НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Представники НАЗК взяли участь у двосторонній сесії Україна-ЄС щодо фінансування політичних партій

10.10.2024

8 – 10 жовтня в Брюсселі відбувся третій раунд двосторонніх сесій Україна-ЄС в межах скринінгу українського законодавства праву ЄС, що є частиною переговорного процесу вступу до ЄС. Зокрема, відбулися двосторонні зустрічі  за сферою «Економічні критерії»,  за переговорним розділом 32 «Фінансовий контроль», а також за сферою «Функціонування демократичних інституцій». Представники України та Європейської комісії обговорили відповідність національного законодавства законодавству ЄС та визначили наступні кроки для європейської інтеграції України.

Ігор Хохич, керівник апарату Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та Олександр Балась, заступник керівника Департаменту формування доброчесності політичних фінансів – керівник відділу НАЗК презентували результати роботи України щодо фінансування й контролю за діяльністю політичних партій та виборчих кампаній (включаючи антикорупційні заходи) під час сесії щодо сфери «Функціонування демократичних інституцій», яка відбулася 10 жовтня. Важливо, що Україна іімплементувала необхідні міжнародні стандарти у сфері політичного фінансування та наразі працює над вдосконаленням сфери, враховуючи нові виклики. 

Під час презентації Ігор Хохич розповів про основні інституції, які здійснюють нагляд за політичними фінансами та виборчими фондами в Україні (НАЗК, Центральна виборча комісія, Рахункова палата), основні виклики в цій сфері, реалізовані заходи, спрямовані на запобігання політичній корупції в Україні та подальші необхідні кроки, що сприятимуть інтеграції України до ЄС тощо. 

«Україна досягла суттєвого прогресу в реформі політичних фінансів. Розбудова сталої інфраструктури нагляду за політичними фінансами, запровадження державного фінансування партій, перехід від паперового до електронного звітування партій шляхом впровадження POLITDATA – це найвагоміші здобутки України на шляху реформування політичного фінансування політпартій», – зазначив Ігор Хохич. 

Він нагадав, що у 2021 році введено в постійну експлуатацію Єдиний державний реєстр звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру (Реєстр POLITDATA). Це наблизило Україну до міжнародних стандартів у сфері запобігання політичній корупції та прозорості політичного фінансування.

За словами Олександра Балася, НАЗК продовжує роботу з модернізації та автоматизації  Реєстру  POLITDATA, який дасть змогу уніфікувати звітність для всіх типів виборів, автоматизувати наповнення банківською інформацією звітів виборчих фондів на всіх типах виборів, автоматизувати процес проведення перевірок та мати розширений доступ громадськості до публічної частини Реєстру POLITDATA.

Крім того, триває робота над законодавчим удосконаленням механізму фінансового контролю, застосування санкцій за порушення правил у сфері політичних фінансів, запровадженням напрямів використання коштів державного фінансування, удосконалення вимог до здійснення внесків. Ці основні заходи передбачені в Державній антикорупційній програмі на 2023-2025 роки.

Також керівник апарату НАЗК Ігор Хохич взяв участь у сесії, присвяченій сфері «Реформи державного управління», що відбулася 9 жовтня. Під час зустрічі учасники обговорили Стратегію реформування державного управління України та план заходів з її реалізації, питання управління людськими ресурсами на публічній службі, правові засади організації органів державної влади та підзвітності тощо. 

Українська делегація, яку очолює головний переговірник, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції – Міністерка юстиції України Ольга Стефанішина, складається з понад 100 осіб, які беруть участь оффлайн та онлайн. 

Довідково. Під час офіційного скринінгу Європейська комісія спільно з країною-кандидатом на членство в ЄС аналізують відповідність національного законодавства країни-кандидата відповідному acquis ЄС (праву ЄС). 

Скринінг відбувається за 33 переговорними главами, які згруповані за шістьма кластерами (тематичними блоками). За результатами скринінгу Єврокомісія підготує звіт щодо відповідності законодавства України праву ЄС з кожного переговорного кластера. З цього документу буде остаточно зрозуміло рівень відповідності та подальший обсяг роботи.

Ключові новини щодо третього раунду двосторонніх сесій Україна-ЄС опубліковано на  Євроінтеграційному порталі за посиланням.

Останні новини

10.10.2024
18:08
Представники НАЗК взяли участь у двосторонній сесії Україна-ЄС щодо фінансування політичних партій
13:32
Запрошуємо до команди НАЗК фахівців для реалізації антикорупційної політики у різних сферах
09.10.2024
18:03
Порушення на 703,9 млн грн виявлено за результатами 77 завершених повних перевірок декларацій у вересні
11:57
НАЗК запрошує на стажування ветеранів та ветеранок
09:53
Анонс До уваги представників медіа!
08.10.2024
14:16
«Україна бореться з двома війнами»: Місія подолання корупції. Інтерв'ю голови НАЗК для The Times
09:35
Моніторинг способу життя: незаконне збагачення на майже 532,7 млн грн та цивільна конфіскація 25 млн грн
07.10.2024
18:52
НАЗК розпочинає повторну перевірку декларації керівниці МСЕК з Хмельниччини за нововиявленими обставинами
12:12
Конфлікт інтересів: приписи та розпочаті кримінальні провадження за матеріалами НАЗК у вересні
11:10
Порталу доброчесності НАЗК 3 роки: результати
04.10.2024
14:57
Вперше в історії України викривач корупції отримав винагороду
12:05
Антикорупційна експертиза: НАЗК у вересні виявило корупціогенні фактори в 7 з 270 перевірених проєктів актів
03.10.2024
15:52
НАЗК встановило ознаки недостовірних відомостей на понад 10 млн грн в декларації ексзаступника міністра
02.10.2024
18:02
НАЗК щотижня публікуватиме дайджест ключових новин з антикорупційної тематики
17:43
Уряд затвердив Правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання, розроблені НАЗК
14:40
У разі питань щодо заповнення декларацій чи конфлікту інтересів публічні службовці насамперед мають звертатися до АК-уповноважених за місцем роботи
09:50
НАЗК оголошує добір на 4 нові вакансії
30.09.2024
10:07
НАЗК закликає бізнес до розбудови доброчесності
26.09.2024
12:54
НАТО підтримує розпочаті НАЗК проєкти щодо розбудови доброчесності в секторі безпеки і оборони
09:17
Стратегічною відповіддю на корупцію має бути доброчесність: команда НАЗК провела навчальні заходи на Харківщині
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua