НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Відбудова, фортифікації та закупівлі: заступник Голови НАЗК розповів про найбільш вразливі до корупції сфери на Харківщині

24.09.2024

Під час робочої поїздки на Харківщину команда Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) зустрілася з представниками обласної і міської влади. Прямий діалог із регіонами має на меті налагодження конструктивної співпраці задля ефективної реалізації державної антикорупційної політики з фокусом на локальну проблематику.

У комунікації з місцевою владою заступник Голови НАЗК Сергій Гупяк зосередився на найвразливіших до корупції сферах Харкова та регіону.

За його словами, в Харківській області - це галузі відновлення об’єктів, зруйнованих чи пошкоджених внаслідок воєнних дій, будівництва фортифікацій та закупівель деревини для їх зведення.  Про це Сергій Гупяк розповів під час зустрічі з начальником Харківської обласної адміністрації (ОВА) Олегом Синєгубовим.

Він підкреслив, що Нацагентство вже провело дослідження корупційних ризиків за окремими з цих галузей та сформувало рекомендації щодо їх усунення.

«НАЗК проаналізувало втілення експериментального проєкту Уряду з відновлення постраждалих від війни населених пунктів, серед яких - село Циркуни Харківської області, виокремивши у проєкті топ-10 ризиків, які варто врахувати при відбудові. Це, зокрема  пріоритизація об’єктів відновлення, механізми розроблення проєктної документації, вибір підрядника й формування ціни виконання робіт. Зазначені питання вимагають чіткого регулювання з боку як державної, так і місцевої влади», - зауважив Сергій Гупяк.

Окрему увагу заступник Голови НАЗК звернув на будівництво фортифікацій у регіоні, зауваживши, що корупційні ризики у цій сфері зумовлені насамперед неможливістю публічного звітування щодо проведення робіт на воєнних об’єктах та засекреченістю відповідної  документації. Разом із тим він наголосив, що публічні закупівлі у галузі мають проводитися максимально прозоро.

За словами начальника Харківської обласної військової адміністрації (ОВА) Олега Синєгубова, наразі в області є понад 200 об’єктів, де будуються фортифікаційні споруди.

«Ми проводимо ретельні перевірки будівництва усіх фортифікацій, для цього уклали меморандум з Національним науковим центром «Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М. С. Бокаріуса». Наразі у межах здійснення антикорупційної політики в регіоні перевірено понад 70% об’єктів будівництва фортифікацій”, - підкреслив Синєгубов, додавши, що результати цих експертиз будуть оприлюднені, а питання фортифікацій завжди висвітлюється на засіданнях робочої групи при Харківській ОВА «Прозорість і підзвітність».

На зустрічі з першим заступником харківського міського голови Олександром Новаком Сергій Гупяк також наголосив на пріоритетних сферах, в яких не має бути місця корупції: відбудова зруйнованих ворогом обʼєктів, управління комунальними підприємствами та закупівлі. 

За інформацією віцемера, керівництво міської ради усвідомлює важливість запобігання корупції в цих та інших сферах. 

Хоч органи місцевого самоврядування і не зобовʼязані за законом мати антикорупційні програми, Харківська міська рада затвердила Заходи щодо запобігання корупційним правопорушенням у виконавчих органах Харківської міської ради на 2024 рік. Також у міськраді функціонує Служба з питань запобігання корупції. Крім того, торік було створене КП «Централізована закупівельна організація Харківської міської ради», діяльність якого має антикорупційну спрямованість, - розповів Олександр Новак.

Сергій Гупяк у свою чергу наголосив на необхідності посилення взаємодії сторін задля розбудови доброчесності в органах публічної служби та місцевого самоврядування. 

«Після вивчення напрацювань у сфері запобігання корупції ми представили свої проєкти, які допоможуть більш дієво співпрацювати в цьому напрямку. Також будуть сформовані рекомендації щодо мінімізації корупційних ризиків саме в Харкові», - підкреслив він.

У діалозі із місцевою владою заступник голови НАЗК також приділив увагу роботі антикорупційних уповноважених, виконанню Державної антикорупційної програми та антикорупційних програм місцевих органів влади, підключенню організацій Харківщини до Єдиного порталу повідомлень викривачів та роботі з порталом перевірки контрагентів.

Нагадаємо, що в межах проєкту регіональних поїздок, створеного для посилення співпраці НАЗК з громадами, місцевою владою, закладами загальної середньої та вищої освіти, журналістами, громадськими організаціями та сприяння розбудові доброчесності через залучення громад, представники Агентства уже здійснили візити до Львова, Дніпра, Чернівців,  Житомира,  Івано-Франківська, Вінниці, Луцька, Черкас, Хмельницького. Харків представники НАЗК відвідали удруге. 

У серпні 2023 харківський міський голова Ігор Терехов, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко підписали з НАЗК Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування. - програмний документ керівника органу місцевого самоврядування, який заснований на найкращих практиках запобігання корупції та ефективного врядування  на місцевому та регіональному рівнях. Також Декларацію розбудови доброчесності підписала Слобожанська селищна рада Харківської області.


Останні новини

26.09.2024
12:54
НАТО підтримує розпочаті НАЗК проєкти щодо розбудови доброчесності в секторі безпеки і оборони
09:17
Стратегічною відповіддю на корупцію має бути доброчесність: команда НАЗК провела навчальні заходи на Харківщині
25.09.2024
14:29
НАЗК оцінило ефективність роботи антикорупційних уповноважених в ще трьох інституціях
24.09.2024
18:02
Представники НАЗК розповіли про найдієвіші превентивні антикорупційні інструменти на Харківському міжнародному юридичному форумі
10:34
Відбудова, фортифікації та закупівлі: заступник Голови НАЗК розповів про найбільш вразливі до корупції сфери на Харківщині
20.09.2024
14:57
Цивільна конфіскація: активи на майже 7 млн грн керівника регіонального сервісного центру МВС стягнуто в дохід держави
12:53
ОЕСР відзначила високий рівень досягнень України у виконанні Індикаторів публічної доброчесності
19.09.2024
16:32
Необґрунтований актив на понад 2,4 млн грн: за матеріалами НАЗК у сім'ї високопосадовців Нацполіції можуть конфіскувати квартиру
10:51
Представники НАЗК в межах перемовин про вступ доповіли про наближення українського антикорупційного законодавства до права ЄС
18.09.2024
16:45
НАЗК виявило у ексомбудсменки ознаки незаконного збагачення та недостовірного декларування на понад 42 млн грн
17.09.2024
15:26
За матеріалами НАЗК суд конфіскував у посадовця митниці будинок і шість земельних ділянок на 8,6 млн грн
13.09.2024
09:21
Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто та за яких умов має його подавати?
11.09.2024
11:21
Виявляти сховані за кордоном активи стане простіше: НАЗК приєдналось до мережевої платформи Європолу SIENA
10.09.2024
15:36
Порушень на 761,6 млн грн виявлено за результатами 94 завершених повних перевірок декларацій у серпні
11:20
Понад 40% повідомлень про корупцію та боротьбу з нею є дезінформацією - результати моніторингу соцмереж у серпні
09.09.2024
17:29
В НАЗК обговорили шляхи вдосконалення процесу подачі декларацій та їхніх перевірок з МВФ
06.09.2024
12:30
4.5 млн грн керівниці регіонального управління податкової служби може бути конфісковано за матеріалами НАЗК
09:16
Рік роботи Порталу повідомлень викривачів: досягнення та виклики інституту викривання
04.09.2024
12:30
Недекларування 5,7 млн грн депутатом Харківської облради: за матеріалами НАЗК розпочато кримінальні провадження
09:21
НАЗК презентує рекомендації з призначення та забезпечення функціонування антикорупційних уповноважених в органах місцевого самоврядування
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua