НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК 2.0. Запобігання та виявлення корупції-2022: курс для антикорупційних уповноважених, захист у справі Олега Поліщука та 102 антикорупційні експертизи

01.02.2023
НАЗК 2.0. Запобігання та виявлення корупції-2022: курс для антикорупційних уповноважених, захист у справі Олега Поліщука та 102 антикорупційні експертизи

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) - це, насамперед, орган, який займається попередженням корупційних проявів. Тому напрями антикорупційної експертизи, роботи з антикорупційними уповноваженими та викривачами заслуговують на особливу увагу.

«Місія Агентства — запобігати корупції. Для цього ми синхронізуємо зусилля та навчаємо антикорупційних уповноважених, контролюємо корупційні ризики в законотворчості парламентарів та захищаємо посадовців, які наважилися повідомити про корупцію у своєму органі. За рік ми промоніторили майже 4 тис. законопроектів на виявлення корупційних ознак, створили навчальний курс для уповноважених та відстояли право Олега Поліщука на звання викривача. Далі лише більше», — підкреслив заступник Голови Андрій Вишневський

Які результати антикорекспертиз?

  • Промоніторено 3905 проектів законів та актів Уряду на предмет виявлення в їх редакціях ознак необхідності проведення антикорупційної експертизи.
  • З відібраних проектів проведено 102 антикорупційні експертизи.
  • До Національної ради з відновлення України від наслідків війни направлені рекомендації НАЗК щодо мінімізації корупційних ризиків для врахування в Плані відновлення у сферах економіки, інфраструктури, містобудування, освіти, ВПК, аудиту збитків, охорони здоров’я та фінансів.
  • Мінімізовані корупційні ризики у вступній кампанії 2022 (за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) у партнерстві з ГО «Асоціація юридичних клінік України»). Зокрема:
  • проведено антикорупційну експертизу Порядку вступної кампанії 2022 р. та підготовлені рекомендації із запобігання корупційним ризикам;
  • розроблено Методичні рекомендації та Порядок роботи антикорупційного уповноваженого під час вступної кампанії - 2022;
  • рекомендації впроваджені в 10 пілотних закладах вищої освіти.
Що було зроблено для професійного розвитку антикорупційних уповноважених?

  • Запустили онлайн-курс для антикорупційних уповноважених (за сприяння Програми розвитку ООН UNDP Ukraine /ПРООН в Україні в межах програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та Командою SAAD Festival).
  • Презентували Методичні рекомендації для уповноважених про здійснення аналізу контрагентів у публічних закупівлях (партнерський проект із ГО «Фундація інституційного розвитку» (FID) та ГО «StateWatch» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»).
  • Презентували аналітичне дослідження «Роль лідера в протидії корупції: аналітичний огляд впровадження концепції «Tone At The Top»». Підготовлено в межах спільного проекту НАЗК та Програми розвитку ООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та Асоціацією юридичних клінік України.
  • Внесли три приписи Міноборони про усунення порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції» та захищені гарантії незалежності уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції оборонного відомства.
Як НАЗК розвивало інститут викривачів?

  • Захист прав викривача Олега Поліщука в справі за його позовом до ДП «НАЕК «Енергоатом» щодо незаконного притягнення до дисциплінарної відповідальності. 9 листопада 2022 року Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу НАЗК та залишив у силі рішення суду першої інстанції, яким визнано незаконним та скасовано наказ ДП НАЕК «Енергоатом» про застосування до викривача догани. Задовольнивши касаційну скаргу НАЗК, Верховний Суд поставив крапку в питанні набуття Олегом Поліщуком статусу викривача та поширенні на нього прав та гарантій захисту викривача.
  • 2 вересня 2022 року проведено другу щорічну конференцію «Викривачі корупції в Україні: успіхи та виклики» спільно з Міждисциплінарним науково-освітнім центром протидії корупції НаУКМА (ACREC) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
  • НАЗК спільно з проектом USAID «ВзаємоДія», Міждисциплінарним науково-освітнім центром протидії корупції (ACREC) та Національною школою суддів України провели тренінг «Особливості судового розгляду справ щодо викривачів корупції». У тренінгу взяли участь судді місцевих загальних судів та апеляційних судів.

НАЗК 2.0. Запобігання та виявлення корупції-2022: курс для антикорупційних уповноважених, захист у справі Олега Поліщука та 102 антикорупційні експертизи
НАЗК 2.0. Запобігання та виявлення корупції-2022: курс для антикорупційних уповноважених, захист у справі Олега Поліщука та 102 антикорупційні експертизи

Останні новини

30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
17:27
НАЗК виявило необґрунтовані активи на майже 33 млн грн у колишнього високопосадовця СБУ
26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
16:56
НАЗК готове надати максимальну допомогу в розробці чітких критеріїв доброчесності суддів
16:05
В Україні уже 15 Хабів доброчесності за підтримки НАЗК: відкрито ще один на Рівненщині 
23.04.2024
15:52
НАЗК у співпраці з ДБР виявило ознаки незаконного збагачення у посадовця Нацполіції на понад 14 млн грн
09:56
Від формування культури викривання до співпраці з викривачами: НАЗК провело навчання для уповноважених осіб ДПСУ
22.04.2024
18:02
Микола Корнелюк призначений заступником Голови НАЗК
19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
11:01
НАЗК сприяє місцевій владі Івано-Франківщини в мінімізації корупційних ризиків та розбудові доброчесності
18.04.2024
10:28
Новий функціонал ІСМ ДАП: де шукати статистичні дані про антикорупційну політику 
09:09
Тема корупції – у фокусі інформаційних операцій кремля проти України: результати дослідження дезінформаційних наративів 
09:05
Анонс НАЗК запрошує громадян надати пропозиції до проекту постанови «Про деякі питання створення та функціонування Реєстру прозорості»
17.04.2024
09:30
Українські підприємці переважно не толерують корупцію та позитивно ставляться до викривачів - дані соцдослідження 
16.04.2024
15:45
Конфлікт інтересів: за матеріалами НАЗК мера Кам’янця-Подільського визнано винним
14:29
Що відбувається з вашою декларацією після її подання?
15.04.2024
10:11
Виконання Державної антикорупційної програми за рік: в НАЗК презентовано результати громадського моніторингу 
11.04.2024
17:09
Голова НАЗК та парламентський комітет з антикорупційної політики обговорили виклики та пріоритети у сфері запобігання корупції 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua