НАЗК НАЗК
A-
A
A+
A
A
Звичайна версія сайту

Місцева влада має бути прикладом дотримання антикорупційного законодавства - Голова НАЗК

24.07.2024

Комунікація з органами місцевої влади, яка виявляється у всебічний допомозі при формуванні антикорупційних програм, ідентифікації корупційних ризиків, впровадженні сучасних антикорупційних інструментів тощо, є одним з пріоритетних напрямків діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Адже саме представники місцевої влади мають стимулювати доброчесність в громадах, показуючи приклад дотримання антикорупційного законодавства.

Про це заявив голова НАЗК Віктор Павлущик під час зустрічі з очільниками Черкаської міської ради, Черкаської обласної ради та Черкаської обласної військової адміністрації (ОВА). 

“Перш за все хочу наголосити на терміновому підключенню міської  та обласної ради, а також підприємств, установ, організацій, які перебувають в сфері їх управління до Порталу повідомлень викривачів. Понад 4 тисячі організацій уже підключені, але місцева влада має бути флагманом у цьому процесі. Такоє хочу відмітити роботу органів у написанні антикорупційних програм, а ще більше наголосити на важливості її виконання. НАЗК постійно вдосконалює та розробляє рекомендації та інструменти, впровадження яких робить владу прозорішою та ефективнішою. До прикладу, це - ідентифікація корупційних ризиків, гайд з аналізу контрагентів під час здійснення закупівель, посібник керівника з розбудови доброчесної та ефективної організації, який допоможе зрозуміти механізми антикорупційного комплаєнсу та інше”, - підкреслив Голова НАЗК.

Начальник ОВА Ігор Табурець зазначив, що надважливо створити середовище нетерпимості до корупції як на рівні держави, так і на рівні обласної адміністрації, територіальних громад. Для цього необхідна дієва антикорупційна інфраструктура держави, де кожен є її активним учасником. ОВА впроваджує антикорупційну програму, а на рівні області працює робоча група «Прозорість та підзвітність», яка систематично здійснює моніторинг закупівель. Крім того, в ОВА діють органи внутрішнього контролю, а через Єдиний портал викривачів цілодобово приймаються повідомлення про можливі факти корупційних порушень.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко підкреслив, що міськрада неодноразово зверталася по допомогу та роз'ясненнями до НАЗК та завжди отримувала вичерпні та фахові роз’яснення. Крім того, Департамент управління справами та юридичного забезпечення міськради постійно оновлює програми та заходи, ґрунтуючись на рекомендаціях НАЗК.

Наприкінці зустрічі Анатолій Підгорний, голова Черкаської облради підписав Декларацію розбудови доброчесності в органах місцевого самоврядування. Облрада стала 25 підписантом декларації. 

“Ми підписали Декларацію розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування. Таким чином засвідчуємо своє прагнення до впровадження найкращих світових практик у забезпеченні нетерпимості до будь-яких корупційних дій. Переконаний, що постійна робота, а також ефективна комунікація з НАЗК дозволить зробити діяльність органу влади більш відкритою та прозорою” - зазначив Анатолій Підгорний.

Нагадаємо, у липні 2023 року Черкаська міськрада стала однією з перших підписантів декларації у рамках Форуму доброчених громад.

Під час робочої поїздки Ірина Тимченко, керівниця відділу розбудови спроможності і доброчесності публічного сектору Управління просвітницької роботи та навчальних програм НАЗК, провела навчання для близько 200 публічних службовців, серед яких були керівники структурних підрозділів  та антикорупційні уповноважені ОВА, обласної ради, міськради, голови райдержадміністрацій, а також керівники підприємств, установ, організацій, які перебувають в сфері управління Черкаської обласної ради. 

За сприяння Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради відбулася зустріч очільниками шкіл міста. Альона Хилько, проєктна менеджерка Офісу доброчесності НАЗК презентувала проєкт "Прозора школа" та методичні рекомендації щодо функціонування закладів освіти на засадах прозорості, відкритості та доброчесності - посібник "Освітній навігатор". До зустрічі долучилось близько 40 учасників.

Нагадаємо, що в межах проєкту регіональних поїздок протягом року представники НАЗК уже здійснили візити до Львова, Харкова, Дніпра, Чернівців,  Житомира,  Івано-Франківська, Вінниці та Луцьку. Проєкт регіональних поїздок створений для посилення співпраці НАЗК з громадами, місцевою владою, закладами загальної середньої та вищої освіти, журналістами та громадськими організаціями та сприяння розбудові доброчесності через залучення громади.

 

 

Останні новини

25.07.2024
12:15
Проєкт “Прозора школа” об'єднав понад 560 шкіл України
09:18
Понад 16 млн грн недостовірних відомостей виявило НАЗК у деклараціях екскерівника держпідприємства
24.07.2024
17:49
Активи на 6,9 млн грн буде конфісковано у подружжя службовців за матеріалами НАЗК
17:10
Місцева влада має бути прикладом дотримання антикорупційного законодавства - Голова НАЗК
10:53
Новим заступником Голови НАЗК став Сергій Гупяк
23.07.2024
12:03
Визначено способи захисту прав викривачів серед військовослужбовців: результати обговорення з сектором безпеки й оборони
22.07.2024
18:17
НАЗК запрошує представників територіальних громад до участі в конкурсі
17:11
ВРП залишила в силі рішення про звільнення Князєва з посади судді за дисциплінарною скаргою НАЗК
18.07.2024
16:32
Анонс НАЗК запрошує надати пропозиції до проєкту Кодексу доброчесності організацій  
15.07.2024
14:56
НАЗК за результатами повної перевірки декларації виявило у одеського ексмитника ознаки необґрунтованих активів на понад 3,2 млн грн
12:49
НАЗК за результатами повної перевірки  виявило ознаки відображення недостовірних відомостей у декларації нардепа на понад 5,8 млн грн
11.07.2024
16:21
НАЗК презентувало на зустрічі OLAF в Брюсселі загальнонаціональні українські інформаційні кампанії, спрямовані на запобігання корупції
12:19
Розбудова інституту викривання в Україні: досягнення та виклики обговорили на щорічній конференції
09:49
Конфлікт інтересів: 17 протоколів, 12 приписів, 93 завершених моніторингів за І півріччя 2024 року
10.07.2024
15:19
НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення у народного депутата на понад 70 млн грн
14:34
Цивільна конфіскація: квартиру посадовиці Галицької митниці конфісковано за матеріалами НАЗК
12:10
НАЗК оголошує добір на п’ять нових вакансій
09.07.2024
15:05
Понад 200 повних перевірок декларацій завершило НАЗК: виявлено порушень на 700 млн грн 
13:00
НАЗК ініціює процес оцінки стану імплементації рекомендацій НАТО з розбудови доброчесності
05.07.2024
10:50
НАЗК та СІРЕ співпрацюватимуть в напрямку залучення приватного сектору до ініціатив із розбудови доброчесності та запобігання корупції
Чат-бот Telegram
контакт-центр
Чат-бот Telegram
Контакти
+38 (044) 200-06-94 info@nazk.gov.ua
працює з 9:00 до 18:00
Технічна підтримка
support@nazk.gov.ua