НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Українські громади систематизують свої зусилля з протидії корупції - Форум доброчесності громад

16.08.2024

Розбудова доброчесності на місцевому рівні, роль органів місцевого самоврядування (ОМС) в процесі відбудови та євроінтеграції України, впровадження ефективних демократичних практик та сучасних антикорупційних інструментів – ключові теми, що обговорювались 16 серпня 2024 року на Форумі доброчесності громад, проведеному Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та у партнерстві з RMTeam International. Запис трансляції форуму за посиланням.

Форум проходив вже вдруге і став унікальною платформою, створеною НАЗК та партнерами для координації дій з розбудови доброчесності в громадах. Своїм досвідом та напрацюваннями поділилися представники влади, міжнародних організацій, органів місцевого самоврядування – керівники обласних, міських, селищних, сільських рад, а також профільних асоціацій.

Співпраця з ОМС, громадами та міжнародними партнерами, спрямована на розвиток і прозору відбудову регіонів, є пріоритетом НАЗК. Національне агентство проводить активну роботу в цьому напрямку, надаючи практичну допомогу, зокрема, у сфері виявлення корупційних ризиків та проведенні антикорупційних експертиз.

Учасники заходу ознайомились з успішними кейсами доброчесних практик різних громад, сучасними інструментами для підвищення ефективності врядування, а також інструментами, впровадження яких забезпечить сталий розвиток регіонів та держави в цілому. 

Своїми напрацюваннями в площині розбудови доброчесного врядування на місцевому рівні поділились з учасниками Форуму також представники громадського сектору.  Так, методика оцінювання «Індекс публічності місцевого самоврядування», розроблена Громадянською мережею ОПОРА в 2012 році та доопрацьована з урахуванням актуальних викликів сьогодення у 2024 році, дає можливість розвивати рівень публічності в громадах.

«Коли ми говоримо про публічність ОМС, то йдеться про цілий комплекс заходів, спрямований на налагодження взаємодії місцевої влади з мешканцями громад. Вона складається з трьох компонентів: прозорість, відкритість і підзвітність. В частині прозорості ми говоримо про доступність інформації щодо діяльності ОМС і тієї інформації, яка ними створюється. Відкритість – це громадська участь, тобто наскільки мешканці громади можуть отримувати інформацію, використовувати її, а також ті механізми, які дозволяють їм брати участь в прийнятті рішень на місцевому рівні. Також підзвітність на всіх рівнях: виконавчих органів і депутатів, насамперед  щодо використання місцевих коштів та реалізацію тих програм, які працюють в громаді. Публічність – це не лише про інформацію, а й про можливість впливати на ті чи інші процеси», - підкреслив Андрій Токарський, менеджер проєктів Громадянської мережі ОПОРА.

Під час Форуму до Декларації розбудови доброчесності долучилася низка нових громад та профільних асоціацій. Так, новими підписантами стали: Всеукраїнська асоціація громад, Львівська та Закарпатська обласні ради, Жовківська, Чортківська та Пустомитівська міські ради, Рокитнівська селищна, Ворохтянська сільська ради та Камінь-Каширська громада Волинської області. 

Зазначимо, під час минулорічного Форуму своє прагнення реалізовувати доброчесні практики задекларували керівники 20 ОМС та профільних асоціацій. Враховуючи нових підписантів, тепер їхня кількість зросла до 40.

Документ передбачає проголошення спільних цінностей у розбудові доброчесного врядування, заснованого на Рекомендаціях Ради Європи з публічної доброчесності та європейській моделі «доброго врядування» («Good Governance»), а також конструктивну співпрацю підписантів в реалізації поставлених завдань. 

За словами голови НАЗК Віктора Павлущика, сам Форум та приєднання до Декларації розбудови доброчесності нових підписантів – хороший знак, що свідчить про зрілість суспільства.

«Декларація, до підписання якої долучається все більше громад – це орієнтир, дорожня карта, яка веде до побудови справедливого суспільства і сприяє посиленню довіри громадян до влади всіх рівнів. Без культури доброчесності, яка може бути реалізована лише у співпраці з місцевими громадами, ми не зможемо досягти високих стандартів і результатів. Приємно бачити, що усвідомлення цього факту представниками ОМС постійно зростає і все більше громад долучається до системної роботи над запобіганням корупційним правопорушенням, яку проводить НАЗК. Наша спільна робота має бути націлена на створення максимально несприятливих умов для недоброчесних службовців і представників ОМС. Адже якщо місцеве самоврядування вражене вірусом корупції, воно апріорі не може задовольняти потреби громадян і стати основою сильної ефективної держави. В умовах війни наші громади продемонстрували неабияку стійкість і здатність долати найсерйозніші безпекові виклики. Прийшов час так само спільно забезпечити прозоре відновлення та сталий розвиток країни на майбутнє», - наголосив Віктор Павлущик.


«Пам’ятаймо, що боротьба з корупцією та сприяння доброчесності - це відповідальність не лише кількох людей. Це вимагає колективних зусиль від усіх нас - уряду, місцевих керівників, громадянського суспільства та міжнародних партнерів», - зазначив Сорен Гербст, керівник Відділу підтримки багаторівневої системи управління Програми «U-LEAD з Європою».

Долучитись до Декларації і тим самим засвідчити своє прагнення сформувати культуру доброчесності на місцях можуть представники усіх громад та регіонів України.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та пропонує громадам реальні інструменти по впровадженню доброчесних практик.


Останні новини

16.08.2024
18:04
Українські громади систематизують свої зусилля з протидії корупції - Форум доброчесності громад
15.08.2024
11:42
Дмитро Калмиков призначений заступником Голови НАЗК
14.08.2024
12:55
Результати перевірки звітів політпартій: у кожному третьому звіті НАЗК виявило порушення
13.08.2024
10:17
У липні до Єдиного порталу повідомлень викривачів підключилися понад 2 тисячі організацій. Як підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів впливає на інформування про корупцію: дані дослідження
12.08.2024
14:19
Анонс НАЗК запрошує долучитися 16 серпня до Форуму доброчесності громад
10:00
НАЗК виявило необґрунтовані активи на понад 19 млн грн у ексголовного екологічного інспектора: ДБР та обласна прокуратура повідомили про підозру
09.08.2024
14:28
Цивільна конфіскація 5,9 млн грн: САП заявила позов стосовно посадовця Державної міграційної служби за матеріалами НАЗК
13:26
НАЗК та АРМА посилюють співпрацю у пошуку прихованих за кордоном активів
07.08.2024
17:39
Понад 376 млн грн порушень виявлено за результатами 78 завершених повних перевірок декларацій у липні
13:39
Антикорупційна експертиза: НАЗК у липні виявило корупціогенні фактори у 9 з 323 перевірених проєктів актів
10:44
Суддю Князєва звільнено з посади за дисциплінарною скаргою НАЗК
06.08.2024
15:38
НАЗК розробляє проєкт підтримки та працевлаштування ветеранів війни та членів їхніх сімей
05.08.2024
18:04
Конфлікт інтересів: протоколи та рішення судів, ухвалені за матеріалами НАЗК в липні
02.08.2024
14:08
НАЗК нагадує про завершення кампанії звітування для політичних партій за II квартал 2024 року
10:26
Повні перевірки декларацій: приховати активи в криптовалюті або штучно їх збільшити не вийде
01.08.2024
10:42
Несвоєчасне подання декларацій та повідомлень про суттєві зміни: НАЗК склало шість адмінпротоколів стосовно суддів
31.07.2024
13:00
Запрошуємо ІТ-компанії до участі в торгах із закупівлі послуг зі створення «Реєстру прозорості»
30.07.2024
17:59
31 липня доступ до Реєстру декларацій буде обмежено
10:27
Необгрунтовані активи та незаконне збагачення: завершальний етап повної перевірки декларації
26.07.2024
12:00
За матеріалами НАЗК САП подала позов про стягнення необґрунтованих активів з посадовця Нацполіції на майже 4,5 млн грн
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua