НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Експерти оцінили рівень корупції та роботу антикорупційних органів в Україні: результати дослідження

02.07.2024

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) презентувало результати експертного соціологічного опитування щодо оцінки рівня корупції в Україні у 2023 році.

Голова НАЗК Віктор Павлущик наголосив, що проведене опитування є одним із найважливіших досліджень ключових вимірів корупції в пріоритетних сферах суспільного життя, а його результати мають бути використані при впровадженні антикорупційних загальнодержавних і галузевих реформ. Зокрема, при розробці наступної Антикорупційної стратегії та програми з її виконання.

Під час заходу були презентовані результати опитування за показниками:

  • сприйняття змін та поширеності корупції в Україні в цілому та в окремих сферах,
  • ефективності антикорупційної політики в державі загалом,
  • діяльності окремих державних органів та їх незалежності.

За окремими показниками оцінки експертів порівнювалися з даними загальнонаціонального опитування населення та представників бізнесу, проведеного у кінці 2023 року.

Згідно з даними дослідження, більш ніж половина представників антикорупційного середовища визнають суттєву поширеність корупції – 55%. Антикорупційні експерти сприймають поширеність корупції в державі не так песимістично, як респонденти стандартного опитування (55% проти 88% (населення) та 81% (бізнес).

Більшість респондентів експертного опитування оцінили діяльність антикорупційних органів (ВАКС, НАБУ, НАЗК та САП) в країні як незалежну та ефективну. На їхню думку, тенденції, що розвиваються в Україні, дають змогу припустити очікування зниження рівня корупції (54%). 

У рамках дослідження розраховано також Індекс сприйняття поширеності корупції у сферах (за 5-бальною шкалою) та сформовано загальний рейтинг 35 сфер щодо рівня поширеності корупції. 

За оцінками представників експертного антикорупційного сектору, до ТОП-10 сфер із найвищим рівнем поширеності корупції ввійшли такі галузі:

  • митниця (для суб’єктів господарювання) – 4,23;
  • військова сфера (використання  та  розпорядження  нерухомим  майном  і  землями, паливно-мастильними матеріалами, питання призову, просування військовослужбовців по службі, забезпечення їх житлом)  – 4,16;
  • публічні закупівлі робіт і послуг з будівництва, ремонту та утримання автодоріг – 4,15;
  • архітектурно-будівельний контроль – 4,06;
  • надання дозволів та видобування корисних копалин – 4,05;
  • лісове господарство – 4,04;
  • публічні закупівлі для потреб оборони і національної безпеки, модернізація військової техніки, торгівля зброєю – 4,04;
  • судова система (у т.ч., виконання судових рішень) – 4,02;
  • земельні відносини, землеустрій – 4;
  • публічні закупівлі робіт і послуг з реалізації інших великих інфраструктурних проектів – 3,94.

До найефективніших напрямів антикорупційної політики експерти віднесли: забезпечення невідворотності відповідальності за корупцію (відзначили 47% опитаних); реформування правосуддя (47%); забезпечення автоматизації процедур надання державних послуг та регулювання діяльності бізнесу (45%).

Керівник Департаменту антикорупційної політики НАЗК Дмитро Калмиков зауважив, що в рамках презентованого дослідження важливим було отримати експертний погляд щодо загальних показників сприйняття корупції, за якими згідно з результатами стандартного опитування були досить песимістичні оцінки. За його словами, оцінки антикорупційних експертів можна вважати більш реалістичними, враховуючи їх фаховість, досвід, залученість у питаннях протидії корупції. Населення ж оцінює поширеність корупції насамперед з оцінок, які поширюються у суспільному дискурсі.

Він підкреслив, що зазначені експертами напрями для зменшення рівня корупції повністю відповідають окресленим проблемам, на вирішення яких спрямовані  заходи Державної антикорупційної програми.

У заході взяли участь представники Антикорупційної ініціативи ЄВ в Україні (EUACI), соціологічної агенції Info Sapiens, провідні експерти у сфері антикорупційної діяльності, представники медіа, громадських організацій.

Експертне опитування проведено на початку 2024 року соціологічною компанією Info Sapiens на замовлення НАЗК за фінансової підтримки Антикорупційної Ініціативи Європейського Союзу в Україні (EUACI). Респондентами дослідження були представники публічних інституцій, які працюють у сфері антикорупційної діяльності, та представники недержавного антикорупційного сектору.

З усіма матеріалами експертного опитування можна ознайомитися за посиланням.

Останні новини

02.07.2024
16:17
Експерти оцінили рівень корупції та роботу антикорупційних органів в Україні: результати дослідження
28.06.2024
18:46
“Прозорі школи” і “Прозорі університети”: Офіс доброчесності НАЗК презентував проєкти для освітян з Волині
15:00
НАЗК та Укрзалізниця підписали меморандум про співпрацю в розбудові культури доброчесності
09:51
Побудова антикорупційного комплаєнсу і доброчесності в бізнесі: НАЗК презентувало настільну книгу
27.06.2024
18:13
Запобігання корупційним ризикам, викривання корупції та прозорість влади: команда НАЗК відвідала Волинь
26.06.2024
18:45
НАЗК припиняє фінансування політичній партії «Голос» через недостовірні відомості у звітах на майже 5 млн грн
17:21
Апеляція підтвердила рішення ВАКС стягнути активи колишніх керівників АТ «Мотор Січ», виявлені НАЗК
10:39
НАЗК презентує результати соціологічного експертного дослідження «Корупція в Україні 2023: погляд та оцінки експертів»
25.06.2024
10:34
Доброчесне лобіювання: НАЗК провело консультації з громадськістю щодо Правил етичної поведінки
22.06.2024
11:59
IACC-2024 у Вільнюсі: НАЗК зміцнює співпрацю з міжнародними партнерами з Євросоюзу та ОАЕ  
21.06.2024
18:18
НАЗК та Базельський інститут управління уклали меморандум про співпрацю
17:42
Антикорупційні та правоохоронні органи 25 держав підписали у Вільнюсі спільну заяву про координацію зусиль протидії корупції 
13:16
Анонс НАЗК запрошує до обговорення проєкту наказу про внесення змін до Порядку відбору декларацій для повної перевірки та її черговість
10:00
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні законопроекту щодо посилення гарантій його незалежності
20.06.2024
15:42
Напередодні старту перемовин щодо членства в ЄС європейські урядовці вивчають стан роботи антикорупційної інфраструктури України  
11:27
НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та декларування недостовірних відомостей на понад 25 млн грн у колишнього столичного податківця (виправлено)
19.06.2024
16:24
Співробітництво з міжнародними стейкхолдерами та залучення найкращих антикорупційних практик – робота делегації НАЗК у Вільнюсі 
09:33
Заходи Державної антикорупційної програми у секторі оборони: стан виконання і виклики 
18.06.2024
09:30
Голова НАЗК взяв участь в обговоренні управління корупційними ризиками у відбудові на засіданні Цільової антикорупційної групи при ОЕСР
17.06.2024
20:52
Всеволод Князєв тимчасово відсторонений від здійснення правосуддя на підставі рішення ВРП за скаргою НАЗК
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua