт його ознайомлення під підпис із цим звітом задовго до того, як він надав недостовірну інформацію НАЗК, у зв’язку з чим був складений протокол про вчинення пов’язаного з корупцією правопорушення. 

Одночасно із складенням протоколу НАЗК надіслало до Міноборони вимогу щодо усунення Богдана Хмельницького від посади та внесло 23 січня 2023 року Міністру оборони України припис про встановлення причин та умов, що сприяли невиконанню вимог Закону та проведення службового розслідування.

Про виконання цього припису та накладення на Богдана Хмельницького дисциплінарного стягнення за порушення вимог антикорупційного законодавства Міноборони поінформувало НАЗК, надіславши копію відповідного наказу.

Сумнозвісний ексчиновник Міноборони потрапив до реєстру корупціонерів у результаті припису НАЗК
Сумнозвісний ексчиновник Міноборони потрапив до реєстру корупціонерів у результаті припису НАЗК

Останні новини

22.07.2024
18:17
НАЗК запрошує представників територіальних громад до участі в конкурсі
17:11
ВРП залишила в силі рішення про звільнення Князєва з посади судді за дисциплінарною скаргою НАЗК
18.07.2024
16:32
Анонс НАЗК запрошує надати пропозиції до проєкту Кодексу доброчесності організацій  
15.07.2024
14:56
НАЗК за результатами повної перевірки декларації виявило у одеського ексмитника ознаки необґрунтованих активів на понад 3,2 млн грн
12:49
НАЗК за результатами повної перевірки  виявило ознаки відображення недостовірних відомостей у декларації нардепа на понад 5,8 млн грн
11.07.2024
16:21
НАЗК презентувало на зустрічі OLAF в Брюсселі загальнонаціональні українські інформаційні кампанії, спрямовані на запобігання корупції
12:19
Розбудова інституту викривання в Україні: досягнення та виклики обговорили на щорічній конференції
09:49
Конфлікт інтересів: 17 протоколів, 12 приписів, 93 завершених моніторингів за І півріччя 2024 року
10.07.2024
15:19
НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення у народного депутата на понад 70 млн грн
14:34
Цивільна конфіскація: квартиру посадовиці Галицької митниці конфісковано за матеріалами НАЗК
12:10
НАЗК оголошує добір на п’ять нових вакансій
09.07.2024
15:05
Понад 200 повних перевірок декларацій завершило НАЗК: виявлено порушень на 700 млн грн 
13:00
НАЗК ініціює процес оцінки стану імплементації рекомендацій НАТО з розбудови доброчесності
05.07.2024
10:50
НАЗК та СІРЕ співпрацюватимуть в напрямку залучення приватного сектору до ініціатив із розбудови доброчесності та запобігання корупції
09:18
Антикорупційна експертиза: НАЗК у червні виявило корупціогенні фактори у 12 з 310 перевірених проєктів актів
04.07.2024
17:05
Стартувало оцінювання ефективності роботи антикорупційних уповноважених за новою Методологією
15:50
Конфлікт інтересів: червневі протоколи, приписи та рішення суду
03.07.2024
15:38
НАЗК виявило ознаки набуття необґрунтованих активів у ексзаступника Генпрокурора на майже 29 млн грн
14:50
«Викривачі корупції в Україні: успіхи та виклики»: запрошуємо до участі у четвертій щорічній конференції
10:57
За матеріалами НАЗК та ДБР повідомлено про підозру експодатківиці – не задекларувала майно на 3 млн грн
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua