НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Місцева влада має бути обличчям доброчесності і не розраховувати на індульгенції від антикорупційних органів - НАЗК з робочим візитом на Хмельниччині

30.08.2024

Команда Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) під час робочої поїздки на Хмельниччину зустрілась з керівництвом Хмельницької обласної військової адміністрації (ОВА), а також Хмельницької обласної та міської рад. Задля комплексного аналізу ситуації в регіоні та прямого діалогу заступник голови НАЗК Сергій Гупяк також зустрівся з правоохоронцями, громадськими активістами, журналістами, освітянами, студентами.  

Мета такої взаємодії – налагодити конструктивну співпрацю задля ефективної реалізації державної антикорупційної політики, з перших вуст почути про проблеми і запити регіону, а також поділитись ефективними антикорупційними інструментами, запровадження яких дозволить усунути причини для корупції та водночас підвищить рівень доброчесності в органах публічної служби.

Сергій Гупяк під час зустрічей з очільниками Хмельницької ОВА Сергієм Тюріним, Хмельницької облради Віолетою Лабазюк та хмельницьким міським головою Олександром Симчишиним акцентував на необхідності реалізації тих заходів, які для органів місцевого самоврядування та обласних адміністрацій передбачає Державна антикорупційна програма до 2025 року (ДАП) та тих інструментів, які розробило НАЗК задля розбудови доброчесності в громадах. Адже саме від наполегливості місцевого керівництва залежить, наскільки швидко і продуктивно запрацюють всі превентивні антикорупційні механізми.

«Місцева влада має бути обличчям доброчесності. Після успішного впровадження реформи децентралізації збільшились не лише надходження до місцевих бюджетів. Зросла й відповідальність тих, хто цими коштами розпоряджається. У суспільства залишається стабільно високий запит на невідворотність відповідальності за корупційні злочини. Тому влада на місцях має бути свідомою того, що громадяни вимагатимуть відкритості та прозорості витрачання їхніх коштів. Керівники громад та місцеві депутати повинні передусім опікуватися питаннями мінімізації корупційних ризиків, працюючи не з наслідками проблем, а запобігати їхній появі. НАЗК продовжує розбудовувати партнерство з регіональною владою і запрошує до нього усі органи. Але ця співпраця не передбачає індульгенцій. Для тих службовців, які нехтують законом і переходять межу, нагадаю, що в НАЗК є всі необхідні механізми протидії, які включають інструменти фінансового контролю та якісну взаємодію з колегами з НАБУ, САП, ДБР та іншими органами», - зазначив Сергій Гупяк. 

Він  акцентував увагу керівників регіону на необхідності та безальтернативності застосування сучасних антикорупційних інструментів, розроблених НАЗК, задля розбудови стійкості держави, ефективного протистояння сучасним безпековим викликам та майбутнього членства в ЄС.

Серед таких інструментів - інститут антикорупційних уповноважених. Наразі вони ще не є достатньо незалежними, а їхня діяльність часто носить формальний характер. Уповноважені мають бути максимально фаховими та обʼєктивними у своїй роботі. Їхня задача – не лише контролювати своєчасність та повноту подання службовцями декларацій, а й працювати для ідентифікації корупційних ризиків та організовувати роботу з управління ними. 

Найуразливішими до корупційних зловживань сферами, які потребують особливої уваги місцевої влади, залишаються публічні закупівлі, а також сфера післявоєнної відбудови України, яка стане викликом передусім для ОМС. Так, НАЗК провело стратегічний аналіз корупційних ризиків під час реалізації експериментального проєкту відновлення населених пунктів, що постраждали від агресії рф. На прикладі цього проєкту було ідентифіковано низку корупційних ризиків, які можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень. Врахування розроблених НАЗК рекомендацій допоможе місцевій владі зробити процес відновлення підзвітним та прозорим, запобігти зловживанням та підвищити довіру громадян та інвесторів. Увага з боку антикорупційних та правоохоронних органів до процесів відновлення буде підвищеною. 

«Органи регіональної  влади та місцевого самоврядування  - частина глобальної системи запобігання корупції в Україні. Потужним інструментом цієї системи стало запровадження рік тому Єдиного порталу повідомлень викривачів. Ми прагнемо, щоб інститут викривання став дієвим механізмом розбудови доброчесності. Адже він базується на міжнародних стандартах та найкращих світових практиках. На жаль, мушу констатувати, що лише невелика кількість комунальних підприємств міста та області наразі підключені до Порталу. Очікуємо від міської та обласної рад інформацію для підключення до Порталу усіх без винятку підприємств, установ, організацій, які належать до їхньої сфери управління», - сказав Сергій Гупяк.

Голова Хмельницької ОВА Сергій Тюрін повідомив, що наразі на фінальній стадії розробки перебуває антикорупційна програма адміністрації на 2024-2026 роки, а в ОВА створена і активно діє робоча група з визначення корупційних ризиків. Він також запевнив, що інформація про публічні закупівлі сфери управління ОВА оприлюднюється, а представники медіа, громадськості та правоохоронних органів долучені до роботи групи «Прозорість і підзвітність».

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин наголосив на важливості прямої взаємодії з представниками НАЗК. Міська рада, так само як і обласна рада та ОВА,  підключені до Порталу повідомлень викривачів. В місті працює проєкт сприяння доброчесності в публічному секторі за програмою USAID, розрахований на п'ять років. Всі рішення, ухвалені депутатами міськради, оприлюднюються на геоінформаційному порталі. 

Учасники зустрічі також торкнулися теми запобігання конфлікту інтересів в діяльності публічних службовців та необхідності законодавчого врегулювання деяких аспектів цієї сфери.

Сергій Гупяк під час зустрічей з очільниками міста та області акцентував на важливості проактивної позиції в формуванні доброчесності в громадах та суспільстві загалом. На зустрічах з медіа, освітянами, студентами та громадськими організаціями він також закликав максимально використовувати інструменти, які пропонує НАЗК, для повідомлень про корупцію, ознаки незаконного збагачення тощо. Такі повідомлення стануть основою подальших дій антикорупційних органів і забезпечать очищення влади від корупціонерів. 

Нагадаємо, що в межах проєкту регіональних поїздок представники НАЗК уже здійснили візити до Львова, Харкова, Дніпра, Чернівців,  Житомира,  Івано-Франківська, Вінниці, Луцька та Черкас. Він створений для посилення співпраці НАЗК з громадами, місцевою владою, закладами загальної середньої та вищої освіти, журналістами та громадськими організаціями та сприяння розбудові доброчесності через залучення громад.

Останні новини

30.08.2024
16:36
Місцева влада має бути обличчям доброчесності і не розраховувати на індульгенції від антикорупційних органів - НАЗК з робочим візитом на Хмельниччині
29.08.2024
18:02
Понад 3.3 млн грн посадовця Нацполіції можуть бути стягнені в дохід держави за матеріалами НАЗК
15:27
е-Підприємець, єДозвіл, перехід на оновлену міжнародну митну IT-систему: ключові результати виконання ДАП у ІІ кварталі
28.08.2024
18:15
Цивільна конфіскація на 1,9 млн грн: САП заявлено позов за матеріалами НАЗК стосовно заступника начальника Полтавського ОТЦК та СП
09:05
Незаконне збагачення на понад 14 млн грн: за матеріалами НАЗК судитимуть правоохоронця з Дніпропетровщини
27.08.2024
11:26
Громадський контроль проти корупції: НАЗК з партнерами почали нову інформаційну кампанію
22.08.2024
18:50
Повні перевірки: НАЗК виявило недостовірні відомості на майже 23 млн грн у деклараціях двох місцевих депутатів
09:19
Для прозорої відбудови необхідно усунути корупціогенні фактори у відповідному законодавстві: висновки НАЗК
20.08.2024
10:30
Як розповідати про антикорупцію та доброчесність цікаво й зрозуміло: громади вчилися мистецтву ефективних комунікацій
09:00
Зміцнення антикорупційних ініціатив та співпраці з Японією: Голова НАЗК зустрівся з Послом Японії в Україні
19.08.2024
11:43
Майже 170 політичних партій не подали звіти до НАЗК за IІ квартал 2024 року
17.08.2024
14:52
Бахмутська та Покровська громади перемогли в Конкурсі доброчесних практик - 2024
16.08.2024
18:04
Українські громади систематизують свої зусилля з протидії корупції - Форум доброчесності громад
15.08.2024
11:42
Дмитро Калмиков призначений заступником Голови НАЗК
14.08.2024
12:55
Результати перевірки звітів політпартій: у кожному третьому звіті НАЗК виявило порушення
13.08.2024
10:17
У липні до Єдиного порталу повідомлень викривачів підключилися понад 2 тисячі організацій. Як підключення до Єдиного порталу повідомлень викривачів впливає на інформування про корупцію: дані дослідження
12.08.2024
14:19
Анонс НАЗК запрошує долучитися 16 серпня до Форуму доброчесності громад
10:00
НАЗК виявило необґрунтовані активи на понад 19 млн грн у ексголовного екологічного інспектора: ДБР та обласна прокуратура повідомили про підозру
09.08.2024
14:28
Цивільна конфіскація 5,9 млн грн: САП заявила позов стосовно посадовця Державної міграційної служби за матеріалами НАЗК
13:26
НАЗК та АРМА посилюють співпрацю у пошуку прихованих за кордоном активів
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua