НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Запобігання корупційним ризикам, викривання корупції та прозорість влади: команда НАЗК відвідала Волинь

27.06.2024
фото: пресслужба Волинської обласної ради

Під час робочої поїздки на Волинь команда Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) зустрілася з керівництвом Волинської обласної військової адміністрації (ОВА), Волинської обласної ради та Луцької міської ради.  Метою візиту було налагодження діалогу з регіональною та місцевою владою, освітянами,   громадськими активістами, медіа задля ефективної реалізації державної антикорупційної політики. Діяльність з ефективного запобігання та протидії корупції також важлива для виконання рекомендацій Європейської Комісії щодо статусу України як кандидата  на членство в ЄС. 

“Роль регіональної влади та органів місцевого самоврядування в мінімізації корупційних практик може стати ключовою. Національне агентство має ціль налагодити конструктивну співпрацю з місцевою владою, почути безпосередні запити та співпрацювати задля спільної мети”, – підкреслив заступник Голови НАЗК Микола Корнелюк. 

Під час зустрічей з головою Волинської ОВА Юрієм Погуляйком, головою Волинської обласної ради Григорієм Недопадом та міським головою Луцька Ігорем Поліщуком він акцентував на важливості виконання Державної антикорупційної програми до 2025 року (ДАП). Микола Корнелюк також поділився планами НАЗК щодо майбутніх змін для декларантів, метою яких є спрощення процесу декларування через автозаповнення більшості розділів декларації. 

Заступник Голови НАЗК також звернув увагу на необхідність своєчасного підключення місцевих органів влади до Порталу викривачів. “Наразі до Порталу підключено вже понад 2,5 тисячі організацій. Серед них - Волинська ОВА, виконавчий комітет Луцької міської ради та Волинська обласна рада. Зауважу, що НАЗК спростило процедуру підключення до Порталу. Очікуємо на приєднання до Порталу найближчим часом всіх комунальних підприємств, установ, організацій, які входять до сфери управління Волинської ОВА та Луцької міської ради”, – сказав Микола Корнелюк. 

Окрім того, він обговорив з Головою ОВА  моніторинг  дотримання законодавства під час використання коштів, виділених з державного бюджету для будівництва фортифікаційних споруд. Представники НАЗК звернули увагу на можливі корупційні ризики у сфері будівництва фортифікацій на Волині та заходи щодо нівелювання таких ризиків. 

За словами Юрія Погуляйка, задля унеможливлення корупційних ризиків та  контролю належного використання бюджетних коштів  щотижня проводяться засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність». У зв’язку з будівництвом фортифікацій вздовж кордону очільник області підтримує здійснення перевірок контрагентів-забудовників, які претендують на перемогу в тендерах. 

Сторони також обговорили питання проведення спецперевірок кандидатів на посади публічної служби. У зв'язку з тривалою зупинкою спецперевірок через воєнний стан накопичилася суттєва кількість неопрацьованих матеріалів, відповідно кандидати з різних органів влади очікують на результати перевірок та не можуть розпочати роботу. Микола Корнелюк зауважив, що кількість незавершених перевірок скорочується, оскільки НАЗК задіяло на цьому напрямі всі можливі ресурси. Проте проблема потребує  системного  законодавчого вирішення.  

Григорій Недопад розповів про зусилля обласної ради у напрямку протидії корупції, зокремаа, затвердження антикорупційної програми облради на 2023-2025 роки з урахуванням аналізу результатів оцінювання корупційних ризиків за попередній період та заходів з їх мінімізації. До Єдиного порталу повідомлень викривачів уже приєдналася не лише обласна рада, а й усі обласні комунальні заклади. Усі проєкти рішень обласної ради, розпоряджень голови проходять перевірку уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції.

Міський голова Луцька Ігор Поліщук проінформував  про результати розроблення антикорупційної програми, а також розповів про те, що місто посідає друге місце у рейтингу обласних центрів України щодо відсоткового значення виділених на ЗСУ бюджетних коштів у 2024 році. Нагадаємо, що НАЗК підписало  Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування з містом  Луцьк у липні 2023 року.

Керівник Управління  формування політики доброчесності у публічній та приватній сфері НАЗК Юрій Сверба поділився корисними напрацюваннями команди Національного агентства, серед яких Гайд з управління корупційними ризиками, Методичні рекомендації щодо аналізу контрагентів під час закупівель в органах місцевого самоврядування, Посібник керівника з розбудови  доброчесної та ефективної організації. Юрій Сверба також провів зустріч-семінар з працівниками ОВА, обласної ради та районних державних адміністрацій, де додатково обговорили процедуру управління корупційними ризиками, створення антикорупційних програм органів влади та ОМС і роботу з викривачами.

Нагадаємо, що в межах проєкту регіональних поїздок протягом року представники НАЗК уже здійснили візити до Львова, Харкова, Дніпра, Чернівців,  Житомира,  Івано-Франківська та Вінниці. Проєкт регіональних поїздок створений для посилення співпраці НАЗК з громадами, місцевою владою, закладами загальної середньої та вищої освіти, журналістами та громадськими організаціями та сприяння розбудові доброчесності через залучення громади.

фото: пресслужба Волинської обласної ради

Останні новини

28.06.2024
18:46
“Прозорі школи” і “Прозорі університети”: Офіс доброчесності НАЗК презентував проєкти для освітян з Волині
15:00
НАЗК та Укрзалізниця підписали меморандум про співпрацю в розбудові культури доброчесності
09:51
Побудова антикорупційного комплаєнсу і доброчесності в бізнесі: НАЗК презентувало настільну книгу
27.06.2024
18:13
Запобігання корупційним ризикам, викривання корупції та прозорість влади: команда НАЗК відвідала Волинь
26.06.2024
18:45
НАЗК припиняє фінансування політичній партії «Голос» через недостовірні відомості у звітах на майже 5 млн грн
17:21
Апеляція підтвердила рішення ВАКС стягнути активи колишніх керівників АТ «Мотор Січ», виявлені НАЗК
10:39
Анонс НАЗК презентує результати соціологічного експертного дослідження «Корупція в Україні 2023: погляд та оцінки експертів»
25.06.2024
10:34
Доброчесне лобіювання: НАЗК провело консультації з громадськістю щодо Правил етичної поведінки
22.06.2024
11:59
IACC-2024 у Вільнюсі: НАЗК зміцнює співпрацю з міжнародними партнерами з Євросоюзу та ОАЕ  
21.06.2024
18:18
НАЗК та Базельський інститут управління уклали меморандум про співпрацю
17:42
Антикорупційні та правоохоронні органи 25 держав підписали у Вільнюсі спільну заяву про координацію зусиль протидії корупції 
13:16
Анонс НАЗК запрошує до обговорення проєкту наказу про внесення змін до Порядку відбору декларацій для повної перевірки та її черговість
10:00
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні законопроекту щодо посилення гарантій його незалежності
20.06.2024
15:42
Напередодні старту перемовин щодо членства в ЄС європейські урядовці вивчають стан роботи антикорупційної інфраструктури України  
11:27
НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та декларування недостовірних відомостей на понад 25 млн грн у колишнього столичного податківця (виправлено)
19.06.2024
16:24
Співробітництво з міжнародними стейкхолдерами та залучення найкращих антикорупційних практик – робота делегації НАЗК у Вільнюсі 
09:33
Заходи Державної антикорупційної програми у секторі оборони: стан виконання і виклики 
18.06.2024
09:30
Голова НАЗК взяв участь в обговоренні управління корупційними ризиками у відбудові на засіданні Цільової антикорупційної групи при ОЕСР
17.06.2024
20:52
Всеволод Князєв тимчасово відсторонений від здійснення правосуддя на підставі рішення ВРП за скаргою НАЗК
09:43
Повні перевірки: не варто штучно нарощувати розмір готівки у декларації 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua