НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Рік роботи Порталу повідомлень викривачів: досягнення та виклики інституту викривання

06.09.2024

Рік тому, 6 вересня 2023 року, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК)  запустило Єдиний портал повідомлень викривачів (далі - Портал).

За рік роботи цей цифровий сервіс продемонстрував свою ефективність, даючи можливість у режимі реального часу працювати з аналітичними даними щодо ситуації з повідомленнями про корупцію в країні, а також на належному рівні забезпечувати конфіденційність та анонімність викривачів. Порівняно з іншими каналами повідомлень Портал став найбільш дієвим механізмом для своєчасного отримання викривачами захисту прав. Разом із тим його практичне застосування засвідчило, що Портал потребує вдосконалення. НАЗК у співпраці з громадським та державним секторами на постійній основі вживає заходів щодо усунення недоліків роботи системи.

Так, із метою оптимізації процесів підключення організацій до Порталу у квітні 2024 року змінено Порядок ведення Порталу № 93/24 від 11.04.2024. та черговість підключення організацій до Порталу.

Крім того, зазнала змін публічна частина Порталу:

  • головну сторінку доповнено відповідними інформаційними блоками та посиланнями на корисні джерела, що можуть стати у пригоді всім користувачам Порталу;
  • виправлено некоректне відображення окремої статистичної інформації у розділі «Аналітика»;
  • запроваджено зручний пошуковий фільтр щодо організацій, підключених до Порталу у розділі «Аналітика»;
  • розроблено зручний функціональний перехід до аналітичного блоку організації у розділі «Організації, підключені до Порталу»;
  • доопрацьовано блок інформаційних підказок та приміток для заявників та викривачів, що допомагатиме їм при подачі повідомлень;
  • виправлено низку технічних помилок, що виникали при подачі повідомлень.

Також на етапі тестування у працівників НАЗК перебувають й інші додаткові функції Порталу. Зокрема, заплановано зміну дизайну з урахуванням вимог щодо інклюзивності, спрощеної процедури подання та прийняття авторизованими користувачами повідомлення.

Загалом за рік до Порталу надійшло понад 3,8 тис. повідомлень, однак головна мета його функціонування полягає не у масовості звернень, а у  формуванні культури викривання, що передбачає поступове зменшення проявів корупції на всіх рівнях. 

У цілому перед інститутом викривання наразі стоїть низка викликів. Практична діяльність засвідчила наявність прогалин і розбіжностей у законодавстві, а також ще недостатньо якісну комунікацію з суспільством з метою розвитку свідомих проявів відповідальної та доброчесної поведінки перед корупцією. 

Наразі існує необхідність уніфікації поняття «викривач», зокрема, шляхом узгодження визначення цього терміну у Кримінальному процесуальному кодексі України (п. 16-2 ч. 1 ст. 3) з відповідною нормою Закону України «Про запобігання корупції» (абз. 20 ч. 1 ст. 1). Це дозволить запровадити єдиний підхід до реєстрації та здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень за участю викривачів і відповідно надасть їм захист як у межах кримінального провадження, так і поза ним. 

Потребує нормативного врегулювання порядок отримання особою підтвердження набуття статусу викривача та порядок оскарження особою відповідних  рішень.

Якісного регулювання вимагають також процедури захисту викривачів та надання їм юридичної допомоги.  

Окремим питанням стоїть забезпечення виплати винагороди викривачам. Відсутність належної правової процедури такої виплати не має впливати на можливість реалізації права викривача, гарантованого Законом. Саме тому, НАЗК спільно з Кабінетом Міністрів України, Державною казначейською службою, Міністерством фінансів та Міністерством економіки України активно працює в цьому напрямі.

Крім того, Національне агентство спільно з проєктом USAID та FCDO «Сприяння доброчесності у публічному секторі» (Pro-Integrity) розпочало роботу за двома основними векторами:  пропозицій змін у законодавстві з метою належного функціонування інституту викривання в межах чинної концепції та запровадження якісної стратегії комунікації з суспільством з метою розвитку культури викривання. 

Реалізація зазначених завдань дозволить створити твердий фундамент для подальших концептуальних змін та розширення інституту викривання як це передбачає Директива ЄС 2019/1937 від 23.10.2019

Тому НАЗК закликає всіх стейкхолдерів активно доєднатися до розпочатих процесів. Національне агентство має принципову позицію щодо захисту прав та гарантій викривачів і вітає ініціативу працівників організацій, які обрали шлях боротьби з корупцією та не толерування будь-яких їх проявів.

Останні новини

06.09.2024
12:30
4.5 млн грн керівниці регіонального управління податкової служби може бути конфісковано за матеріалами НАЗК
09:16
Рік роботи Порталу повідомлень викривачів: досягнення та виклики інституту викривання
04.09.2024
12:30
Недекларування 5,7 млн грн депутатом Харківської облради: за матеріалами НАЗК розпочато кримінальні провадження
09:21
НАЗК презентує рекомендації з призначення та забезпечення функціонування антикорупційних уповноважених в органах місцевого самоврядування
03.09.2024
17:53
Антикорупційна експертиза: НАЗК у серпні виявило корупціогенні фактори в 11 з 342 перевірених проєктів актів
15:52
НАЗК продовжує розширювати співпрацю з освітніми закладами регіонів України: Хмельниччина
02.09.2024
12:47
Портал повідомлень викривачів та інші канали повідомлень про факти корупції: які інструменти найефективніші?
09:14
У 560 школах і 65 вишах вивчатимуть антикорупційні дисципліни у новому навчальному році
30.08.2024
16:36
Місцева влада має бути обличчям доброчесності і не розраховувати на індульгенції від антикорупційних органів - НАЗК з робочим візитом на Хмельниччині
29.08.2024
18:02
Понад 3.3 млн грн посадовця Нацполіції можуть бути стягнені в дохід держави за матеріалами НАЗК
15:27
е-Підприємець, єДозвіл, перехід на оновлену міжнародну митну IT-систему: ключові результати виконання ДАП у ІІ кварталі
28.08.2024
18:15
Цивільна конфіскація на 1,9 млн грн: САП заявлено позов за матеріалами НАЗК стосовно заступника начальника Полтавського ОТЦК та СП
09:05
Незаконне збагачення на понад 14 млн грн: за матеріалами НАЗК судитимуть правоохоронця з Дніпропетровщини
27.08.2024
11:26
Громадський контроль проти корупції: НАЗК з партнерами почали нову інформаційну кампанію
22.08.2024
18:50
Повні перевірки: НАЗК виявило недостовірні відомості на майже 23 млн грн у деклараціях двох місцевих депутатів
09:19
Для прозорої відбудови необхідно усунути корупціогенні фактори у відповідному законодавстві: висновки НАЗК
20.08.2024
10:30
Як розповідати про антикорупцію та доброчесність цікаво й зрозуміло: громади вчилися мистецтву ефективних комунікацій
09:00
Зміцнення антикорупційних ініціатив та співпраці з Японією: Голова НАЗК зустрівся з Послом Японії в Україні
19.08.2024
11:43
Майже 170 політичних партій не подали звіти до НАЗК за IІ квартал 2024 року
17.08.2024
14:52
Бахмутська та Покровська громади перемогли в Конкурсі доброчесних практик - 2024
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua