НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Два роки війни: внесок НАЗК в наближення перемоги

24.02.2024

Сьогодні виповнюється два роки з дня, який докорінно змінив життя кожної української родини. Сьогодні всі українці згадуватимуть ті перші години шоку, паніки, тривоги, які перетворилися згодом в рішучість діяти. 

Згадуємо і ми, колектив НАЗК. Минулого року ми розповідали в невеликому ролику, як працювали співробітники Агентства в перші тижні війни. За два роки напрямки діяльності Агентства, які виникли через війну, розвинулися і приносять свої результати. 

Воєнкоми та чиновники

На жаль, окрім прямих втрат та людських страждань, війна принесла і нові види корупції. Аби зупинити корупцію у військкоматах (ТЦК), ми провели безпрецедентну кількість моніторингів способу життя воєнкомів, в результаті яких виявили необґрунтовані активи на понад 260 млн грн. Деяким фігурантам повідомлено про підозру та накладено арешт на майно.

Встановити осіб, які незаконно збагатились під час війни, допоможе нова система оцінки ризиків декларацій. Декларації чиновників, які мають найвищий показник рейтингу ризику, потрапляють у повну перевірку першими. “Неризикові” ж декларації проходять автоматизовану перевірку. 

ВЛК

Для зниження корупції в роботі військово-лікарських комісій експерти НАЗК підготували дослідження «Корупційні ризики у діяльності військово-лікарських комісій Збройних Сил України», яке містить детальний опис існуючих корупційних схем, а також виявлених нормативних прогалин, які сприяють поширенню корупційних практик. Дослідження передано до Міноборони та МОЗ для імплементації рекомендацій.

Перетин кордону 

Розуміючи необхідність забезпечення державою прозорих і зрозумілих процедур перетину кордону громадянами України під час воєнного стану, НАЗК дослідило корупційні ризики та практики у цій сфері. Дослідження «Корупційні схеми та ризики під час виїзду з України в умовах воєнного стану» дало поштовх вирішенню проблем, які виникли у зв’язку із запровадженням заборони виїзду військовозобов’язаних чоловіків за кордон.

Додатково НАЗК розробило відповідний проект плану заходів, який, на жаль, так і не був схвалений Кабміном.

Водночас частина пропозицій НАЗК все ж була реалізована, зокрема, врегульовано перелік підстав, за наявності яких Голова Держприкордонслужби може дозволяти громадянам перетнути державний кордон.

Відбудова

Зважаючи на масштаби повоєнної відбудови України, важливо забезпечити інструменти прозорості цих процесів, мінімізації корупційних ризиків та посилення громадського контролю. Саме тому НАЗК провело дослідження «Корупційні ризики відбудови об’єктів нерухомого майна, які пошкоджені / зруйновані внаслідок збройної агресії рф: моделювання та пропозиції щодо їх мінімізації / усунення» та змоделювало вісім комплексних корупціогенних ситуацій. Вкрай важливо реалізувати надані в дослідженні рекомендації. 

Закупівлі

У 2022 році у відповідь на загрози, створені повномасштабним вторгненням рф і для уникнення розголосу інформації, яка належить до питань національної безпеки, в Україні було зменшено прозорість закупівель і послаблено обмеження щодо їх підзвітності. У звʼязку з цим, фахівці НАЗК провели дослідження «Корупційні ризики під час проведення публічних закупівель в умовах воєнного стану» та надали рекомендації щодо мінімізації та усунення корупціогенних факторів.

Обіг ліків 

Щоб допомогти мінімізувати корупційні ризики під час обігу лікарських засобів було проведено стратегічний аналіз «Корупційні ризики під час обмеження обігу лікарських засобів в умовах воєнного стану». Значну кількість рекомендацій НАЗК, адресованих МОЗ, імплементовано в національне законодавство.

Активи росіян 

Для знаходження та вилучення активів росіян на території України, працювала потужна команда фінансового контролю, за матеріалами якої ухвалено судові рішення про стягнення на користь держави активів представників країни-агресора на загальну суму понад 5 млрд грн.

Колаборанти 

Ще одним проектом, спрямованим на наближення перемоги України, стала ідентифікація осіб, причетних до колабораційної діяльності, державної зради та інших злочинів проти основ національної безпеки.

У межах цього проекту створено перший в Україні канал для інформування про факти колабораційної діяльності (stopzrada@nazk.gov.ua); сформовано «Реєстр колаборантів», що містить систематизовану інформацію про факти колабораційної діяльності; надано консультаційну підтримку ГО «РухЧесно» у створенні порталу «ДержZрадники». У грудні 2022 року проект було завершено у зв’язку з активізацією документування колабораційної діяльності правоохоронними органами. На той момент до реєстру колаборантів було внесено інформацію щодо 3708 осіб (дані передано Службі безпеки України), стосовно 139 із яких направлено матеріали до правоохоронних органів. За матеріалами НАЗК було зареєстровано 48 кримінальних проваджень.

Санкції 

В перші дні повномасштабної війни, за запитом МЗС та Офісу Президента України, НАЗК долучилося до посилення санкційного тиску проти агресора. Агентство почало готувати санкційні списки з причетних до розвʼязання та ведення цієї війни. Понад 24 000 осіб та компаній стали «кандидатами на санкції» завдяки аналітичній роботі команди НАЗК. Інформація про них була направлена до Служби безпеки України, Ради національної безпеки та оборони України, МЗС та країнам санкційної коаліції. Також Національне агентство на регулярній основі готує аналітичні матеріали, що передаються МЗС та міжнародним партнерам України. НАЗК також увійшло до складу Міжвідомчої робочої групи з питань формування та реалізації санкційної політики (МРГ). За час роботи МРГ було накладено санкції та введено в дію Указами Президента на понад 12 тис. осіб (7147 фізичних та 5513 юридичних).

Портал “Війна і санкції”

Після створення за ініціативи Президента України санкційної групи (Стенфордської міжнародної робочої групи з санкцій проти росії) в межах Дорожньої карти індивідуальних санкцій НАЗК офіційно запустило портал «Війна і санкції». Цей портал став головним ресурсом у світі про антиросійські санкції, а також всесвітньо відомим завдяки унікальним інструментам боротьби з агресором: 

  • «Міжнародні спонсори війни» — справжній ідентифікатор недоброчесних компаній, які фінансують війну проти України. Завдяки ньому вже сім транснаціональних корпорацій припинили співпрацю з рф та були виключені з переліку;
  • «Іноземні компоненти у зброї» — ефективний інструмент позбавлення рф від іноземних технологій та компонентів у зброї та військовій техніці. Має у відкритому доступі дані про майже 3000 деталей іноземного виробництва, які рф використовує у своїй зброї;
  • «Війна і мистецтво» — модуль, покликаний не допустити використання росіянами обʼєктів мистецтва як лазівки для обходу санкцій. Налічує мистецькі колекції відомих російських олігархів на майже три мільярди доларів США;
  • «Викрадена спадщина» — проект для запобігання незаконній торгівлі предметами мистецтва та старовини, що були викрадені російськими окупантами в Україні під час війни. База вже налічує 330 таких обʼєктів.

На порталі є багато інших корисних інструментів, які продовжують удосконалюватися, аби знищити економічні та виробничі потужності держави-терориста. Кожен з цих проектів став можливим завдяки співпраці НАЗК з різними громадськими організаціями та журналістами-розслідувачами по всьому світу.

Співпраця з НАТО

Після того, як Указом Президента України Ярослава Любченка було визначено Національним координатором з питань співробітництва України з НАТО у сфері розбудови доброчесності, НАЗК працює над поглибленням співпраці України з Альянсом. Так, пропозиції НАЗК враховано при формуванні Дорожньої карти взаємосумісності Комплексного пакету допомоги НАТО для України. 

НАЗК бере активну участь в реалізації завдань Комплексного пакету в частині стратегічного огляду системи оборонних закупівель України.

Також пропозиції НАЗК враховано в адаптованій Річній національній програмі Україна – НАТО на 2024 рік (НАЗК визначено органом, відповідальним за координацію виконання частини заходів в межах визначених в РНП цілей).

НАЗК зібрало та передало до Представництва НАТО в Україні потреби органів сектору безпеки і оборони щодо взаємодії в межах Програми з виховання доброчесності у секторі оборони та безпеки України на 2024 рік (NАТО Building Integrity Program). НАЗК також активно співпрацює з низкою інших міжнародних організацій оборонної сфери з метою реформування українського сектору безпеки та оборони.

Волонтерство 

Ми, як і більшість українців, намагаємося наближати перемогу не лише своєю роботою. З початком повномасштабного вторгнення НАЗК з партнерами запустили гуманітарний штаб, який в перші місяці передав для нашої армії та українців, постраждалих від війни, допомоги на понад 80 млн грн. 

Сьогодні ми не припиняємо допомагати: донатимо кошти, здаємо кров, передаємо на фронт необхідні речі та підтримуємо 14 наших колег, які служать в лавах Сил оборони. Чотирьох людей з нашої команди, на жаль, ми вже ніколи не побачимо – вони віддали свої життя в боротьбі за Україну. Лише їхні посмішки на пам’ятних фото щодня зустрічають нас на вході в НАЗК. 

Про цю війну вже знято багато документальних та художніх фільмів, написані статті та навіть книги. Повномасштабне вторгнення в деталях фіксується істориками. І від нас залежить, що саме читатимуть діти в підручниках про цей період. Ми всі як суспільство, як нація дуже подорослішали за останній час. Період ілюзій, піднесення та емоційних гойдалок змінилися часами чесного зізнання в тому, як нам важко. Є розчарування, є біль, є апатія та звикання до всього – нових жертв, руйнувань, поразок… Але найтемніші часи завжди перед світанком. Зараз це ті самі найтемніші часи. Маємо пройти їх разом, сильними, стійкими. Будьмо гідними тих, хто боронить країну зі зброєю в руках і тих, хто віддав життя та здоров'я за наше спільне майбутнє. 

Вистоїмо. Переможемо. Розбудуємо нову країну без корупції.  

 

Останні новини

30.04.2024
17:13
НАЗК внесло зміни до Порядку ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів. Що вони передбачають?
29.04.2024
17:56
Голова НАЗК та керівництво EUACI окреслили виклики для антикорупційної інфраструктури на найближчий період 
17:27
НАЗК виявило необґрунтовані активи на майже 33 млн грн у колишнього високопосадовця СБУ
26.04.2024
18:22
НАЗК та Національна академія СБУ домовились про співпрацю в питаннях запобігання корупції
16:56
НАЗК готове надати максимальну допомогу в розробці чітких критеріїв доброчесності суддів
16:05
В Україні уже 15 Хабів доброчесності за підтримки НАЗК: відкрито ще один на Рівненщині 
23.04.2024
15:52
НАЗК у співпраці з ДБР виявило ознаки незаконного збагачення у посадовця Нацполіції на понад 14 млн грн
09:56
Від формування культури викривання до співпраці з викривачами: НАЗК провело навчання для уповноважених осіб ДПСУ
22.04.2024
18:02
Микола Корнелюк призначений заступником Голови НАЗК
19.04.2024
18:37
Антикорупційна комунікація: представники органів влади обговорили стан виконання Комунікаційної стратегії 
17:56
НАЗК спільно з Вищою школою публічного управління провели навчання для керівників категорії «А»
11:01
НАЗК сприяє місцевій владі Івано-Франківщини в мінімізації корупційних ризиків та розбудові доброчесності
18.04.2024
10:28
Новий функціонал ІСМ ДАП: де шукати статистичні дані про антикорупційну політику 
09:09
Тема корупції – у фокусі інформаційних операцій кремля проти України: результати дослідження дезінформаційних наративів 
09:05
Анонс НАЗК запрошує громадян надати пропозиції до проекту постанови «Про деякі питання створення та функціонування Реєстру прозорості»
17.04.2024
09:30
Українські підприємці переважно не толерують корупцію та позитивно ставляться до викривачів - дані соцдослідження 
16.04.2024
15:45
Конфлікт інтересів: за матеріалами НАЗК мера Кам’янця-Подільського визнано винним
14:29
Що відбувається з вашою декларацією після її подання?
15.04.2024
10:11
Виконання Державної антикорупційної програми за рік: в НАЗК презентовано результати громадського моніторингу 
11.04.2024
17:09
Голова НАЗК та парламентський комітет з антикорупційної політики обговорили виклики та пріоритети у сфері запобігання корупції 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua