НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Державна антикорупційна програма на 2023–2025 роки: органи влади розповіли про перші результати першого року

07.12.2023
сайт_міністри
Податкові послуги в Дії, обмін даними між державними реєстрами, прозорі електронні закупівлі ліків через електронні каталоги, зміна системи оборонних закупівель, індикатори доброчесності для суддів – це лише перші результати виконання Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки в окремих галузях. 

Динаміку та ключові виклики виконання антикорупційних заходів у сфері, охорони здоров'я, обороні, судовій сфері та процесах цифровізації обговорили очільники органів влади під час третьої панелі «Державна антикорупційна програма на 2023–2025 роки: підсумки першого року», що відбулася в рамках Всеукраїнського антикорупційного форуму «Доброчесність – майбутнє української державності» 5 грудня. 

Про важливу роль цифровізації для мінімізації людського фактора та корупції під час отримання послуг розповів Віце-прем’єр-міністр України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. 

«Найкращий сервіс той, де немає людського фактора. Відсутність чиновників у процесі знищує корупційні ризики, тому ми прямуємо до повної автоматизації послуг. Наприклад, як автоФОП – можна відкрити бізнес в Дії за кілька хвилин без будь-якої участі людини. Одним з найбільш успішних антикорупційних кейсів  є  цифровізація сфери будівництва. Завдяки запуску єдиної електронної системи у сфері будівництва держава економить мільярди гривень на рік.  Ми продовжуємо трансформацію цієї та інших сфер, щоб завдяки цифровізації знищити  корупцію», – зазначив Михайло Федоров. 

За його словами, в ДАП передбачено реалізацію 63 цифрових продуктів, з яких Мінцифри самостійно виконує шість і бере участь у реалізації всіх інших. Зокрема, це е-Підприємець, що передбачає 12 послуг для бізнесу онлайн, податкові послуги в Дії, обмін даними між державними реєстрами, єдина інформаційна система обліку для Національної програми інформатизації, інструмент для підготовки й проведення публічних закупівель у сфері інформатизації, розвиток послуги для юридичних осіб у Дії, автоматизація перевірки відомостей про кінцевого бенефіціара. 

«Серед антикорупційних пріоритетів  на 2024 рік для Мінцифри – цифровізація та прозорість відбудови, що є однією з найскладніших послуг у світі, адже передбачає використання багатьох реєстрів; єАкциз; автоматизація послуг для моряків; розмитнення авто в Дії», – зауважив Михайло Федоров.  

Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов звернув увагу на   реалістичність термінів виконання окремих заходів ДАП, необхідності їх перегляду й оновлення, а також ефективну взаємодію з Парламентом для ухвалення необхідних нормативно-правових актів. 

Міністерство охорони здоров'я є одним з лідерів серед органів державної  влади за кількістю виконаних заходів ДАП, зокрема  з 74 запланованих, уже виконано – 31. 

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зауважив, що одним із ключових завдань відомства  є повернення імідж медичному працівнику, за приклад взяли британський досвід, де найбільша довіра до медичної системи. 

«Серед важливих виконаних заходів ДАП у сфері охорони здоров'я  – закупівлі лікарських засобів лікарнями, які фінансуються  через програму медичних гарантій, через  електронні каталоги (визначення постачання через діючу речовину, а не бренд ліків), що в результаті дозволило знизити вартість ліків для пацієнтів. Тому в Парламенті уже зареєстровано законопроект, що дозволить закупляти медичне обладнання через медичні каталоги. Також серед результатів – визначення критеріїв закладів, пацієнти яких направляються для лікування за кордон, що дало усунути корупційні ризики, зокрема у сфері трансплантації», – зазначив Віктор Ляшко. 

Також він повідомив, що наразі розробляється портал вакансій медичних працівників, який розміщено на сайті МОЗ, надалі він буде вдосконалюватися. 

Заступник Міністра оборони України Дмитро Кліменков поінформував про ключові зміни в сфері закупівель та запровадження стратегічного планування й прогнозування при їх проведенні, зокрема через Агенцію оборонних закупівель Міністерства оборони. Також він зауважив, що для дотримання безпекових питань в окремих заходах ДАП коригують спільно з НАЗК  межі відкритості та їх виконання.

Заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції  Людмила Сугак зауважила, що ДАП –  є документом з найбільшою кількістю заходів  та колом виконавців, який відображає запити суспільства. Міністерство юстиції визначено головним виконавцем 55 заходів ДАП та співвиконавцем 66 заходів. Слід зауважити, що Міністерство юстиції, відповідно до покладених на нього завдань, здійснює правову експертизу усіх нормативно-правових актів, які подаються на розгляд Уряду, в тому числі і актів, що розроблені на виконання ДАП. 

Також під час панелі обговорили динаміку виконання заходів ДАП для продовження судової реформи. 

За словами Голови Вищої ради правосуддя Григорія Усика,  одним з найбільш важливих заходів ДАП було формування повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) для забезпечення якісного добору професійних і доброчесних суддів.
 
Григорій Усик звернув увагу, що в умовах значної нестачі суддів та плинності кадрів судова система, на жаль, не здатна належно здійснювати правосуддя, зокрема забезпечити дотримання строків розгляду справ, своєчасне відновлення прав громадян.

Голова ВРП зауважив, що наступним кроком для ВРП є формування та початок роботи служби дисциплінарних інспекторів. Добір на зайняття посади керівника служби, його заступника, дисциплінарного інспектора проводитиме конкурсна комісія. До її складу увійдуть шість осіб, три з яких призначаються за пропозиціями міжнародних та іноземних організацій. 

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) Андрій Пасічник додав, що кадрова ситуація в судовій сфері дуже складна. До прикладу, 14 суддів в Україні взагалі не мають судів, ще 29 судів мають лише одного суддю. 

За його словами, серед ключових заходів ДАП є створення єдиної системи індикаторів для визначення невідповідності критеріям доброчесності та професійної етики, який  розроблено та впроваджується. Вже є перші приклади успішної взаємодії між Громадською радою доброчесності (ГРД) та ВККС. Зокрема, на підставі цих індикаторів ГРД відмовилася від негативного висновку, який вони надавали  щодо конкретного  судді. За словами Андрія Пасічника важливо синхронізувати співпрацю ГРД  і ВККС для єдиної практики застосування цих індикаторів. 

Підсумовуючи дискусію перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики  Ярослав Юрчишин зауважив, що сильною складовою ДАП є інклюзивність усіх процесів її виконання із залученням громадськості  та  прогнозованість. 

Нагадаємо, Всеукраїнський антикорупційний Форум «Доброчесність – майбутнє української державності» організований НАЗК, Антикорупційною ініціативою ЄС (EUACI) та проектом USAID SACCI (Взаємодія) та присвячений Міжнародному дню боротьби з корупцією.

Останні новини

08.05.2024
15:48
Доброчесне лобіювання, співпрацю та декларування обговорив Голова НАЗК з представниками Американської торговельної палати
11:01
Голів та членів лікарсько-консультативних комісій виключено з переліку декларантів: закон набув чинності
07.05.2024
11:28
Повна перевірка декларацій міського голови Очакова: НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та недостовірних відомостей
10:32
Конфлікт інтересів: протоколи та приписи НАЗК у квітні 
06.05.2024
12:20
Антикорекспертиза та законодавчі ініціативи: НАЗК і народні депутати визначили пріоритетні напрями співпраці
11:26
Недостовірні відомості на понад 55,8 млн грн виявлено за результатами 51 повної перевірки декларацій
03.05.2024
09:25
Здійснено моніторинг 392 нормативно-правових актів, виявлено корупційні ризики у п’яти з них: результати антикорупційної експертизи НАЗК за квітень
02.05.2024
14:20
Нардепу повідомили про підозру за незаконне збагачення на понад 11 млн грн
01.05.2024
17:11
Повна перевірка декларації: звірка з реєстрами та встановлення достовірності даних
30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
17:27
НАЗК виявило необґрунтовані активи на майже 33 млн грн у колишнього високопосадовця СБУ
26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
16:56
НАЗК готове надати максимальну допомогу в розробці чітких критеріїв доброчесності суддів
16:05
В Україні уже 15 Хабів доброчесності за підтримки НАЗК: відкрито ще один на Рівненщині 
23.04.2024
15:52
НАЗК у співпраці з ДБР виявило ознаки незаконного збагачення у посадовця Нацполіції на понад 14 млн грн
09:56
Від формування культури викривання до співпраці з викривачами: НАЗК провело навчання для уповноважених осіб ДПСУ
22.04.2024
18:02
Микола Корнелюк призначений заступником Голови НАЗК
19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua