НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

НАЗК і місцева влада Житомирщини об’єднують зусилля в розбудові доброчесності

01.12.2023
сайт_житомир

Під час робочої поїздки на Житомирщину команда Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) провела низку зустрічей з громадськими активістами, очільниками області та міста. 

НАЗК ініціювало прямий діалог з регіонами задля зміни акцентів і фокусу антикорупційної діяльності з покарання на формування доброчесної поведінки, запобігання порушенням та корупційним ризикам у містах та громадах. Це сприятиме ефективності та прозорості роботи органів влади, підвищить довіру громадян до неї та сприятиме національній єдності перед безпековими викликами.

Під час зустрічей з очільниками Житомирської обласної військової адміністрації (ОВА) Віталієм Бунечком і Житомирської міської ради Сергієм Сухомлином Голова НАЗК Олександр Новіков акцентував на необхідності реалізації тих заходів, які для органів місцевого самоврядування та обласних адміністрацій передбачає Антикорупційна стратегія та Державна антикорупційна програма до 2025 року (ДАП). Передусім від свідомості місцевого керівництва залежить, наскільки швидко і продуктивно запрацюють всі превентивні антикорупційні механізми.

Під час зустрічей з керівництвом Житомирської ОВА йшлося про запровадження сучасних практик для розбудови культури доброчесності, впровадження дієвих антикорупційних інструментів у роботі органів місцевої влади, особливості електронного декларування в умовах воєнного стану, а також запобігання конфлікту інтересів під час виконання службових обов’язків. Зокрема, Олександр Новіков відзначив, що Житомирська ОВА входить до лідерів із впровадження положень ДАП та звернув увагу на необхідність підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів (Портал викривачів).

«Портал викривачів - один з ефективних антикорупційних інструментів, який на початку осені запустило НАЗК. Завдяки йому громадяни отримали можливість повідомляти про відомі їм факти корупції. Створення цього спеціального ресурсу, до якого мають підключитися усі державні установи та органи місцевого самоврядування, суттєво сприятиме формуванню цивілізованого інституту викривання. Ми прагнемо, щоб громадяни усвідомили, що інститут викривання є механізмом розбудови доброчесності в державі. Адже він базується на міжнародних стандартах та найкращих світових практиках», - зазначив Олександр Новіков.

За словами очільника області, ОВА усвідомлює необхідність проводити політику максимальної прозорості. Саме тому в жовтні цього року на вимогу суспільства була створена група «Прозорість і підзвітність», що дало можливість в області зекономити понад 15 млн грн на державних закупівлях.

«Всі закупівлі зараз відкриті. Ми постійно комунікуємо, де ще можемо зекономити державні кошти чи кошти місцевих бюджетів. Зазначу, що ще до початку повномасштабного вторгнення Житомирщина була визнана регіоном з найкомфортнішими умовами для ведення бізнесу за даними міжнародних експертів рейтингу Doing business. Крім того, систематично проводиться професійне навчання державних службовців на антикорупційну тематику. Наразі 1329 державних службовців та 96 посадових осіб органів місцевого самоврядування області пройшли навчання відповідно до короткострокової програми запобігання корупції та забезпечення доброчесності в органах публічної влади, затвердженої НАЗК», - заявив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Під час зустрічі з керівництвом міста голова НАЗК відзначив, що Житомир наразі є одним з п'яти міст доброчесності, який працював і продовжує працювати з Європейською антикорупційною ініціативою, проте, на жаль, більш ніж пів року не має уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції.

«НАЗК активно співпрацює з антикорупційними уповноваженими, які є первинною ланкою антикорупційної інфраструктури. Вони не виконують каральні функції, а допомагають керівникам та іншим працівникам державних органів та органів місцевого самоврядування не допускати порушень вимог законодавства. Антикорупційні уповноважені сприяють налагодженню ефективного функціонування антикорупційної інфраструктури і як результат – ефективній роботі всієї організації», - зазначив Олександр Новіков і закликав мера міста долучитися до підписання спільної Декларації розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування.

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин запевнив, що антикорупційний уповноважений незабаром почне виконувати свої функції в міській раді та висловив готовність долучитися до підписання Декларації доброчесності.

Під час своїх зустрічей керівник НАЗК закликав керівників регіону впроваджувати сучасні менеджерські практики, побудовані на цінностях, а також подарував примірники Посібника для керівників з розбудови доброчесної організації, розроблений Національним агентством. Він базується на найкращих світових досвідах управління та дає керівникам організацій публічної і приватної сфер найширший арсенал інструментів для системної розбудови доброчесних та ефективних організацій.

Нагадаємо, цьогоріч керівництво та представники НАЗК здійснили робочі поїздки до Львова, Харкова, Дніпра, Чернівців. Їхня мета – посилити співпрацю НАЗК з регіонами, залучити громади до розбудови доброчесності, сприяти мінімізації корупційних ризиків, а також посилити співпрацю із закладами загальної середньої освіти та вищої освіти, журналістами та громадськими організаціями.

photo_5427216539351897232_y
photo_5427216539351897230_y

Останні новини

28.06.2024
18:46
“Прозорі школи” і “Прозорі університети”: Офіс доброчесності НАЗК презентував проєкти для освітян з Волині
15:00
НАЗК та Укрзалізниця підписали меморандум про співпрацю в розбудові культури доброчесності
09:51
Побудова антикорупційного комплаєнсу і доброчесності в бізнесі: НАЗК презентувало настільну книгу
27.06.2024
18:13
Запобігання корупційним ризикам, викривання корупції та прозорість влади: команда НАЗК відвідала Волинь
26.06.2024
18:45
НАЗК припиняє фінансування політичній партії «Голос» через недостовірні відомості у звітах на майже 5 млн грн
17:21
Апеляція підтвердила рішення ВАКС стягнути активи колишніх керівників АТ «Мотор Січ», виявлені НАЗК
10:39
Анонс НАЗК презентує результати соціологічного експертного дослідження «Корупція в Україні 2023: погляд та оцінки експертів»
25.06.2024
10:34
Доброчесне лобіювання: НАЗК провело консультації з громадськістю щодо Правил етичної поведінки
22.06.2024
11:59
IACC-2024 у Вільнюсі: НАЗК зміцнює співпрацю з міжнародними партнерами з Євросоюзу та ОАЕ  
21.06.2024
18:18
НАЗК та Базельський інститут управління уклали меморандум про співпрацю
17:42
Антикорупційні та правоохоронні органи 25 держав підписали у Вільнюсі спільну заяву про координацію зусиль протидії корупції 
13:16
Анонс НАЗК запрошує до обговорення проєкту наказу про внесення змін до Порядку відбору декларацій для повної перевірки та її черговість
10:00
НАЗК запрошує взяти участь у громадському обговоренні законопроекту щодо посилення гарантій його незалежності
20.06.2024
15:42
Напередодні старту перемовин щодо членства в ЄС європейські урядовці вивчають стан роботи антикорупційної інфраструктури України  
11:27
НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення та декларування недостовірних відомостей на понад 25 млн грн у колишнього столичного податківця (виправлено)
19.06.2024
16:24
Співробітництво з міжнародними стейкхолдерами та залучення найкращих антикорупційних практик – робота делегації НАЗК у Вільнюсі 
09:33
Заходи Державної антикорупційної програми у секторі оборони: стан виконання і виклики 
18.06.2024
09:30
Голова НАЗК взяв участь в обговоренні управління корупційними ризиками у відбудові на засіданні Цільової антикорупційної групи при ОЕСР
17.06.2024
20:52
Всеволод Князєв тимчасово відсторонений від здійснення правосуддя на підставі рішення ВРП за скаргою НАЗК
09:43
Повні перевірки: не варто штучно нарощувати розмір готівки у декларації 
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua